StoryEditor

Kollár vylúčil Smer z povolebnej spolupráce. O voličov sa bije s Matovičom

13.05.2023, 16:12
  • Hnutie na svojom sneme oznámilo viacero programových priorít, hlavným motívom je štátne vlastníctvo aj tam, kde doteraz nefungovalo. 
  • Kollárovci sa dištancujú od koaličných hádok a zdôrazňujú, že sú normálni. 
  • V minulosti im to prinášalo body, no teraz zaznamenali preferenčný pád. 
  • Prečítajte si, z čoho Kollár obvinil Smer a akým prívlastkom označil Pellegriniho Hlas.

Slovenské vlajky, pokriky aj burácajúci potlesk sa ozývali dnes na sneme hnutia Sme rodina. Straníci skandovali predsedovo meno a ten prišiel s veľkými vyhláseniami. „Vďaka tomu, že sme boli normálni, sa nám ako jedinej politickej strane podarilo presadiť celý náš program,“ zvolával predseda hnutia Boris Kollár pred delegátmi. 

Nájomné byty síce nestoja a nakoniec nebudú ani také lacné ako sľubovali pred voľbami a ani exekučná amnestia zatiaľ nevstúpila do platnosti, ale hnutie tvrdí, že vytvorili základ, aby to všetko v budúcnosti bolo realitou. Teraz chce ľuďom sľúbiť bezúročné rodinné pôžičky do tisíc eur, štátne odkupovanie bytov pre neplatičov hypoték s tým, že potom budú zaradené do nájomného bývania, národný potravinový a obchodný reťazec, či štátne úložisko digitálnych dát o Slovensku. 

Program Sme rodina sa tak sústreďuje na národné vlastníctvo a rôzne štátne regulácie. „Po covide je úplne zrejmé, že štát musí garantovať niektoré veci,“ odpovedal podpredseda hnutia Milan Krajniak na otázku, či to nie je prílišná centralizácia. 

image

Na Slovensku začnú rásť nájomné byty. Masívnu výstavbu však očakávajme až o rok (rozhovor)

Nepríčetný Smer?

Hnutie tvrdí, že všetky svoje priority presadí vždy a v každej koalícii. Po septembrových voľbách ich však odmieta plniť so Smerom. Dnes Kollár vylúčili stranu Roberta Fica zo spolupráce. „Určite nie,“ odpovedal na otázku, či by bolo možné koaličné spojenie. Ficovu stranu obvinil z rozoštvávania. Dodal, že pôjdu do partie len so stranami, ktoré majú jasné názory na holokaust či geopolitické ukotvenie Slovenska a nerozdeľujú spoločnosť. 

K vylúčeniu Smeru pristúpili aj pred minulými voľbami. Napriek tomu bolo počas celého volebného obdobia vidieť, že kooperovať dokážu. Sme rodina pomohla s nevydaním Fica pred súd a zhodli sa aj pri viacerých témach, ako napríklad paragraf 363, vojna v polícii, úprava trestných kódexov či niektoré ústavné zmeny. Samotní kollárovci dokázali tiež vďaka Smeru presadiť v parlamente niekoľko svojich zákonov, s ktorými nesúhlasili ich koaliční partneri. 

Pred týmito voľbami sa dlhšie odmietali vyjadrovať k prípadnej spolupráci so Smerom a hovorili, že budú spolupracovať s každou „príčetnou stranou“. Za takú označili napríklad aj Hlas Petra Pellegriniho. „Nechceme sa potácať medzi kleptokraciou a psychiatriou,“ vyhlásil Kollár na margo budúcich koalícií. 

Normálni 

Hnutie tiež tvrdí, že spolupracovať môžu len so stranami, ktoré im dovolia presadiť ich program. Zároveň sa hrdia, že sa im ich sľuby vždy darí napĺňať, pretože sú normálni. To je jeden zo sloganov, s ktorým idú do kampane a ktorý už týždne opakujú aj vo svojich mediálnych prejavoch. Tento pojem si však už skôr dalo na svoje bilbordy aj Progresívne Slovensko. 

