Bábka pripomínajúca ruského prezidenta Vladimira Putina sa kúpe v krvi počas karnevalového sprievodu v nemeckom Düsseldorfe. FOTO: Reuters
StoryEditor

Slovensko sa pridalo ku krajinám, ktoré vyjadrili obavy z účasti Ruska na olympiáde v Paríži

21.02.2023, 10:51
Autor:
TASRTASR

Je v rukách samotného Ruska a Bieloruska, aby vydláždili cestu pre úplný návrat svojich športovcov do medzinárodnej športovej komunity, a to ukončením vojny, ktorú začali, píše sa vo vyhlásení 30 krajín sveta.

Ministri z vyše 30 krajín sveta, vrátane Slovenska, sa dohodli na opätovnej podpore zákazu ruských a bieloruských športovcov zúčastňovať sa na medzinárodných súťažiach počas pokračujúcej vojny na Ukrajine.

Na online stretnutí potvrdili predchádzajúce spoločné vyhlásenia a prediskutovali možnú účasť Rusov a Bielorusov na olympiáde 2024 v Paríži. TASR o tom informovali z odboru komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu.

image

Káčer pre HN: Proruské signály opozície znervózňujú Západ. Fico je chameleón, teraz to však myslí úprimne

Dohodu spečatil aj podpis spoločného medzinárodného vyhlásenia. Z neho vyplýva, že opätovne potvrdili dve predchádzajúce spoločné vyhlásenia národov z 8. marca 2022 a 4. júla 2022 a prediskutovali vyhlásenie Medzinárodného olympijského výboru z 25. januára 2023.

"Uvítali sme opätovné potvrdenie a posilnenie existujúcich sankcií MOV a ich vyhlásenie, v ktorom sa zaväzuje k solidarite a podpore ukrajinských športovcov a Ukrajinského olympijského výboru," uvádza sa vo vyhlásení.

Ako sa ďalej píše vo vyhlásení, hoci uznávajú autonómiu športových orgánov, vzhľadom na prebiehajúcu inváziu na Ukrajine a jej pokračujúcu devastáciu sa zhodli na tom, že návrh MOV o preskúmaní možnosti pre individuálnych ruských a bieloruských športovcov, aby sa opäť mohli zúčastňovať na medzinárodných súťažiach, vyvoláva veľa otázok a obáv.

image

Bývalý šéf svetového hokeja Fasel dostal od Putina ruské občianstvo, už aj podniká s oligarchom

Z vyhlásenia ďalej vyplýva, že pokiaľ nie sú vyriešené základné problémy a pretrvávajú podstatné nejasnosti o konkrétnych detailoch funkčného modelu "neutrality", nesúhlasia s tým, aby sa ruským a bieloruským športovcom umožnil návrat do súťaží.

"Berúc na vedomie prezentovaný postoj MOV, že neboli prijaté žiadne konečné rozhodnutia, dôrazne vyzývame MOV, aby sa zaoberal otázkami nastolenými všetkými krajinami a podľa toho prehodnotil svoj návrh. Tiež pripomíname, že je v rukách samotného Ruska a Bieloruska, aby vydláždili cestu pre úplný návrat svojich športovcov do medzinárodnej športovej komunity, a to ukončením vojny, ktorú začali," píše sa vo vyhlásení.

Vyhlásenie z 20. februára podpísalo 34 krajín. Za slovenský rezort školstva tak urobil dočasne poverený minister školstva Ján Horecký.

01 - Modified: 2024-05-02 17:36:59 - Feat.: - Title: USA sú znepokojené návrhom zákona o vonkajšom vplyve v Gruzínsku, pripomína ruskú legisla 02 - Modified: 2024-05-02 17:09:07 - Feat.: - Title: NATO znepokojujú škodlivé aktivity Ruska v Česku a ďalších štátoch 03 - Modified: 2024-05-02 16:43:28 - Feat.: - Title: Ruský útok v Charkovskej oblasti si vyžiadal osem zranených detí, zasiahol športový komplex 04 - Modified: 2024-05-02 15:04:52 - Feat.: - Title: Ukrajina sa snaží obmedziť vytváranie satelitných snímok svojho územia, môže to využívať Moskva 05 - Modified: 2024-05-02 14:56:17 - Feat.: - Title: Ruský plynárenský gigant ​sa minulý rok prepadol do čistej straty 629 miliárd rubľov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 04:23