Ruský prezident Vladimir Putin. FOTO: Reuters
StoryEditor

Slovenský parlament označil ruský režim za teroristický. Vyjadril podporu Ukrajine

16.02.2023, 12:10
16.02.2023, 12:33
Autor:
ČTKČTK

Za návrh uznesenia hlasovalo 78 poslancov. Nepodporili ho však napríklad ani poslanci opozičnej strany Smer.

Parlament dnes schválil uznesenie, ktorým okrem odsúdenia ruskej agresie na Ukrajine označil Ruskú federáciu za štát podporujúci terorizmus a súčasný ruský režim za teroristický.

Parlament tak urobil v súlade s predchádzajúcimi rezolúciami Parlamentného zhromaždenia Rady Európy a Európskeho parlamentu.

image

Zelenskyj po stretnutí s Van der Bellenom vyzval na ďalšie sankcie voči Rusku. "Musí pocítiť cenu za teror"

Časť opozície návrh nepodporila

Podobné uznesenie vlani v novembri schválila česká Poslanecká snemovňa. Ukrajina sa ruskej ozbrojenej agresii bráni od 24. februára minulého roka.

Za schválenie hlasovalo 78 zo 120 prítomných poslancov. Nepodporili ho napríklad opoziční sociálni demokrati (Smer-SD) expremiéra Roberta Fica ani niektorí ďalší zákonodarcovia. Tí tiež zhodne napríklad kritizujú sankcie, ktoré EÚ a ďalšie západné krajiny uvalili na Rusko po jeho invázii do susednej krajiny.

Slovenskí poslanci v dokumente tiež odsúdili ruské útoky na civilné obyvateľstvo, civilné objekty a kritickú energetickú infraštruktúru Ukrajiny, ako aj priame a nepriame vyhrážky Moskvy ohľadom použitia jadrových zbraní.

Podporili snahy o vytvorenie osobitného tribunálu na stíhanie zločinov agresie voči Ukrajine a potrestanie páchateľov zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov.

Slovenský parlament zároveň opäť vyjadrila podporu nezávislosti, zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny.

image

Duleba v HNtelevízii: Posledná zima Putina vo funkcii prezidenta? Je reálne, že odíde sám

Slovensko by bolo ďalšie na rade

Šéf diplomacie Rastislav Káčer na tlačovej konferencii povedal, že Slovensko bude pokračovať v podpore brániacej sa Ukrajiny. "Ak by Ukrajina neustála tento súboj, bolo by agresívne, imperiálne Rusko na našich hraniciach," povedal Káčer.

Minister obrany Jaroslav Naď pred novinármi doplnil, že je v záujme Slovenska, aby sa Ukrajina ubránila. "Rus, ak by vyhral na Ukrajine, tak sa by na Ukrajine nezastavil. Na rade by sme boli my," povedal.

Slovensko pomáha Kyjevu vojensky aj humanitárne. Podľa Naďa taktiež pokračujú rokovania o možnosti, že by Slovensko dodalo na Ukrajinu vyradené stíhačky Mig- 29, tanky T-72 či raketový systém Kub.

 

 

01 - Modified: 2024-04-20 12:52:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci útočili v ôsmich ruských regiónoch, cielili na energetickú infraštruktúru 02 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 03 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 04 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 05 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 16:04