StoryEditor

Heger ostro vystúpil proti Ficovi. Označil ho za hlasnú trúbu ruskej propagandy

10.02.2023, 17:19
10.02.2023, 19:05
Autor:
TASRTASR

Premiér skritizoval lídra opozičného Smeru Roberta Fica, ktorý je proti dodávaniu zbraní na Ukrajinu a k darovaniu stíhačiek inicioval aj mimoriadnu schôdzu parlamentu.

Slovensko začne rokovať o darovaní stíhačiek Mig-29 na Ukrajinu, a to na vnútropolitickej úrovni, ale aj s Európskou komisiou a Ukrajinou.

Vyplýva to z vyjadrenia dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) na piatkovej tlačovej konferencii. O dodanie stíhačiek vo štvrtok (9. 2.) požiadal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Heger zdôraznil, že stíhačky Mig-29 sú vyradené a Slovensko ich nemôže používať. "Práve tieto vyradené migy môžu zachrániť nevinné životy na Ukrajine," povedal. Zopakoval, že stroje môže Slovensku preplatiť Európska únia. "Každá pomoc, ktorú takýmto spôsobom poskytujeme, je uhradená z Európskeho mierového nástroja," priblížil.

Informoval, že vláda rokuje s ústavnými právnikmi o možnostiach, ako vykonať jednotlivé kroky, keďže súčasný kabinet je len dočasne poverený a má oklieštené právomoci. V prípade, že by bolo potrebné meniť Ústavu SR alebo prijať ústavný zákon na pomoc Ukrajine, nevidí v tom problém. Parlament je podľa jeho slov funkčný a schopný prijímať zákony.

Skritizoval lídra opozičného Smeru-SD Roberta Fica, ktorý je proti dodávaniu zbraní na Ukrajinu a k darovaniu stíhačiek inicioval aj mimoriadnu schôdzu parlamentu. "Poslať deky ľuďom, keď zomierajú, je cynické," skonštatoval. Označil ho za "hlasnú trúbu ruskej propagandy". Vyzval tiež šéfa mimoparlamentného Hlasu-SD Petra Pellegriniho, aby zodpovedal, ako sa k tejto téme postaví.

Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) zdôraznil, že je v národnom záujme SR, aby Ukrajina bola demokratickou slobodnou krajinou. Upozornil na riziko, že by sa Rusko rozhodlo pokračovať ďalej na západ. Zopakoval, že o ďalšom balíku pomoci Ukrajine sa ešte rokuje a nie je zatiaľ finálne rozhodnutie.

Zelenskyj počas stretnutia s Hegerom na samite EÚ v Bruseli oficiálne požiadal Slovensko o dodanie stíhačiek MiG-29 na obranu pred ruskou agresiou. Heger povedal, že Slovensko urobí maximum, aby tejto požiadavke vyhovelo.

Smer inicioval mimoriadnu schôdzu v parlamente v súvislosti so stíhačkami Mig-29. Chce presadiť uznesenie, ktorým parlament vysloví nesúhlas s posielaním zbraní na Ukrajinu z dôvodu protiústavnosti.

01 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné 02 - Modified: 2024-03-29 18:55:30 - Feat.: - Title: Pred 20 rokmi sme sa stali pevnou súčasťou Západu. NATO je základným pilierom bezpečnosti, reagujú politici 03 - Modified: 2024-03-09 10:55:54 - Feat.: - Title: Demokratov do eurovolieb povedie Naď, nasledujú Hamran a Žitňanská 04 - Modified: 2024-03-06 09:58:31 - Feat.: - Title: Rozhodnutie Ústavného súdu Danka prekvapilo. Koalícia je čisto proruská, tvrdí Naď 05 - Modified: 2024-02-21 18:16:08 - Feat.: - Title: Exminister Naď: Trump má pravdu v tom, že všetci musíme platiť. USA sa starajú o bezpečnosť nás všetkých
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 08:34