Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Naď odmieta, že by rezort bránil NAKA vo vyšetrovaní Vojenského spravodajstva

05.04.2023, 16:11
Autor:
TASRTASR

Policajný prezident Štefan Hamran v utorok informoval o vyšetrovaní NAKA v súvislosti s nehospodárnym nakladaním s majetkom vo Vojenskom spravodajstve.

Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď odmieta, že by jeho rezort bránil Národnej kriminálnej agentúre (NAKA) vo vyšetrovaní Vojenského spravodajstva (VS).

image

NAKA vyšetruje nehospodárne nakladenie s majetkom vo Vojenskom spravodajstve, informuje Hamran

Žiadne problémy neeviduje. Deklaroval, že je prvý, kto chce, aby sa vyšetrovalo, čo sa dialo vo VS za vedenia exšéfa Jána Balciara. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády v súvislosti s vyjadreniami policajného prezidenta Štefana Hamrana.

Minulý piatok dostal Naď podľa svojich slov z Národnej kriminálnej agentúry žiadosť o zbavenie mlčanlivosti niektorých príslušníkov VS.

Avizoval, že jej vyhovie. Rovnako ho požiadali, aby potvrdil platnosť a autentickosť utajovaných skutočností, ktoré NAKA zaistila pri domových prehliadkach.

"V prípade, že tam budú veci, ktoré už nepodliehajú utajeniu, bude to odtajnené. V prípade, že tam sú veci, ktoré podliehajú, zostane to utajené, ale to neznamená, že s tým polícia nemôže robiť. Polícia štandardne robí s utajovanými vecami. Akákoľvek debata, že by niekto zo strany VS, ministerstva obrany alebo Národného bezpečnostného úradu zabraňoval vyšetrovaniu, to považujem za nie relevantné argumenty," vyhlásil Naď.

Niektoré vyjadrenia policajného prezidenta sa podľa neho nezakladajú na pravde. Odmieta, že by bránil kontrole Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Tvrdí, že sám ju zavolal a VS ako jediná bezpečnostná spravodajská zložka kontrolou prešla. Možnosť kontrolovať VS podľa svojich slov dal aj do zákona. "Aj na základe kontroly NKÚ sa ukazuje, že mohlo prísť k spáchaniu trestného činu," dodal.

Policajný prezident Štefan Hamran v utorok informoval o vyšetrovaní NAKA v súvislosti s nehospodárnym nakladaním s majetkom vo Vojenskom spravodajstve.

Týka sa obdobia rokov 2015 až 2020. Podľa odhadov mala škoda presiahnuť 22 miliónov eur. Dodal, že vyšetrovanie sa vedie aj na základe podnetov z Najvyššieho kontrolného úradu, ktorý nedokončil kontrolu pre marenie zo strany niektorých príslušníkov VS. NAKA podľa Hamrana "narazila" aj na NBÚ, ktorý vyšetrovateľom vyčíta porušenie zákona o ochrane utajovaných skutočností.

 

01 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné 02 - Modified: 2024-03-29 18:55:30 - Feat.: - Title: Pred 20 rokmi sme sa stali pevnou súčasťou Západu. NATO je základným pilierom bezpečnosti, reagujú politici 03 - Modified: 2024-03-09 10:55:54 - Feat.: - Title: Demokratov do eurovolieb povedie Naď, nasledujú Hamran a Žitňanská 04 - Modified: 2024-03-06 09:58:31 - Feat.: - Title: Rozhodnutie Ústavného súdu Danka prekvapilo. Koalícia je čisto proruská, tvrdí Naď 05 - Modified: 2024-02-21 18:16:08 - Feat.: - Title: Exminister Naď: Trump má pravdu v tom, že všetci musíme platiť. USA sa starajú o bezpečnosť nás všetkých
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 00:10