Poslanci Smeru Viliam Záhorčák​, Richard Takáč a Dušan Galis pred Slovenským olympijským a športovým výborom v Bratislave. FOTO: Facebook/Smer-SD
StoryEditor

Tlačovku Smeru narušili aktivisti. V pozadí držali plagát s nápisom „Rusko je teroristický štát“

22.02.2023, 11:03
Autor:
nasinasi

Opoziční poslanci prišli Slovenskému olympijskému výboru odovzdať výzvu, aby podporil účasť ruských a bieloruských športovcov na Olympijských hrách 2024 v Paríži.

Tlačovku strany Smer-SD narušili aktivisti zo skupiny Mier Ukrajine. V pozadí rozprestreli veľký plagát s nápisom „Rusko je teroristický štát“ a ukrajinskú zástavu, ktoré za nimi držali po celý čas konferencie.

Opoziční poslanci prišli v tom čase Slovenskému olympijskému výboru odovzdať výzvu, aby podporil účasť ruských a bieloruských športovcov na Olympijských hrách 2024 v Paríži.

Slovenský olympijský výbor sa pôvodne prikláňal k stanovisku Medzinárodného olympijského výboru MOV, ktorý chce Rusov a Bielorusov pripustiť na hry za podmienky ich neutrálneho statusu. 

"Nepovažujeme za správne odmietať účasť športovcov na športových podujatiach na základe ich štátnej príslušnosti. Šport je významným mierovým nástrojom a osobitne v spojení s olympijskými ideálmi má zbližovať ľudí rôznych farieb pleti, rás, náboženského vyznania, politickej či sexuálnej orientácie pri mierovom súperení," napísal výbor v stanovisku, ktoré v januári uverejnil Denník N.

image

„Pán Bach, navštívte Bachmut!“ Rusi na olympiáde? Časť Európy hrozí bojkotom

Tento týždeň sa však dočasne poverený minister školstva, vedy, výskumu a športu Ján Horecký pridal k iniciatíve rezortných kolegov z vyše 30 krajín, ktorou sa dohodli na opätovnej podpore zákazu ruských a bieloruských športovcov zúčastňovať sa na medzinárodných súťažiach počas prebiehajúcej invázie Ukrajiny.

Ako informoval TASR, dohodu spečatil aj podpis spoločného medzinárodného vyhlásenia. 

image

Slovensko sa pridalo ku krajinám, ktoré vyjadrili obavy z účasti Ruska na olympiáde v Paríži

Dočasne poverený minister zahraničných vecí Rastislav Káčer minulý týždeň pre HN uviedol, že zákaz účasti Rusov a Bielorusov na olympiáde takisto podporuje s tým, že súťažiť je privilégium, ktoré nemá byť v čase invázie poskytnuté každému.

"V čase, keď na bojisku zomierajú desiatky špičkových ukrajinských športovcov, pretože bojujú za svoju vlastnú krajinu, keď mnohí skvelí medailisti z predchádzajúcich športových súťaží sú dnes zmrzačení alebo zabití, by som považoval za absolútnu surovosť a cynický výsmech do očí celému svetu, keby sme ich prijali. A keď sa hovorí, že by sme nemali pliesť politiku a šport – presne preto by tam nemali byť," uviedol šéf slovenskej diplomacie.

image

Káčer pre HN: Proruské signály opozície znervózňujú Západ. Fico je chameleón, teraz to však myslí úprimne

Svet si v piatok pripomenie rok nevyprovokovaného ruského vpádu na susednú Ukrajinu, ktorá sa vojskám Moskvy od tej doby kontinuálne bráni. Hoci sa Bielorusko nezapojilo priamo do vojny, pre Rusko predstavuje spojenca a kolaborantský štát, ktorý mu napríklad umožňuje útočiť na Ukrajinu z vlastného územia.  

01 - Modified: 2023-02-22 10:32:30 - Feat.: 1 - Title: Káčer je provokatér, reagoval štátny tajomník rezortu maďarskej diplomacie 02 - Modified: 2023-01-31 11:56:52 - Feat.: 1 - Title: „Pán Bach, navštívte Bachmut!“ Rusi na olympiáde? Časť Európy hrozí bojkotom 03 - Modified: 2023-02-21 11:01:19 - Feat.: 1 - Title: Slovensko sa pridalo ku krajinám, ktoré vyjadrili obavy z účasti Ruska na olympiáde v Paríži
01 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 02 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 03 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 04 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte 05 - Modified: 2024-04-19 11:38:01 - Feat.: - Title: G7 sa zaviazala pomôcť Ukrajine a vyzvala na deeskaláciu na Blízkom východe
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 19:01