Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Naď vo Varšave vyzdvihol význam Bukureštskej deviatky, rokovali o podpore Ukrajiny

26.04.2023, 23:02
Autor:
TASRTASR

Ministri krajín B9 rokovali o bezpečnostnej situácii v regióne v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu, ako aj o úlohe Severoatlantickej aliancie a Európskej únie v podpore pre Ukrajinu.

Bukureštská deviatka je formát, ktorého význam je dôležitejší ako kedykoľvek predtým. Uviedol to v stredu dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď po schôdzke šéfov rezortov obrany krajín B9 vo Varšave. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva obrany Martina Kakaščíková.

Ministri krajín B9 rokovali o bezpečnostnej situácii v regióne v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu, ako aj o úlohe Severoatlantickej aliancie a Európskej únie v podpore pre Ukrajinu. Diskusia sa týkala tiež posilnenia predsunutej obrany NATO na ochranu východného krídla Aliancie.

"Naše krajiny tvoria východnú hranicu NATO a Európskej únie, spoločne s ostatnými ministrami sme dnes potvrdili jednotu a neochvejnosť našich postojov voči porušovaniu medzinárodného práva a územnej celistvosti suverénnych krajín, ktoré v moderných dejinách nemá obdobu," povedal Naď.

image

V Bani Nováky došlo k vyhoreniu metánu. Zranilo sa deväť ľudí a štyria sú v kritickom stave

Dodal, že s partnermi hovorili aj o možných mechanizmoch posilnenia východného krídla NATO, ktoré sa týkajú adaptácie veliteľských štruktúr i konkrétnych spôsobilostí vrátane protivzdušnej obrany.

Podľa jeho slov bude Ukrajina "na konci svojho spravodlivého boja úspešná". "Dovtedy však musíme demonštrovať náš odstrašujúci potenciál a odolnosť voči ruskému imperializmu, ktorý je v tomto storočí jednoducho neprijateľný," uviedol.

Témou stretnutia vo Varšave bol tiež blížiaci sa summit NATO v litovskom Vilniuse. Ministri sa venovali aj podpore NATO a Európskej únie pri konsolidácii obranných kapacít partnerov z bezprostredného okolia, najmä Moldavska, Gruzínska a Bosny a Hercegoviny.

image

NATO treba rozširovať obozretne, povedal maďarský minister obrany. Politiku otvorených dverí podporuje

"Slovensko je jasným podporovateľom územnej celistvosti spomínanej trojice krajín. Vychádzajúc zo strategických dokumentov NATO, predovšetkým po ruskej invázii na Ukrajinu musíme ďalej posilňovať našu politickú a praktickú spoluprácu, keďže každá z týchto krajín má osobitný význam pre európsku bezpečnosť," uviedol Naď.

Bukureštská deviatka je neformálne zoskupenie krajín východného krídla NATO, do ktorého okrem Slovenska patria Česko, Poľsko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Litva, Lotyšsko a Estónsko.

01 - Modified: 2023-03-31 14:00:05 - Feat.: 1 - Title: Káčer v Poľsku: Musíme brániť východné krídlo NATO a vytrvať v pomoci Ukrajine 02 - Modified: 2023-02-15 18:18:09 - Feat.: 1 - Title: Poľsko očakáva silnejšiu prítomnosť NATO na východnom krídle. Reakcia na útok by mala byť okamžitá 03 - Modified: 2022-10-11 18:12:00 - Feat.: 1 - Title: Nákladné auto, ktoré vybuchlo na Kerčskom moste, nikdy nebolo na našom území, tvrdia Bulhari
01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 20:44:29 - Feat.: - Title: Pripomienku povstania v židovskom gete vo Varšave poznamenal incident, narušil ho muž s palestínskou vlajkou 04 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 05 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 10:07