Zľava šéf parlamentu Boris Kollár, prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Eduard Heger. FOTO: TASR/Jaroslav Novákk
StoryEditor

Koaličná dohoda, koalícia aj vládny program v decembri zanikli, povedal publicista Juraj Hrabko

25.02.2023, 07:17
Autor:
TASRTASR

Zodpovednosť za vládu prevzala prezidentka Zuzana Čaputová, ale práca parlamentu s výnimkou možnosti vracať schválené zákony na opätovné prerokovanie v kompetenciách hlavy štátu nie je.

Jedným z dôvodov na čo najskorší termín predčasných parlamentných volieb je neštandardný stav vládnutia. Koaličná väčšina, koalícia ako taká, koaličná zmluva aj vládny program de facto prestali platiť hlasovaním, ktorým parlament v decembri vyslovil vláde nedôveru. V TASR TV na to upozornil publicista Juraj Hrabko.

Zodpovednosť za vládu prevzala prezidentka Zuzana Čaputová, ale práca parlamentu s výnimkou možnosti vracať schválené zákony na opätovné prerokovanie v kompetenciách hlavy štátu nie je. "Vláde bola vyslovená nedôvera v polovici decembra minulého roka. Voľby by mali byť na konci septembra tohto roka, pričom ani po nich nová vláda okamžite nevznikne. Jediný ústavný termín je, že do 30 dní od volieb sa má zísť parlament," skonštatoval Hrabko s tým, že vláda Eduarda Hegera (OĽANO) tak môže bez dôvery parlamentu napokon vládnuť aj takmer rok.

image

Jeden cirkus sa možno skončil, ale druhý v parlamente ostáva, tvrdí publicista Juraj Hrabko

Ak by bývalí koaliční politici, ktorí deklarujú vhodnosť skoršieho termínu parlamentných volieb, na mimoriadnej schôdzi parlamentu na budúci týždeň reálne zahlasovali v súlade so svojimi vyjadreniami, podľa Hrabka je ešte šanca stihnúť júnový volebný termín. "Keď bol na stole návrh na júnový termín volieb, tak zaň všetci tí, ktorí dnes kričia, že sú za júnový termín, nehlasovali. Hlasovalo zaň Sme rodina," pripomenul Hrabko.

Schváleniu skoršieho volebného termínu podľa neho bráni dohoda SaS a OĽANO. "Koalícia SaS a OĽANO je tichá, ale je zatiaľ účinná. A pokiaľ jedna z týchto dvoch strán nezmení svoj názor, je júnový termín volieb mimo hry," zhrnul Hrabko.

image

Voľby nie sú nutnou zmenou. Po voľbách sa môže vrátiť aj vláda Matoviča alebo Hegera, tvrdí publicista

Na margo výzvy prezidentky Čaputovej, aby sa poslanci v parlamente zdržali chaotického predkladania populistických legislatívnych návrhov, Hrabko povedal, že poslanci ju rešpektovať nebudú. "Pádom vlády sa začala volebná kampaň, čo je zasa jeden z dôvodov, prečo voľby mali byť v júni. A ústava ani žiadny zákon nehovorí o tom, že by poslanci v čase volebnej kampane nemohli predkladať návrhy zákonov, to môžu robiť kedykoľvek. Aj pár hodín pred voľbami," upozornil Hrabko.

O zodpovednosť žiadali poslancov na protestoch aj zástupcovia Združenia miest a obcí Slovenska. "Samosprávy protestujú veľmi správne, nič iné im neostáva. Náklady na pomoc, ktorú vláda akože rozdáva a parlament schvaľuje, sa dotknú najmä samospráv. A následne občanov, ktorých budú musieť ‘priškrtiť‘ samosprávy, nie vláda," uzavrel Hrabko.

01 - Modified: 2023-02-01 16:50:43 - Feat.: 1 - Title: Jeden cirkus sa možno skončil, ale druhý v parlamente ostáva, tvrdí publicista Juraj Hrabko 02 - Modified: 2023-01-28 06:17:03 - Feat.: 1 - Title: Voľby nie sú nutnou zmenou. Po voľbách sa môže vrátiť aj vláda Matoviča alebo Hegera, tvrdí publicista 03 - Modified: 2023-01-11 17:10:29 - Feat.: 1 - Title: Heger nemá poverenie prezidentky, rokuje iba neformálne, tvrdí Hrabko. Čaputová ho nemusí prijať
01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 03 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 19:02