Prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Marek Harbuľák. FOTO: HN/Peter Mayer
StoryEditor

Rozhovor: V gastrosektore sa ceny posledné mesiace držia umelo o niečo nižšie na úkor marže

05.01.2023, 00:00

Prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Marek Harbuľák v rozhovore pre HN okrem iného hovorí:

  • Zníženie DPH nám začne pomáhať, až keď budeme mať obraty. V prvých mesiacoch nemôžeme očakávať efekty.
  • Od roku 2020 vznikol najväčší počet prevádzok. V celkovom porovnaní však viacej subjektov z trhu odišlo, než prišlo.
  • Máme veľký počet voľných pracovných miest, no nedokážeme ich naplniť ani v dôsledku požiadavky na vyššie mzdy.

Roky ste bojovali o zníženie dane z pridanej hodnoty na gastro. Nakoniec ste si ju našli takpovediac pod vianočným stromčekom. Čo teraz?

Sme radi, že po dlhých rokoch bola vypočutá naša požiadavka. Aj keď sme si ju predstavovali trochu za iných okolností a podstatne skôr. Ale dobre, sme radi aj za takéto riešenie. Pomôže nám to zvýšiť konkurencieschopnosť našich služieb, hoci sa zníženie DPH prijímalo ako pomoc z dôvodu vysokých cien energie. Tento nástroj nám začne pomáhať, keď budeme mať obraty. Hneď v prvých mesiacoch nemôžeme očakávať efekty.

Prečo?

Január, február nie sú sezónou pre väčšinu gastropodnikov, s výnimkou tých v lyžiarskych strediskách. Nástroj začne byť účinný v máji, júni, podľa rozbehu sezóny. Naďalej budeme potrebovať v prípade vysokých cien energií ich kompenzácie. V decembri sa totiž končili zmluvy väčšine prevádzok. V nových návrhoch boli zakomponované niekoľkonásobne vyššie ceny ako dosiaľ. Mnohé podniky budú musieť nakupovať spotovo, čo takisto znamená niekoľkonásobne vyššie náklady.

Predsa len je kvalitatívny rozdiel medzi spotovou objednávkou a zazmluvnenou. Dokážete odhadnúť ich predpokladaný pomer v tomto roku?

Posledný prieskum sme robili v septembri. V tom čase takmer tretina prevádzok nakupovala spotovo, teda už mali vypovedanú zmluvu alebo sa im končila. Od 1. januára je v tejto situácii viac ako polovica prevádzok. Medzičasom prichádzali informácie od našich členov, že dostali návrhy, no väčšinou neakceptovateľné.

Len pár dní pred trvalým znížením DPH z 20 percent na 10, parlament ju schválil dočasne na tri mesiace. Aká bola vtedy vaša prvá reakcia?

Už predtým sme sa snažili osloviť poslancov a politikov s vysvetlením, že znížiť daň na prvé tri mesiace nemá zmy...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-12-31 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Reportáž: Vytýčenie hraníc po rozdelení Československa bolo pre niektorých výhrou v Lote (+ galéria) 02 - Modified: 2022-12-15 23:01:44 - Feat.: 1 - Title: Štát neplatí: záchranári museli zavrieť stredisko v utečeneckom tábore. Žije v ňom takmer tisíc Ukrajincov 03 - Modified: 2022-12-10 08:26:57 - Feat.: 1 - Title: Odborníčka pre HN: Garantujem vám, že pre niektorých občanov sa kúpeľná starostlivosť stane nedostupnou 04 - Modified: 2022-11-26 17:30:26 - Feat.: 1 - Title: Súmrak jedného z našich top priemyslov: Komunisti spravili z baníkov výkladnú skriňu, potom prišiel úpadok 05 - Modified: 2022-10-08 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Dejiny starej slovenskej mafie sa poslednými procesmi končia, dejiny novej sa začali už dávno
01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 20:48