Boris Kollár. FOTO: HN/Marek Daňo
StoryEditor

Posun v nájomnom bývaní. Prvé byty môžu byť k dispozícii do konca roka, tvrdí Kollár

14.04.2023, 11:45
Autor:
TASRTASR

Proces výstavby veľkých bytových komplexov podľa Borisa Kollára obvykle trvá minimálne dva roky.

Zhoršujúca sa situácia na hypotekárnom trhu zvyšuje dopyt po štátom podporovanom nájomnom bývaní a prvé nájomné byty by mohli byť k dispozícii do konca roku 2023. V TASR TV to povedal predseda Národnej rady Boris Kollár.

V tejto chvíli sa podľa neho čaká už iba na súhlasné stanovisko Európskej komisie a investori začnú stavať.                        

Proces výstavby veľkých bytových komplexov podľa Kollára obvykle trvá minimálne dva roky. Ozrejmil, že projekt investorom umožňuje kúpiť s cieľom poskytovania nájomného bývania aj už dokončené byty, ktoré developeri vzhľadom na situáciu na hypotekárnom trhu nevedia predať. "Investori môžu byty kúpiť aj od nich a dať ich do tohto systému. Môžu naraz kúpiť aj dvetisíc bytov," naznačil Kollár.

Kollár tvrdí, že jeho hnutie v priebehu volebného obdobia postupne presadilo väčšinu svojich programových cieľov, od podpory mladých rodín a seniorov až po projekt nájomného bývania.

Aktuálnu situáciu v štáte považuje Kollár za veľmi napätú, výmena aktuálnej dočasne poverenej vlády za úradnícku by však podľa neho situáciu ešte zhoršila. Podľa Kollára má kabinet Eduarda Hegera v parlamente stabilnú podporu okolo 70 poslancov a o podpore ďalších jedná ad hoc. "Ak by prezidentka vládu vymenila, tejto vláde by neprešlo absolútne nič," upozornil.

Do konca volebného obdobia očakáva ešte dve riadne schôdze parlamentu a jednu slávnostnú v septembri. Poslanci však majú právo iniciovať kedykoľvek aj rokovanie mimoriadnej schôdze a majú možnosť predkladať zákony. Kollár preto očakáva množstvo predvolebne motivovaných iniciatív. "Ako predseda parlamentu nemôžem poslancovi povedať, že mu jeho populistický návrh nezaradím na rokovanie. Z ústavy má na to právo. Ale za seba, aj naše hnutie môžem povedať, že takéto bombastické ´atómovky´ podporovať nebudeme," vyhlásil.

Do parlamentných volieb pôjde podľa neho hnutie Sme rodina samostatne. Od novej vlády budú podľa neho voliči očakávať najmä pomoc a stabilitu. "Ľuďom treba pomáhať tam, kde ich topánka tlačí. Nie sa hašteriť a kydať na seba v rôznych žabomyších vojnách," konštatoval Kollár.  

Potvrdil, že hnutie Sme rodina nemá v úmysle predstaviť vlastného prezidentského kandidáta. "Podporíme niektorého z tých, ktorí sa prihlásia. Takého, čo nám bude srdcu najbližšie," uzavrel Kollár.

 

 

01 - Modified: 2024-04-03 12:28:45 - Feat.: - Title: Kollárovo hnutie Sme rodina podporuje v druhom kole volieb Pellegriniho 02 - Modified: 2024-03-17 11:59:29 - Feat.: - Title: Sme rodina si na sneme opätovne za predsedu zvolilo Borisa Kollára 03 - Modified: 2024-02-03 13:26:13 - Feat.: - Title: Sme rodina bude voliť predsedu, Kollár bude kandidovať znova 04 - Modified: 2024-01-30 11:55:48 - Feat.: - Title: Dcéra Borisa Kollára tvorí pár so synom indického miliardára. Takýto luxus si užívajú u neho doma 05 - Modified: 2024-01-25 23:00:00 - Feat.: - Title: Čo robí Sme rodina? Kollár naznačil novú cestu. Za prezidenta podporí národného kandidáta
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 06:14