Poslanec Robert Fico. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Smer schválil časť dokumentu o zásadách konania po voľbách. Je proti zbrojeniu a chce reguláciu trhu

18.04.2023, 16:32
Autor:
TASRTASR

Smer-SD nebude podporovať ciele v environmentálnej politike, ktoré by drasticky ohrozovali a obmedzovali konkurencieschopnosť európskej a slovenskej politiky.

Smer-SD predstavil ďalšiu časť dokumentu o zásadách konania strany po septembrových parlamentných voľbách. Schválil ho na utorkovom predsedníctve a nazval ho Návrat dôstojnosti do života ľudí. Týka sa sociálnej oblasti, boja proti zdražovaniu, školstva a zdravotníctva. Na tlačovej konferencii o tom informoval predseda Smeru-SD Robert Fico.

"Dokument veľmi jasne hovorí predovšetkým o mobilizácii potrebných finančných zdrojov. (...) My sme jasne povedali, že pokiaľ ide o konsolidačné úsilie pri ozdravovaní verejných financií, musí byť rozumné," uviedol Fico. Ak bude Smer vo vláde, nebude robiť "drastické škrty" na ľuďoch.

Nesúhlasí so zbrojením

Pokračuje, že strana nebude súhlasiť s nárastom zbrojných výdavkov nad dve percentá. Slovensko má byť podľa Fica sociálny štát založený na ekologicky a trhovo orientovanej ekonomike. Program hovorí o významných investíciách, podpore hospodárskeho rastu a využívaní projektov. Smer je podporovateľom zavedenia ústavného práva na hotovosť, ktoré je nástroj na ochranu súkromia.

image

Fico vyostruje súboj s Pellegrinim: Hlas je ako tajomný hrad v Karpatoch. Netuším, čo chcú

Smer-SD nebude podporovať ciele v environmentálnej politike, ktoré by drasticky ohrozovali a obmedzovali konkurencieschopnosť európskej a slovenskej politiky. Takéto návrhy bude strana na úrovni Európskej únie vetovať.

Fico zároveň poukazuje, že voľná ruka trhu nefunguje. Preto by mal byť štát aktívny, mal by zasahovať, intervenovať a regulovať. "Nebudeme sa brániť návratu významných strategických súčastí do rúk štátu, predovšetkým v oblasti energetiky," podotkol. Smer chce naďalej ochraňovať zamestnancov, a to najmä ich prácu počas víkendov, sviatkov a noci.

Návrat k 13. dôchodku

Dokument venuje pozornosť aj seniorom, Fico chce návrat k plnohodnotnému 13. dôchodku. Opätovne chce tiež vrátiť do Ústavy Slovenskej republiky vek pri odchode do dôchodku. Smer plánuje zároveň predstaviť aj národný program pôrodnosti.

Fico deklaroval, že ak bude súčasťou vlády, okamžite predloží národný program ochrany vôd na Slovensku. Vodu je podľa neho potrebné čo najviac chrániť a je potrebné ju čo najviac zadržiavať v krajine. "Tento program bude drahý, ale súčasne bude aj impulzom pre hospodársky rast," poznamenal.

V školstve nechce robiť experimenty. "Odmietame prepisovanie dejín a násilné pretláčanie liberálnej a progresivistickej ideológie do školských osnov," povedal predseda Smeru. Chce tiež obnoviť zahraničné šesťmesačné pobyty pre stredoškolákov a zakotviť právo na umiestnenie dieťaťa do predškolského zariadenia.

image

Smer stojí za Petrom Kažimírom, je obeťou zneužívania trestného práva na politiku, tvrdí Fico

Fico apeluje na dialóg medzi štátom, manažérmi, zdravotníckymi pracovníkmi a lekármi na každodennej báze, aby vedeli, čo sa v zdravotníctve deje. V dokumente navrhujú aj zvýšenie platieb za poistencov štátu. Smeru taktiež nevadí súkromno-verejné partnerstvo pri výstavbe zdravotníckych zariadení. Fico tvrdí, že strana nechce ani vstupovať do pripravených procesov výstavby nemocnice na Rázsochách.

Predsedníctvo Smeru sa tiež zhodlo na zlúčení pôvodných okresných organizácií v Bratislave do jednej veľkej. Jej predsedom bude Ján Mažgút. Strana zároveň plánuje na 30. apríla stavanie mája v bratislavskej Petržalke, celoslovenské oslavy na 1. mája v Poprade a oslavy ukončenia druhej svetovej vojny 8. mája v Bratislave na Slavíne.

01 - Modified: 2023-04-18 14:00:49 - Feat.: 1 - Title: Lekári chcú viac kompetencií pre samosprávy pri tvorbe ambulantnej siete. Pacienti sa už dlho sťažujú 02 - Modified: 2023-04-18 13:51:28 - Feat.: 1 - Title: Západ sa chystá na to, že Putin použije všetky zbrane, čo zostávajú, píše The Guardian 03 - Modified: 2023-04-18 13:41:10 - Feat.: 1 - Title: Fico vyostruje súboj s Pellegrinim: Hlas je ako tajomný hrad v Karpatoch. Netuším, čo chcú
01 - Modified: 2024-04-24 07:47:18 - Feat.: - Title: Minister Blanár považuje za nevyhnutné vrátiť mier do slovníkov diplomacie 02 - Modified: 2024-04-22 10:37:42 - Feat.: - Title: Vo voľbách na Maldivách zvíťazila prezidentova pročínska strana, Peking sa bude snažiť o posilnenie vzťahov 03 - Modified: 2024-04-22 10:10:12 - Feat.: - Title: Veľké mestá v Poľsku budú viesť primátori podporovaní vládnou koalíciou 04 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 05 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 19:07