StoryEditor

Nosnice za slobodu zaplatia. HN sa boli pozrieť na slepačej farme (reportáž + fotogaléria)

12.05.2023, 00:00
  • Redaktori HN navštívili farmu s tradičným i alternatívnym chovom hydiny. Nosnice za slobodu platia. Aj vyšším úhynom.
  • Obohatený klietkový chov platí od roku 2012. Termín stanovený EÚ splnilo len šesť členských štátov. Slovensko bolo medzi nimi.
  • Ak sliepky v alternatívnom chove objavia slabšiu, do dvoch dní ju zabijú a zožerú, tvrdí riaditeľ Novogalu.
  • Podľa návrhu novely zákona by od roku 2028 nemala byť v klietke uväznená ani jedna nosnica.
  • Sebestačnosti v produkcii vajec na Slovensku už odzvonilo.

Ak sudička človeku nenadelila osud celebrity, sotva sa mu môže prihodiť, že po vstupe na pódium sa naňho uprú tisíce párov očí. Keď sa tak stane nám po príchode do jednej z veľkých hál, na mreže sa natisne dav fanúšičiek. Keby neboli od seba oddelené ďalšími dvomi zábranami, v prvých radoch by sa udupali.

Opojný pocit slávy tak či onak nezažívame. V pohľadoch našich pozorovateliek sa zračí výraz naštvanej svokry. Máme na sebe natiahnuté biele overaly s kruhovým modrým emblémom podobajúcom sa na znak NASA. Hoci sa tvárime dôležito, že prichádzame z americkej agentúry pre výskum vesmíru, sliepky sa nedajú oklamať. Správajú sa však mierumilovne a dopredu ich ženie len zvedavosť. Aj ten malý tvor má rozum.

Nachádzame sa na pôde najväčšej slovenskej hydinárne, čo sa týka produkcie nosníc a konzumných vajec. V akciovej spoločnosti Novogal sliepky znesú 180 miliónov vajec ročne. Firma pozostáva zo šiestich fariem a redaktori HN navštívili tú v Leviciach. Z jej dopravníkových pásov denne zíde 220-tisíc kusov „výrobkov“ jedinečného tvaru.

image

Sliepky v parlamente na programe dňa. O ich ďalšom osude by sa malo rozhodnúť budúci mesiac

Podstatným dôvodom exkurzie je však skutočnosť, že máme možnosť obzrieť si na jednom mieste oba spôsoby chovu – klietkový i alternatívny. Ich budúcnosť by mali v týchto dňoch nasmerovať naši zákonodarcovia na práve prebiehajúcej parlamentnej schôdzi. Pravda, ak sa v kríze chaosu novela zákona o veterinárnej starostlivosti dostane na rad.

Sloboda sliepkam

Klietkovému chovu by malo odzvoniť najneskôr v roku 2028 a sliepky by sa mali chovať len na podstielke alebo ďalších alternatívnych chovoch. Päťročné prechodné obdobie má vytvoriť dostatok časového priestoru pre hydinárov na prebudovanie fariem.

To je leitmotívom poslaneckého návrhu Tomáša Šudíka, ktorý v decembri opustil poslanecký klub OĽaNO spolu s desiatimi poslancami Občiansko-demokratickej platformy združenými okolo Jána Budaja. Len pred pár dňami sa vrátil pod krídla materskej strany.

Návrh rozlietaného poslanca silne podporuje Humánny pokrok – občianske združenie pre rozvoj ľudskosti a udržateľnosti. Ešte v roku 2021 táto organizácia spustila kampaň Zákaz klietok a vypísala petíciu. Doposiaľ ju podpísalo takmer 67-tisíc ľudí a stovky podporovateľov reagovali na výzvu združenia a napísali poslancom mail.

Podľa šéfa Humánneho pokroku Martina Smreka sú sliepky spomedzi suchozemských živočíšnych druhov tými najpočetnejšími zvieratami, ktoré sú zároveň vystavené najväčšej miere utrpenia. Hodnoty spoločnosti spoznáme podľa toho, ako sa správa k zvieratám, a tak by sme sliepkam mali dopriať viac slobody a voľnosti. Netreba vari dodávať, že iniciatíva sa stretla s nevôľou hydinárov a obe strany sa obviňujú z falošnej argumentácie.

Farmárom pomohli dotácie

Na levickej farme je zoradených vedľa seba ako vo vojenských kasárňach 10 objektov. Prvou našou obhliadkou sa stáva hala s klietkových chovom. Presnejšie povedané – s obohateným klietkovým chovom. Ten klasický odišiel do minulosti už v roku 2012, keď termín stanovený Európskou úniou zvládlo len jej šesť členských krajín. Slovensko bolo medzi nimi.

image

Na Slovensku má zaniknúť päť pôrodníc. Nemocnice sú v jednom šíku: Sme proti r...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-04-27 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Nemocnica Bory bude znamenať odlev rodičiek zo všetkých bratislavských pracovísk (rozhovor) 02 - Modified: 2023-04-22 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Slovákovi v Česku hrozila za marihuanu podmienka, u nás 15 až 20 rokov a prepadnutie majetku 03 - Modified: 2023-04-20 08:27:13 - Feat.: 1 - Title: Je suis Banská Štiavnica. Aj mesiac po zničujúcom požiari v lokalite zapísanej do zoznamu UNESCO? (+galéria) 04 - Modified: 2023-04-14 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Silné očakávania pred letnou sezónou: Slováci sa hrnú k moru ešte intenzívnejšie ako vlani (rozhovor) 05 - Modified: 2023-04-12 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Nebojím sa umelej inteligencie. Mám strach z chamtivcov a ľudí s veľkými egami túžiacich po moci (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
13. apríl 2024 08:23