Poslanec Peter Pellegrini. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Pellegrini: Schôdza o skorších voľbách je zbytočná. Je to maslo na hlave SaS

20.02.2023, 15:38
Autor:
TASRTASR

Ak by poslancov pôsobiacich v Hlase požiadal Smer o iniciovanie schôdze, svoje podpisy by pridali. Peter Pellegrini si myslí, že tento týždeň sa návrh na mimoriadnu schôdzu nepodá.

Zvolávanie ďalšej mimoriadnej schôdze Národnej rady na tému skoršieho termínu predčasných parlamentných volieb je zbytočné, ak minimálne SaS nevyšle signál, že chce o tom diskutovať.

V pondelok to vyhlásil líder mimoparlamentného Hlasu Peter Pellegrini. Myslí si, že úradnícku vládu sa nepodarí zložiť, ak by mala slúžiť len na vyvolanie skorších volieb. Pellegrini deklaruje, že by podporoval voľby v júni.

image

Čaputová sa úradnícku vládu vymenovať nechystá. Nebudem hazardovať s povesťou odborníkov, odkazuje

"Maslo na hlave SaS"

Ak by poslancov pôsobiacich v Hlase požiadal Smer o iniciovanie schôdze, svoje podpisy by pridali. Pellegrini si myslí, že tento týždeň sa návrh na mimoriadnu schôdzu nepodá.

"Pokiaľ jasný signál, bez ohľadu na to, čo urobí alebo neurobí prezidentka, nevyšle minimálne klub SaS, že je ochotný o tom diskutovať, tak je to zase zbytočná schôdza, ktorá dopadne tak ako predchádzajúca," povedal.

V piatok sa totiž nepodarilo rokovať na mimoriadnej schôdzi iniciovanej Smerom, parlament nebol uznášaniaschopný. Smer chcel rokovať o júnovom termíne volieb.

Prezidentka Zuzana Čaputová síce podľa Pellegriniho urobila chybu, že pripustila september a netlačila na voľby v júni, no nemyslí si, že ona je teraz na rade.

"Netreba žiadne prezidentkine kroky. Len stačí, aby SaS a Richard Sulík povedali, že sa na tento marazmus nemienia pozerať. Stačí, aby dali 15 podpisov od poslancov a ideme do toho a máme to vybavené," povedal na pondelkovej tlačovej konferencii.

"Je to čisto maslo na hlave SaS, ktorá mohla od začiatku dohodnúť júnový termín, ale držia nejakú dohodu," dodal. SaS tvrdí, že septembrový termín volieb je výsledkom kompromisu bývalých koaličných strán.

Otázniky nad úradníckou vládou

Pellegrini si nevie predstaviť, aký odborník by šiel do úradníckej vlády, pokiaľ by vedel, že by trvala len tri mesiace. "Myslím si, že to sa ani nedá urobiť a prezidentka takúto vládu nedokáže vymenovať, pretože nikto už do nej nepôjde, ak sa to má takto skončiť," povedal.

Opozičný Smer koncom týždňa avizoval, že bude znovu žiadať o mimoriadne rokovanie k skoršiemu termínu predčasných volieb. Upozornil na plynúce lehoty, dokedy je možné termín upraviť.

OĽANO aj SaS uviedli, že ak by úradnícku vládu prezidentka vymenovala, budú za skorší termín volieb. Predčasné voľby majú byť 30. septembra.

Hlava štátu cez víkend odkázala, že nebude hazardovať so špičkovými odborníkmi, ktorí by mohli byť súčasťou úradníckej vlády, len aby donútila politikov prijať skorší termín predčasných parlamentných volieb.

01 - Modified: 2024-03-27 14:56:10 - Feat.: - Title: Pellegrini nevylúčil mimoriadnu schôdzu k ústavnému zákonu pre medvede. Ide o kritickú situáciu, vraví 02 - Modified: 2023-12-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Traja premiéri, neúspešné referendum a v závere roka tisícky protestujúcich. Aké udalosti hýbali rokom 2023? 03 - Modified: 2023-11-29 14:58:36 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok ustál odvolávanie a ostáva vo funkcii. Za jeho koniec hlasovalo 61 poslancov 04 - Modified: 2023-11-29 08:26:46 - Feat.: - Title: Poslanci pokračujú v diskusii k odvolávaniu ministra vnútra Šutaja Eštoka 05 - Modified: 2023-11-24 11:56:59 - Feat.: - Title: Pellegrini prerušil schôdzu v parlamente. Moje odvolávanie je fraška, odkázal Šutaj Eštok
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 22:42