Zľava šéf parlamentu Boris Kollár, prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Eduard Heger. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Čaputová ukrajincom v ich jazyku sľúbila, že Slovensko bude stáť pri nich. Heger i Kollár kritizovali Rusko

24.02.2023, 20:31
Autor:
ČTKČTK

Budeme naďalej stáť pri vás. Pomáhame tým, ktorí bránia svoju vlasť na frontovej línii, aj tým, ktorí museli utiecť zo svojich domovov a našli útočisko na Slovensku, uviedla Zuzana Čaputová.

Už rok sa bránite neľudskej agresii, mier a sloboda patria k najvzácnejším hodnotám, odkázala Ukrajincom slovenská prezidentka Zuzana Čaputová ukrajinsky vo videonahrávke k výročiu vlaňajšej invázie Ruska do susednej krajiny. V spoločnom vyhlásení, ktoré poskytla prezidentská kancelária, potom Čaputová spolu s premiérom Eduardom Hegerom a predsedom parlamentu Borisom Kollárom kritizovali Rusko za jeho inváziu a podporili zvrchovanosť Ukrajiny v rámci medzinárodne uznaných hraníc.

"Budeme naďalej stáť pri vás. Pomáhame tým, ktorí bránia svoju vlasť na frontovej línii, aj tým, ktorí museli utiecť zo svojich domovov a našli útočisko na Slovensku," uviedla Čaputová na twitteri. V prejave tiež predniesla ukrajinské vlastenecké heslo Sláva Ukrajine.

Ruské ambície

Vrcholní slovenskí politici v spoločnom vyhlásení uviedli, že prežité predstavy ruského politického vedenia o obnove veľkosti Ruska a o práve rozhodovať o osude národov v blízkom zahraničí priviedli do Európy po siedmich desaťročiach od ukončenia druhej svetovej vojny vojenský konflikt obrovských rozmerov.

image

Výber z „legislatívnej smršte“: v parlamente pristáli atómovky, stopky pre Žilinku aj vystúpenie z NATO

S odvolaním sa na históriu niekdajšieho Československa, ktoré v roku 1938 rozhodnutím mocností prišlo o časť územia v prospech nacistického Nemecka, Čaputová, Heger a Kollár vo vyhlásení uviedli, že je nielen zodpovednosťou, ale aj záujmom Slovenska pomáhať Ukrajine tak, aby sa ubránila. Podporili aj mierový plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a ambície Ukrajiny vstúpiť do Európskej únie.

Na facebooku zase Čaputová napísala, že v tejto vojne niet najmenších pochýb o tom, kto je agresor a kto sa bráni, ani o tom, kto chce vojnu a kto chce mier.

image

Prieskum Medianu: Ficov Smer predbehol Pellegriniho Hlas, má takmer 18 percent

"Svojím rozsahom a charakterom sa táto agresia úplne vymyká úrovni európskej civilizácie 21. storočia. Žiadna zámienka, žiadna výhovorka Kremľa nemôže ospravedlniť utrpenie, ktoré Ukrajincom svojou agresiou spôsobil," uviedla prezidentka.

Mobilizáciu odmieta

Čaputová dodala, že ak by si ruský prezident Vladimir Putin prial mier, môže kedykoľvek nariadiť stiahnutie svojich vojakov z Ukrajiny. On ale podľa nej už 365 dní dokazuje, že si želá opak.

Kritiku Ruska za jeho agresiu voči Ukrajine Čaputová zopakovala v mimoriadnom prejave k výročiu vojny na Ukrajine, ktorý večer odvysielala verejnoprávna stanica RTVS na svojom hlavnom televíznom aj rozhlasovom kanáli. Slovenská prezidentka súčasne vyjadrila vďaku obyvateľom Slovenska za súcit a solidaritu, ktorú prejavili s vojnovými utečencami.

image

Traja najvyšší ústavní činitelia podporujú mierový plán Zelenského

Čaputová tiež odmietla vyjadrenia niektorých politikov či príspevky na sociálnych sieťach o tom, že slovenskí vojaci pôjdu bojovať na Ukrajinu. Za priehľadnú lož, ktorá podľa nej bola použitá už v prezidentskej kampani v Česku, označila tvrdenia, že sa na Slovensku pripravuje mobilizácia.

Večer prišli stovky ľudí do centra Bratislavy na zhromaždenie a na následný sprievod pri príležitosti výročia začiatku vojny na Ukrajine. Budova Prezidentského paláca bola nasvietená v ukrajinských národných farbách.

01 - Modified: 2023-02-24 15:02:46 - Feat.: 1 - Title: Výber z „legislatívnej smršte“: v parlamente pristáli atómovky, stopky pre Žilinku aj vystúpenie z NATO 02 - Modified: 2023-02-24 12:27:09 - Feat.: 1 - Title: Prieskum Medianu: Ficov Smer predbehol Pellegriniho Hlas, má takmer 18 percent 03 - Modified: 2023-02-24 09:54:44 - Feat.: 1 - Title: Traja najvyšší ústavní činitelia podporujú mierový plán Zelenského
01 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 02 - Modified: 2024-04-24 06:51:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že Ukrajina útočila dronmi v Smolenskej oblasti 03 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 04 - Modified: 2024-04-23 20:18:18 - Feat.: - Title: Senát USA smeruje k schváleniu balíka s pomocou Kyjevu, hlasovať sa môže už v noci 05 - Modified: 2024-04-23 19:07:53 - Feat.: - Title: Pentagón je pripravený poslať Ukrajine prvú časť schválenej vojenskej pomoci za miliardu dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 13:55