Šéf Smeru Robert Fico. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Smer odmieta vyhrážanie, vyzval ľudí, aby nepodporovali atmosféru nenávisti

27.02.2023, 14:59
Autor:
TASRTASR

RTVS podľa Juraja Blanára nevie zvládať krízové situácie. Vyzval vedenie telerozhlasu, aby sa vrátilo späť na cestu k verejnoprávnosti.

Podpredseda Národnej rady a Smeru Juraj Blanár odmieta akékoľvek vyhrážanie voči politikom i novinárom, vrátane vyhrážok voči moderátorke RTVS Marte Jančkárovej.

Zároveň hovorí o nezvládnutí práce a zlyhaní RTVS v súvislosti s nevpustením poslanca Ľuboša Blahu (Smer) do vysielania. Vyzval Slovákov, aby nepodporovali atmosféru nenávisti.

image

Vyhrážky moderátorke pre neprijatie Blahu môžu mať právnu dohru. NAKA začala trestné stíhanie

RTVS podľa Blanára nevie zvládať krízové situácie. Vyzval vedenie telerozhlasu, aby sa vrátilo späť na cestu k verejnoprávnosti.

"Nemôže selektívne vyberať hostí podľa toho, čo by chcelo počuť alebo komu drží stranu, a odmietať legitímne zvolených poslancov. Takéto konanie do demokratickej a pluralitnej spoločnosti nepatrí," napísal Blanár na sociálnej sieti.

image

Pellegrini kritizoval Ficov Smer kvôli Blahovi na RTVS: Myslím si, že to bola dopredu zinscenovaná hra

Šéf Smeru Robert Fico na pondelkovej tlačovej konferencii uviedol, že sa mu nepáči, ak niekomu chodia výhražné emaily.

Na otázku, či sa chce ospravedlniť, reagoval, že aj jemu sa v minulosti vyhrážali a nikto sa nepýtal napríklad vtedajšej opozície, či sa mu chce ospravedlniť. Stotožňuje sa s názorom Blanára o odmietnutí vyhrážok.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) začala trestné stíhanie vo veci vyhrážok voči redaktorke RTVS. K výhražným e-mailom a telefonátu došlo podľa RTVS po minulotýždňovej relácii Sobotné dialógy, ktorej hostkou bola prezidentka Zuzana Čaputová a po relácii odvysielanej 25. februára, do ktorej sa dostavil namiesto pozvaného politika Smeru Mariána Kéryho Blaha, ktorý nebol pozvaný, čo RTVS odmietla a uplatnila štandardný postup tzv. prázdneho kresla.

image

Sulík ostro kritizoval ataky na moderátorku RTVS: Fico, Blaha a celý Smer sú plne zodpovední za tieto útoky

RTVS poukázala, že politické strany nemôžu svojvoľne meniť hostí, ktorých verejnoprávne médium do relácií pozvalo. Miesto v diskusnej relácii podľa telerozhlasu nepatrí politickej strane, ale konkrétnemu hosťovi, ktorého redakcia do diskusie pozvala z obsahových dôvodov.

RTVS upozornila politických predstaviteľov strán na možnú súvislosť týchto výhražných e-mailov so zvyšujúcou sa agresivitou komunikácie vo verejnom priestore a šírením nenávisti voči novinárom.

 

01 - Modified: 2024-05-10 17:48:36 - Feat.: - Title: Slovensko bolo za posilnenie Palestíny v OSN, aby podporilo mierové riešenie, vyhlásil Blanár 02 - Modified: 2024-05-08 16:41:02 - Feat.: - Title: Blanár odcestoval na Cyprus, stretne sa s prezidentom a slovenskými vojakmi 03 - Modified: 2024-05-04 07:55:36 - Feat.: - Title: Oslavovalo sa 20. výročie vstupu do EÚ, protestovalo za záchranu RTVS a vraj hrozí krádež dôchodkov 04 - Modified: 2024-05-03 12:59:49 - Feat.: - Title: Iniciatíva za verejnoprávnosť vyzýva poslancov, aby nepodporili zákon o STVR. Podľa nej vzbudzuje obavy 05 - Modified: 2024-05-02 18:03:26 - Feat.: - Title: "Fico nám berie slobodu." Tisíce ľudí protestovalo proti zmenám v RTVS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
11. máj 2024 05:39