Druhým mottom Sme rodina je „neriešime egá“. Strana sa tak snaží poukázať na fakt, že sa nezapájali do koaličných hádok. Celé mesiace z toho ťažili aj politické body. Kým ich partneri išli kvôli sporom preferenčne dole, im sa najmä v poslednom roku daril aspoň mierny rast či stabilizácia percent. 

Podľa šéfa agentúry AKO Václava Hřícha to bolo najmä vďaka tomu, že v Sme rodina sa snažili držať mimo hlavného koaličného konfliktu. „Aj Boris Kollár mal kauzy, ale to ľudí, zdá sa, až tak nevyrušuje,“ skonštatoval v rozhovore v HNtelevízii

image

Prieskum: OĽANO si polepšilo, Sme rodina padla k hranici zvoliteľnosti

Boj s Matovičom

Napriek tomu došlo v poslednom mesiaci k poklesu ich preferencií. Kým v marci im agentúra Focus namerala ešte 7,7 percenta, v apríli to bolo už len 6,1. Tento jav zaznamenala aj agentúra AKO. Sme rodina by podľa ich zistení volilo v apríli 7,1 percenta občanov, v máji už len 5,6. Hnutie už v tomto volebnom období na hranici zvoliteľnosti lavírovalo. Na zistenie, či je aktuálny pokles skutočným trendom, bude potrebných ešte niekoľko ďalších meraní. 

Kým však teraz kollárovcom preferencie o 1,5 percentuálne bodu padli, hnutiu OĽaNO o zhruba rovnakú hodnotu narástli. Agentúra síce nezisťovala, ku komu odišli, paralela tam však byť môže. Keď sa totiž koncom minulého roka pýtali ľudí na takzvanú druhú voľbu, čiže komu by dali svoj hlas ako druhému, až 28 percent voličov Sme rodina si vybralo práve Obyčajných.

S OĽaNO sa navyše bijú aj o podobné témy. Obaja sa nálepkujú ako prorodinní a konzervatívni. Igor Matovič už oblepil Slovensko bilbordami, v ktorých sa chváli 200 eurami na dieťa „lebo Matovič“ alebo sa štylizuje do pozície bojovníka „za mamy bez daní“. Naráža tým na návrh, ktorý je momentálne v parlamente a sľubuje nulové taxy na daň z príjmu pre matky s deťmi do 15 rokov. 

Kým OĽaNO sa viac na rodiny začalo sústreďovať až v poslednom období a doposiaľ sa označovali vyslovene za protikorupčné hnutie, na rodiny cielili aj v minulosti. V Sme rodina si teda narastajúci konkurenciu uvedomujú. 

01 - Modified: 2023-05-11 20:44:07 - Feat.: 1 - Title: Prieskum: OĽANO si polepšilo, Sme rodina padla k hranici zvoliteľnosti 02 - Modified: 2023-05-10 12:26:27 - Feat.: 1 - Title: Kollár po stretnutí s Čaputovou: Vláda odborníkov je dobre vyskladaná, naša podpora záleží od programu 03 - Modified: 2023-05-09 12:20:14 - Feat.: 1 - Title: Kollár pripúšťa podporu úradníckej vláde, záleží to od jej programu 04 - Modified: 2023-05-09 13:10:13 - Feat.: 1 - Title: Kollárov jasný odkaz: Voľby budú 30. septembra, na skorší termín nie je podpora poslancov
01 - Modified: 2024-04-03 12:28:45 - Feat.: - Title: Kollárovo hnutie Sme rodina podporuje v druhom kole volieb Pellegriniho 02 - Modified: 2024-03-19 14:24:33 - Feat.: - Title: Kopačky, päste, ale aj topmodelka na Slovensku. Pripomeň si tieto nezabudnuteľné momenty predvolebných kampaní 03 - Modified: 2024-03-18 18:04:02 - Feat.: - Title: Odborník na marketing Ruttkay: Do diskusií nechodil ani Schuster. Pellegrini robí kampaň cez svoju funkciu 04 - Modified: 2024-03-17 11:59:29 - Feat.: - Title: Sme rodina si na sneme opätovne za predsedu zvolilo Borisa Kollára 05 - Modified: 2024-03-14 22:22:28 - Feat.: - Title: Viceprezidentka USA zaradila do predvolebnej kampane prehliadku potratovej kliniky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 05:36