StoryEditor

Matovičovi už populistické jatky pred voľbami neprekážajú. Heger musí pocítiť, ako bolí chudoba, hovorí Fico

19.02.2023, 00:00

Líder opozičného Smeru Robert Fico poslal poverenému premiérovi Eduardovi Hegerovi jasný odkaz: Keď ho stretnem, namažem rožok maslom a vopchám mu ho do úst.

Poslanec a exminister financií Igor Matovič (OĽANO) prišiel v priebehu tohto týždňa hneď s dvoma "atómovkami". Prvú odôvodnil obavou z historicky najnižšej volebnej účasti v nadchádzajúcich predčasných voľbách, v rámci tej druhej chce ušetriť na platoch nevýkonných poslancov.

"Rozhodli sme sa predložiť návrh, že každému, kto príde voliť v nasledujúcich voľbách, Slovenská republika vyplatí 500 eur bez akýchkoľvek daní a odvodov," vyhlásil. V prípade, že by sa k urnám dostavili tri milióny voličov, zo štátnej kasy by na realizáciu tohto návrhu malo byť vyčlenených 1,5 miliardy eur.

image

Za triezva hovorí to isté, čo opitý Slota, pustil sa Matovič do Káčera. Fico velebí dobrú prácu Smeru

Bývalý financmajster pritom krytie svojho nápadu odôvodnil vcelku netradične. Tvrdí totiž, že Robert Fico (Smer) a Peter Pellegrini (Hlas) by túto sumu po volebnom víťazstve "boli schopní rozkradnúť za šesť mesiacov".

Sám pritom len pred nedávnom v súvislosti s obedmi zadarmo pre deti varoval pred "populistickými jatkami". Teraz však tvrdí, že varoval len pred populistickými jatkami, "ktoré nie sú kryté v rozpočte".

Nevýkonní poslanci

Ďalšia "atómovka" z Matovičovej dielne, ktorá by mala v nasledujúcom volebnom období štátu ušetriť až 30 miliónov eur, sa týka znižovania platov poslancov. Navrhuje, aby sa základný plat poslanca znížil na jednonásobok priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve za predchádzajúci kalendárny rok. V súčasnosti totiž poslanci poberajú trojnásobok priemernej mzdy.

Okrem toho mu prekáža aj výška príspevkov pre politické strany, ktoré sú podľa jeho slov "zbytočne štedré". Podľa nového návrhu by mali politické strany z vlastných zdrojov doplácať poslancom peniaze na základe ich aktivity, ktorú však bude nutné vykázať.

Matovič totiž svojim kolegom v parlamente vyčíta, že dve tretiny z nich chodia v priebehu mesiaca do práce len na 10 pracovných dní. Podľa jeho odhadu tak "odpracujú 20 hodín do mesiaca a zoberú 5-tisíc eur."

image

Matovič má neporaziteľný spôsob, ako zamedziť kradnutiu (Brífing HN)

Šéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) sa v tejto súvislosti vyjadril, že niektorí poslanci by si skutočne menej peňazí zaslúžili. "Niektorí by si zaslúžili možno aj nulu a niektorí by si tu ani nezaslúžili sedieť, možno by mali sedieť niekde inde," vyhlásil.

Legislatívna smršť

Do aktuálnej situácie, ktorú sprevádza "legislatívna parlamentná smršť", sa však vložila aj prezidentka Zuzana Čaputová. Tá pritom už v polovici januára varovala, že ak sa politickú situáciu nepodarí upokojiť, vymenuje úradnícku vládu.

Tento scenár naberá čoraz reálnejšie kontúry. Prezidentka totiž v reakcii na dianie v parlamente vyhlásila, že súčasná politická situácia ohrozuje ústavné princípy, verejné financie a je "pre Slovensko neúnosná". Zároveň volá po skoršom termíne parlamentných volieb.

Čaputovej vyjadrenia o "legislatívnej smršti" sa v zápätí chytil aj opozičný líder Fico. Ten prezidentke odkázal, aby vymenovala úradnícku vládu, v opačnom prípade "budeme svedkami ešte väčšieho rozvratu a chaosu v krajine".

Rožky, maslo a chudoba

Šéf Smeru však vyslovil kritické slová aj priamo na adresu dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera (OĽANO). Vyčíta mu najmä to, že namiesto riešenia situácie so zdražovaním potravín chce peniaze investovať napríklad do vojenskej pomoci pre Ukrajinu

image

Heger apeluje na poslancov. Predvolebná kampaň sa má robiť z peňazí strany a nie štátu, vyhlásil

Na jednej zo svojich teatrálnych tlačových besied v priebehu uplynulého týždňa tak tentoraz priniesol aj názornú ukážku. Nákupný košík, ktorý okrem iného obsahoval aj základné potraviny ako rožky, chlieb či maslo.

Vyhlásil, že chce Hegerovi nechať odkaz. "Ak ho stretnem, tento rožok namažem maslom a vopchám mu ho do huby. Aby pocítil, ako bolí chudoba," uzavrel svoj plamenný prejav opozičný líder.

 

01 - Modified: 2023-02-17 15:05:44 - Feat.: 0 - Title: Matovič má neporaziteľný spôsob, ako zamedziť kradnutiu (Brífing HN) 02 - Modified: 2023-02-16 17:32:16 - Feat.: 1 - Title: Heger apeluje na poslancov. Predvolebná kampaň sa má robiť z peňazí strany a nie štátu, vyhlásil 03 - Modified: 2023-02-16 14:57:29 - Feat.: 1 - Title: Čaputová chce voľby skôr. Ak by vymenovala úradnícku vládu, rýchlo by sme schválili jún, tvrdí Matovič 04 - Modified: 2023-02-15 15:33:01 - Feat.: 1 - Title: Matovič rozhadzuje atómovky. Pohne to s názorom SaS na termín predčasných volieb? 05 - Modified: 2023-02-15 13:03:34 - Feat.: 1 - Title: 500 eur za jeden hlas: Ako Matovič vyviedol Slovákov z fatálneho omylu 06 - Modified: 2023-02-14 16:17:41 - Feat.: 1 - Title: Prvý pokus neuspel, no Matovič sa nevzdáva. Za účasť na tohtoročných voľbách chce dávať 500 eur 07 - Modified: 2023-02-10 11:18:00 - Feat.: 1 - Title: Sľub Hegera dať Ukrajine stíhačky je hrubo protiústavný, tvrdí Smer-SD a obviňuje prezidentku
01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Bugár opísal, ako sa Fico zmenil: Opýtal som sa vyšetrovateľov, ktorí ho obvinili, či sa zbláznili 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 04 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 05 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 12:09