Snímka z pochodu za odsúdenie nenávisti voči LGBTI komunite v Bratislave. FOTO: TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Slovensko nie je homofóbne, myslí si Blanár. Podmienky LGBTI sa zhoršili, oponuje Cigániková (veľká anketa)

16.05.2023, 00:00
  • Iniciatíva Inakosť sa dištancovala od útočníkov pred Národnou radou.
  • Milan Kuriak si myslí, že predstavitelia sexuálnych menšín sú nebezpeční.
  • Jana Bittó Cigániková má pocit, že podmienky sa zhoršili.

Spoločnosť je vo vzťahu k sexuálnym menšinám čoraz rozpoltenejšia, názorové výmeny sa vyostrujú. Svoje o tom vie aj Igor Matovič, ktorého pred necelými dvoma týždňami, 2. mája, napadli účastníci študentského protestu za práva transsexuálov a minoritných orientácií.

Pri potýčke došlo na sácanie, poslanec bol podľa svojej obhajoby opľutý a zazneli aj vulgárne slová. Matovič však útočníkom podľa zverejnených videí neostal nič dlžný. Na druhý deň napísal status, v ktorom ich označil za paviánov a spochybnil ich ľudskosť. V ten deň aj vyzval všetky médiá a aktivistov, aby zverejnili videá z potýčky. Tie ukazujú Matoviča odpovedajúceho na otázky redaktorky Refresheru a následný konflikt s protestujúcimi. Z videí to vyzerá tak, že konflikt iniciovala skupina niekoľkých mužov a jednej ženy spomedzi študentov.

Matovič však svoj status zmazal a na jeho profile návštevníci nájdu len video jednej z prizerajúcich sa.

Konflikt odsúdila aj Inakosť

Voči konfliktu sa vymedzila aj iniciatíva Inakosť, ktorá sa dlhodobo zaoberá právami sexuálnych menšín na Slovensku. „Jednoznačne sa dištancujeme od verbálnych a fyzických útokov na verejnom zhromaždení, aj keď sme neboli jeho organizátormi. Takéto prejavy nemôžu mať miesto ani pri protestných akciách, najmä ak voláme po dodržiavaní ľudských práv a demokratických hodnôt. Zároveň však odmietame, aby zlyhania jednotlivcov, ktorí konali v rozpore s pokynmi organizátorov, boli dôvodom na zovšeobecňovanie a odsudzovanie celej LGBTI komunity či aktivizmu za je jej práva,“ napísali 3. mája na ich profile.

Inakosť upozorňuje na to, že práve Igor Matovič je jeden zo zodpovedných politikov za vulgarizáciu verejného priestoru a budovanie napätia medzi obyvateľmi aj vo vzťahu k LGBTI komunite. Po vražde, ktorú polícia označila za teroristický útok na Zámockej, keď Juraj Krajčík zastrelil dvoch ľudí a postrelil čašníčku, Matovič zverejnil status „Som hetero“ ako reakciu na konsolidárne príspevky iných politikov. Zároveň vo svojich vyjadreniach vo vzťahu k transrodovým ľuďom často balansuje na hrane vulgárnosti, pri čom si vyberá ako protiargumenty extrémne prípady zo zahraničia.

image

Matovičova diskusia v Pezinku sa nezaobišla bez pokrikovania a antivaxerov, pohádal sa s doktorom Liptákom

Kontroverzie v parlamente

Matovič však nie je jediný, poslanci OĽaNO, ale aj Smeru sa netaja svojimi negatívnymi postojmi k sexuálnym menšinám alebo etablovaniu ich práv. Na legislatívnej úrovni vyvolali búrku štandardy starostlivosti o transsexuálne osoby, ktoré uvoľnili pravidlá tranzície na Slovensku a protipólne parlamentné návrhy sťažujúce právnu tranzície, ktoré sa aktuálne prerokovávajú v parlamente.

K dusnej atmosfére prispeli aj Anna Záborská a Anna Andrejuvová (obe OĽaNO), keď navrhli plénu, aby neprijali uznesenie Európskej únie, v ktorom slovenskí zákonodarcovia boli vyzvaní, aby zlepšili podmienky sexuálnych menšín. Návrh parlamentom prešiel.

image

Igor Matovič vo veľkom rozhovore pre HN: Úradnícka vláda môže byť pri moci roky, pozrime sa na Bulharsko

HN sa pýtali poslancov, či sa za pol roka od tragickej udalosti naozaj zlepšili podmienky LGBTI na Slovensku. Alebo naopak; či sú menšiny pod väčším tlakom?

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 55% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-05-11 17:08:37 - Feat.: 1 - Title: Šimečka pre HN: Človek z PS vo Vlčanovej kauze? Dva roky má pozastavené členstvo, lebo si ho vybralo OĽANO 02 - Modified: 2023-05-11 05:14:51 - Feat.: 1 - Title: Expremiér a líder hnutia OĽANO Igor Matovič má dnes 50 rokov, v politike je od roku 2010 03 - Modified: 2023-05-09 17:31:04 - Feat.: 1 - Title: Heger verzus Matovič: rozhádala ich zodpovednosť za Vlčana 04 - Modified: 2023-05-09 09:58:45 - Feat.: 1 - Title: Hegerov pád: dva roky žil v tieni Matoviča, teraz definitívne končí
01 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 02 - Modified: 2024-03-28 09:21:34 - Feat.: - Title: Registrované partnerstvá, eutanázia či interrupcie. Prieskum ukázal, že Slováci sú liberálnejší, ako prezentujú politici 03 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu 04 - Modified: 2024-03-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Korčok má bašty ľavice, Pellegrini žiaril u Fica aj Huliaka. Matovič bez 500-euroviek zažil na východe fiasko 05 - Modified: 2024-03-24 17:39:37 - Feat.: - Title: Koho favorizujú tipéri na prezidenta? Kurzy na Korčoka a Pellegriniho sa po prvom kole zmenili
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 01:41