Prezidentka Zuzana Čaputová. FOTO: TASR/Jaroslav Novák 
StoryEditor

Čaputová sa úradnícku vládu vymenovať nechystá. Nebudem hazardovať s povesťou odborníkov, odkazuje

17.02.2023, 18:12
17.02.2023, 19:12
Autor:
redredTASRTASR

K vymenovaniu úradníckej vlády by hlava štátu pristúpila, ak by vláda Eduarda Hegera zlyhala závažným spôsobom.

Ak prezidentka vymenuje úradnícku vládu, parlament určite schváli skorší termín predčasných volieb. V nezvyčajnej zhode to nedávno vyhlásili predsedovia OĽANO Igor Matovič a SaS Richard Sulík. Zuzana Čaputová však zatiaľ na tento krok nevidí dôvod.

image

Termín júnových volieb má v rukách prezidentka. Stačí, ak vymenuje úradnícku vládu, odkazuje Sulík

“Úradnícka vláda nemá byť nástroj alebo páka na ovplyvňovanie poslancov. Je to nástroj na riadenie štátu. Je to zodpovedný krok, ktorý urobím vtedy, keď vláda Eduarda Hegera zlyhá závažným spôsobom v dôležitých kompetenciách, ktoré som naznačila v januárovom vyhlásení,” povedala pre televíziu Markíza.

Hlava štátu zároveň zdôraznila, že nebude hazardovať s povesťou šestnástich odborníkov, aby donútila poslancov zahlasovať za skorší termín volieb.

Premiér Heger označil úvahy, že riešením situácie v parlamente by bolo vymenovanie úradníckej vlády, za absurdné. "Obávam sa, že by sa situácia ešte zhoršila. Obzvlášť v období, keď Slovensko musí byť stabilným partnerom v čase vojny na Ukrajine. Zabehnutí ministri implementujú prijatú pomoc v kríze, prijímajú a uvádzajú do života legislatívu, ku ktorej sme sa zaviazali v pláne obnovy," doplnil.

image

Čaputová chce voľby skôr. Ak by vymenovala úradnícku vládu, rýchlo by sme schválili jún, tvrdí Matovič

Pripomenul, že termín predčasných volieb je výsledkom dohody politických lídrov a súhlasu Čaputovej. "Od jeho schválenia neboli porušené žiadne dohody," skonštatoval. Hlava štátu má podľa neho voči poverenej vláde ústavné kompetencie. "A svoje právomoci môže uplatňovať aj voči zákonom prijatým na pôde parlamentu," dodal.

Aktuálne je Národnou radou schálený termín predčasných volieb 30. september. Avšak najmä opozícia tvrdí, že to je neskoro, pretože vláda odvolaním prišla o legitimitu. Preto žiada ich konanie v júni. Napokon sa za skorší dátum prihovorila v štvrtok aj Čaputová, ktorej prekáža legislatívna smršť v parlamente.

 

 

01 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom 02 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 03 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 04 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 05 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 13:12