Dočasne poverená podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Prijímatelia zazmluvnených projektov eurofondov by mali konať rýchlo, odkazuje Remišová

10.03.2023, 13:02
Autor:
TASRTASR

Veronika Remišová vyzýva, aby čo najrýchlejšie predkladali žiadosti o platby a projekty dokončili do konca roka.

Prijímateľom zazmluvnených eurofondových projektov z dobiehajúceho programového obdobia zostáva desať mesiacov na to, aby dokončili svoje projekty.

Vicepremiérka a dočasne poverená ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) vyzýva, aby čo najrýchlejšie predkladali žiadosti o platby a projekty dokončili do konca roka.

V piatok o tom informovalo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie.

Na svojej webovej stránke zverejnilo zoznam zazmluvnených projektov, ktoré sú ešte stále v štádiu uskutočňovania. Ministerstvo investícií bude zoznam nedokončených projektov, ktoré už majú schválené príspevky z eurofondov, mesačne aktualizovať.

"MIRRI, ako aj ostatné rezorty sa k čerpaniu eurofondov v rámci svojich operačných programov postavili zodpovedne. Výsledkom je, že aktuálne je zazmluvnená celá alokácia z balíka určeného pre Slovensko na dobiehajúce programové obdobie. Teraz je kľúčové, aby všetci prijímatelia eurofondov svoje projekty reálne dokončili a nám i ostatným ministerstvám poslali žiadosti o preplatenie výdavkov na projekty," uviedla Remišová.

Doplnila, že takmer sedemtisíc projektov, ktoré ešte nie sú dokončené, je z operačných programov, ktoré sú v kompetencii jednotlivých ministerstiev.

Operačný program Integrovaná infraštruktúra zastrešuje Ministerstvo dopravy SR, OP Ľudské zdroje je v kompetencii Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, OP Kvalita životného prostredia spadá pod Ministerstvo životného prostredia SR, OP Efektívna verejná správa zastrešuje ministerstvo vnútra, OP Rybné hospodárstvo spadá pod Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Integrovaný regionálny operačný program aj Interreg SK-CZ a SK-AT patria pod MIRRI.

Remišová upozornila, že tento rok je posledným, keď treba dočerpať peniaze z dobiehajúceho programového obdobia.

Prijímatelia, ktorí majú podpísanú zmluvu o poskytnutí nenávratného finančného príspevku, musia do konca roka svoj projekt uskutočniť a požiadať ministerstvá, ktoré zastrešujú jednotlivé operačné programy, o preplatenie výdavkov. Rezorty potom majú ešte dodatočné tri mesiace na kontrolu a spracovanie predložených žiadostí.

01 - Modified: 2024-04-25 13:02:01 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci 02 - Modified: 2024-04-23 12:57:47 - Feat.: - Title: Zmeny vo verejnom obstarávaní sú potrebné. Eurofondy neohrozia, reaguje Raši na tvrdenia Remišovej 03 - Modified: 2024-04-22 11:44:37 - Feat.: - Title: Priority pre regióny. Revízia Programu Slovensko 2021 - 2027 sa začne koncom tohto roka, ohlásil Raši 04 - Modified: 2024-04-18 13:07:01 - Feat.: - Title: Vláda vyčlení stovky miliónov eur na rozvoj verejnej dopravy na Slovensku 05 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 10:45