Dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj. FOTO TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Budaj dá preveriť postup pri výbere projektov v národných parkoch

14.04.2023, 14:11
Autor:
TASRTASR

Envirorezort zároveň vykoná finančnú kontrolu žiadateľov na mieste. Preverí tak splnenie podmienok zmluvy o poskytnutí finančných prostriedkov a spôsobilosti vybraných žiadateľov.

Postup a súlad s výzvou pri výbere rozvojových projektov mäkkého turizmu v Národných parkoch Muránska planina a Poloniny sa opätovne a nezávisle preverí. Požiada o to dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj. Rozdelenie dotácií predtým kritizoval europoslanec Martin Hojsík (Progresívne Slovensko).

Envirorezort zároveň vykoná finančnú kontrolu žiadateľov na mieste. Preverí tak splnenie podmienok zmluvy o poskytnutí finančných prostriedkov a spôsobilosti vybraných žiadateľov, priblížilo tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia.

Hojsík poukázal, že vo výzve z plánu obnovy na rozvoj mäkkého turizmu v regiónoch uspeli podľa neho aj súkromné spoločnosti bez dohľadateľnej webstránky či s minimálnymi tržbami v minulých rokoch.

Nemali tiež nič spoločné s ochranou prírody a neboli doteraz spájané ani s regionálnym rozvojom. "Plán obnovy má pomôcť obyvateľom daného regiónu, ako aj prírode, preto si nemôžeme dovoliť žiadne pochybnosti," podotkol Hojsík.

MŽP ocenilo Hojsíkov záujem, zároveň jeho kritiku považuje za prejav opozičného postoja. Približuje, že do výziev sa mohli zapojiť všetky subjekty bez ohľadu na ich právnu formu, a preto mohli byť oprávnenými žiadateľmi aj subjekty súkromného sektora.

"Výzvy nešpecifikovali, že subjekt musí mať skúsenosti z minulosti a ani to, že musí pôsobiť v oblasti ochrany prírody. Mať zriadenú webovú stránku subjektu uchádzajúceho sa o podporu teda tiež nepatrilo medzi podmienky poskytnutia príspevku," skonštatoval rezort.

Jednotlivé projekty nevyberalo ministerstvo. Hodnotili ich externí hodnotitelia podľa dopredu stanovených kritérií. Postup aj výzvy boli konzultované s Národnou implementačnou a koordinačnou autoritou na Úrade vlády SR, ktorá výzvu schválila. Vykonali sa aj audity Európskej komisie či Úradu vládneho auditu. Ani jeden z auditov podľa rezortu nekonštatoval pochybenie pri výbere projektov.

"Ministerstvo životného prostredia ani minister nemali možnosť vstúpiť do odborného hodnotenia projektov. Každý iný postup by porušil pravidlá pre nezávislý výber projektov a došlo by ku konfliktu záujmov," uviedlo tlačové oddelenie.

Hodnotitelia v rámci výziev plánu obnovy určených pre Muránsku planinu a Poloniny rozhodli o podpore 28 projektov za vyše 17 miliónov eur. Úspešnými žiadateľmi boli najmä obce a mestá, ale aj občianske združenia, správy národných parkov, rozvojové agentúry, pozemkové spoločenstvá aj súkromné spoločnosti, uzavrelo MŽP.

01 - Modified: 2024-04-13 10:02:40 - Feat.: - Title: Ministerstvo životného prostredia tvrdí, že nebrzdí delimitáciu pozemkov v národných parkoch 02 - Modified: 2024-04-12 09:00:53 - Feat.: - Title: Opozícia žiada mimoriadny výbor k letu vrtuľníkom štátneho tajomníka Filipa Kuffu 03 - Modified: 2024-03-22 09:06:17 - Feat.: - Title: Slovensko má v budovaní vodárenskej infraštruktúry obrovský investičný dlh, tvrdí Taraba 04 - Modified: 2024-03-18 15:07:18 - Feat.: - Title: Tarabov rezort sa pre situáciu s medveďmi dohodne s niektorými užívateľmi poľovných revírov 05 - Modified: 2024-03-04 11:44:12 - Feat.: - Title: Aktivisti vyliezli na budovu envirorezortu. Na protest premenovali názov Tarabovho ministerstva
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 10:11