Minister hospodárstva Peter Dovhun. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

"Chceme sa zamerať na opatrenia, ktoré zmiernia dôsledky krízy." Ministri predstavili svoje priority

15.05.2023, 14:25
Autor:
TASRTASR

Slovensko je podľa ministra financií Michala Horvátha nadmieru zadlžená krajina. Avizuje, že chce predstaviť plán, ako sa z tejto situácie dostať.

Noví ministri na pondelkovej tlačovej konferencii predstavili svoje priority. Urobili tak po tom, ako prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala vládu odborníkov na čele s Ľudovítom Ódorom.

Vicepremiérka zodpovedná za plán obnovy a využívanie eurofondov Lívia Vašáková chce, aby financie z plánu obnovu aj iné prostriedky z Európskej únie boli čo najprospešnejšie využité.

Slovenská zahraničná politika bude podľa ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslava Wlachovského naďalej jasná, čitateľná a hodnotová.

Dôraz bude podľa neho klásť na presadzovanie slovenských záujmov vo svete a pomoc firmám a občanom Slovenska.

Šéf rezortu obrany Martin Sklenár deklaroval, že Slovensko bude pokračovať aj v podpore Ukrajiny. Chce tiež pokračovať v rozbehnutých projektoch a v spolupráci s partnermi a spojencami z EÚ i NATO.

Minister vnútra Ivan Šimko chce okrem iného zabezpečiť stabilitu pre bezpečnostné zložky. Plánuje tiež pokračovať v "zápase o očistu verejného života". "Budeme uprednostňovať zákon pred politikou," doplnil.

Ministerstvo hospodárstva sa chce podľa jeho šéfa Petra Dovhuna zamerať na realizáciu opatrení, ktoré zmiernia dôsledky energetickej krízy. Slovensko je podľa ministra financií Michala Horvátha nadmieru zadlžená krajina. Avizuje, že chce predstaviť plán, ako sa z tejto situácie dostať.

Šéf rezortu dopravy Pavol Lančarič deklaroval, že sa k práci postaví s maximálnym rešpektom. "Je tam veľa procesov, projektov, veľa našich spoločných peňazí a o tie sa treba primerane a dobre starať," doplnil. Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Jozef Bíreš sa bude okrem iného podľa vlastných slov zaoberať cenami potravín či dovozom ukrajinských komodít.

Minister investícií Peter Balík sa chce zamerať na maximálne efektívne čerpanie európskych peňazí, naštartovanie čerpania v novom programovom období a spustenie projektov v oblasti digitalizácie a informatizácie.

Šéfka rezortu spravodlivosti Jana Dubovcová chce riešiť akútne problémy, dokončiť súdnu reformu a projekty z plánu obnovy a pripraviť dobré podmienky na činnosť rezortu v budúcom období.

01 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom 02 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 03 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 04 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 05 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 13:22