StoryEditor

Matovič navrhuje, aby poslanci zarábali len priemernú mzdu. Ušetríme 30 miliónov, tvrdí

15.02.2023, 14:22
15.02.2023, 15:48
Autor:
TASRTASRredred

Financie, ktoré by politická strana vyplácala poslancom k platu, by mohli byť z príspevku zo štátneho rozpočtu.

Plat poslanca Národnej rady by mohol byť po novom vo výške priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve za predchádzajúci kalendárny rok. Predpokladá to novela zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov Slovenskej republiky, ktorú do parlamentu predložil líder OĽANO Igor Matovič.

Na úroveň priemernej mzdy

K platu by mohla poslancovi vyplácať príspevok strana, za ktorú kandidoval. Použiť by mohla peniaze z príspevku strane zo štátneho rozpočtu.

image

Prvý pokus neuspel, no Matovič sa nevzdáva. Za účasť na tohtoročných voľbách chce dávať 500 eur

V súčasnosti je plat poslanca vo výške trojnásobku priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca v slovenskom hospodárstve za predchádzajúci kalendárny rok. Matovič navrhuje, aby sa plat poslanca znížil trojnásobne. Návrh sa týka aj súčasných poslancov.

Strana, ktorá by vyplácala príspevok na plat poslanca, by bola podľa návrhu povinná v posledný deň mesiaca zverejniť na svojom webe informácie o poslancoch, ktorým bol vyplatený tento príspevok k platu poslanca, jeho výšku a dôvody, z ktorých mu bol príspevok vyplatený. Návrh by mohol byť účinný od 1. júna.

Ako dobrý hospodár

Igor Matovič na brífingu vyhlásil, že príspevky pre politické strany sú zbytočne štedré, ak strana hospodári ako dobrý hospodár. A práve preto chce, aby platy poslancov klesli z trojnásobku priemernej mzdy priamo na jej základnú hodnotu. Matovič navrhuje, aby politické strany museli raz za mesiac zdôvodniť, prečo dali poslancom odmeny nad rámec platu.

"Ak by sme prešli na tento systém financovania, tak vieme ušetriť v ďalšom volebnom období 30 miliónov eur. Stačí sa správať ako dobrý hospodár. V OĽANO máme na účte kopec peňazí, ktoré sme neminuli. Chceme, aby ľudia necítili krivdu, že poslanci sú nejakí nadľudia," povedal Matovič.

Zbytočne štedrý príspevok

Výška poslaneckého platu za rok 2022 bola 3 270 eur. K nemu patria ešte paušálne náhrady, ich výška sa líši podľa toho, či je poslanec z Bratislavského kraja alebo z iného. Pokiaľ je z Bratislavského kraja, mesačne dostával v roku 2022 ešte 2180 eur, poslanec z iného kraja mal v minulom roku paušálne náhrady vo výške 2544 eur. K platu sa pripočítavajú aj funkčné príplatky, tie dostávajú predseda a podpredsedovia parlamentu a tiež predsedovia a podpredsedovia výborov.

Matovič argumentuje, že príspevok politickým stranám je voči nim zbytočne štedrý. "Zároveň platí, že ľudia cítia veľký pocit nespravodlivosti, ak na vlastné oči vidia poslancov, ktorí nevykazujú žiadnu reálnu aktivitu, zjavne chodia len na hlasovania, ale berú zhruba päťtisícový plat," dodal.

 

01 - Modified: 2024-04-14 09:10:00 - Feat.: - Title: Poslancov čaká stobodový program vrátane odstrelu medveďov a odvolania Šimkovičovej. O čom budú rokovať? 02 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 03 - Modified: 2024-04-10 11:11:16 - Feat.: - Title: NIE znamená NIE. Česi schválili redefiníciu znásilnenia, pomôže obetiam trestných činov 04 - Modified: 2024-04-03 16:30:55 - Feat.: - Title: "Hrozby pre Slovensko." Poslanci sa nezhodujú, či bolo zvolanie bezpečnostnej rady opodstatnené 05 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 08:45