StoryEditor

Lengvarský končí vo funkcii ministra. Prezidentka pohrozila úradníckou vládou

02.03.2023, 13:01
02.03.2023, 17:30
Autor:
redred

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský informoval, že mu prezidentka Zuzana Čaputová zobrala poverenie viesť ministerstvo zdravotníctva.

Prezidentka Zuzana Čaputová akceptovala žiadosť dočasne povereného ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) o odchod z čela rezortu. Vedením rezortu poverí premiéra Eduarda Hegera. Prvým štátnym tajomníkom bude Michal Palkovič.

Hlava štátu zároveň pohrozila vymenovaním úradníckej vlády v prípade, že by nedochádzalo k zlepšeniam v rezorte zdravotníctva. Pripomenula, že to bola totiž jedna z jej podmienok, keď súhlasila so septembrovým termínom predčasných volieb. Nateraz však dodala, že „premiér Heger koná“, informoval Denník N.

Podľa jeho informácií prezidentka už po páde vlády Hegera upozornila, že počet odchodov ministrov má svoje limity, a už vtedy naznačila, že pokiaľ by ich bolo priveľa, mohla by vymenovať vlastnú „úradnícku“ vládu.

Lengvarský zdôraznil, že mu záleží, aby sa dokončili rozpracované projekty v tak náročnom rezorte, akým je zdravotníctvo, avšak bez politickej korupcie, čestne a pravdivo.

image

Lengvarský je pripravený skončiť vo funkcii, už to oznámil Hegerovi. Zajtra sa stretáva s Čaputovou

"Prežil som toho veľa, ale v tomto nastavení, keď je dehonestovaná práca mojich kolegov, napriek tomu, že v pláne obnovy je naše ministerstvo premiantom, keďže vedie v počte uzatvorených a vyhlásených výziev, a napriek tomu, že sa do zdravotníctva podarilo dostať o miliardu eur navyše, nebudem ďalej pracovať pod tlakom v takomto prostredí, ktoré je v súčasnosti škodlivé, plné politickej korupcie a politickej neskúseností," skonštatoval.

Poukázal, že do rezortu nastúpil na vrchole pandémie.

"Ustáli sme očkovanie, testovanie, reformu nemocničnej a ambulantnej sféry. Prijali sme množstvo efektívnych noviel zákonov, zvládli sme úplne zbytočný štrajk lekárov, ktorý svojou politikou spôsobil bývalý minister financií a úrad vlády," dodal.

Premiér Eduard Heger oznámil, že v najbližších dňoch nastúpi na rezort zdravotníctva krízový manažment. Budúci týždeň bude riadením rezortu poverený nový štátny tajomník Michal Palkovič.

01 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 02 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku 03 - Modified: 2024-04-16 12:44:58 - Feat.: - Title: Čaputová poďakovala Dudovi za spoluprácu počas náročného obdobia. Dostala najvyššie štátne vyznamenanie 04 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať 05 - Modified: 2024-04-11 12:03:33 - Feat.: - Title: Nie je v poriadku útočiť na dôstojnosť človeka, ohradila sa Čaputová proti vulgárnym nadávkam
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 17:15