StoryEditor

Žilinka zrušil obvinenie Fica a Kaliňáka

29.11.2022, 13:55
29.11.2022, 16:28
Autor:
TASRTASRredred

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil expremiéra Roberta Fica a bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka (obaja Smer-SD) v apríli v rámci kauzy Súmrak.

Generálna prokuratúra na základe paragrafu 363 zrušila obvinenie šéfa Smeru-SD Roberta Fica a Roberta Kaliňáka z kauzy Súmrak. Dôvodom sú zistené porušenia ustanovení Trestného poriadku. V utorok o tom informoval generálny prokurátor Maroš Žilinka na tlačovej konferencii.

O návrhoch obvinených rozhodoval prvý námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera v mene generálneho prokurátora. Žilinka priblížil, že prvý námestník zrušil obvinenia štvorice obvinených, tiež uznesenie o začatí trestného stíhania pre trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

"Absentujú základné veci, ako je základné vymedzenie obdobia a miesta, v ktorom a na ktorom malo zo strany obvinených R. F. a R. K. dôjsť k zosnovaniu zločineckej skupiny," povedal Kandera s tým, že nie je vymedzené ani obdobie, kedy mali tieto osoby v skupine pôsobiť už ako jej členovia.

Chýbajú podľa jeho slov aj ďalšie znaky, ktoré zločinecká skupina musí spĺňať. Zdôraznil, že obvinenie bolo preto vznesené za skutok, ktorý nie je trestným činom. Odmietol, že by bol rozpor medzi rozhodovacou praxou Najvyššieho súdu a Generálnej prokuratúry.

Poukázal tiež na nedostatočné vymedzenie skutku v prípade zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. Otvoril aj otázku možného premlčania trestného stíhania tohto skutku.

Obvinení z kauzy Súmrak tento týždeň už pritom študovali spis, čo je krok pred návrhom na podanie obžaloby.

Reakcia Fica a Kaliňáka

Robert Fico v rámci reakcie na dnešnú Správu o stave republiky prezidentky Zuzany Čaputovej, v ktorej podľa neho hlava štátu zaútočila na Smer-SD, sa vyjadril aj k rozhodnutiu prokuratúry: “Ona zaútočila na Smer kvôli tomu, že my vraj poukazujeme na nejaké postupy vyšetrovateľov, prokurátorov a sudcov a že to vraj spôsobuje v spoločnosti rozklad.”  

“Tak mi teda vysvetlite, ako budete hodnotiť dnešný prejav prezidentky vo svetle o 30 minút vyhláseného stanoviska generálneho prokurátora, ktorý konštatoval, že všetko, čo sa mohlo porušiť, sa v našom obvinení a stíhaní porušilo. Všetko. Či ide o hmotnoprávne ustanovenia, či ide o procesné ustanovenia,” vyhlásil šéf Smeru.

Niekdajší minister vnútra Robert Kaliňák reagoval, že Generálna prokuratúra nemohla rozhodnúť inak. Uznesenie o vznesení obvinenia malo podľa neho vážne pochybenia. Zopakoval slová o politickej objednávke trestného stíhania. "Tento návrh bol odsúdený na zánik," povedal.

Kauza Súmrak

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry NAKA v apríli v rámci kauzy Súmrak obvinil expremiéra Roberta Fica a bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka (obaja Smer-SD) zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj z opakovaného zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva.

V prípade pôvodne obvinili aj nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra a policajného exprezidenta Tibora Gašpara.

Vyšetrovateľ kauzy Súmrak Jaroslav Vereščák, ktorý je pod obvinením oficiálne podpísaný, pred dvoma týždňami oznámil, že z osobných dôvodov odchádza z Policajného zboru.

image

Vyšetrovateľ NAKA, ktorý obvinil Fica či Kaliňáka, odchádza z polície

Vystupňovaná aktivita

Fico aj Kaliňák žiadali, aby bolo konanie v prípade, v ktorom sú obvinení zo založenia zločineckej skupiny, prerušené. Hlavní aktéri kauzy Súmrak v rámci svojich stupňujúcich sa aktivít, prostredníctvom ktorých sa snažili verejnosť presvedčiť, že ich stíhanie údajne nemá nič spoločné so zákonnosťou, sa rozhodli nedávno využiť aj priestory Národnej rady.

Do priestorov parlamentnej kinosály usadili zástupcov médií a premietali časť nahrávok elitných príslušníkov NAKA. Z ich obsahu sa zdalo, že by mohlo ísť o nahrávky, ktorých prepisy sa objavili v uznesení o obvinení troch príslušníkov kriminálnej agentúry, ako i dnes už bývalého šéfa Úradu inšpekčnej služby.

image

Fico, Kaliňák a Gašpar stupňujú aktivity. Kauzu Súmrak žiadajú prerušiť, vytiahli i nahrávky vyšetrovateľov

01 - Modified: 2022-11-16 11:05:23 - Feat.: 1 - Title: Fico, Kaliňák a Gašpar stupňujú aktivity. Kauzu Súmrak žiadajú prerušiť, vytiahli i nahrávky vyšetrovateľov 02 - Modified: 2022-11-25 08:04:35 - Feat.: 1 - Title: Prokurátor z veľkých káuz: Nezažil som prípad, ktorému by mediálny záujem pomohol. Úniky sú veľká tragédia 03 - Modified: 2022-11-23 09:31:48 - Feat.: 1 - Title: Ficov chránenec Kučerka pred finálnym verdiktom: jeho obhajoba zisťovala, či ho súd neuprednostnil 04 - Modified: 2022-11-12 18:09:01 - Feat.: 1 - Title: Vyšetrovateľ NAKA, ktorý obvinil Fica či Kaliňáka, odchádza z polície
01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec 03 - Modified: 2024-04-22 11:17:57 - Feat.: - Title: Reakcie na úmrtie Flašíka: Jeho nápady sme často využívali v politike, vyhlásil Fico 04 - Modified: 2024-04-22 11:03:59 - Feat.: - Title: Žilinka tvrdí, že bývalí prokurátori ÚŠP komunikujú konfrontačne, ich list zobral na vedomie 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Členovia vlády reagujú na Ficove slová o prepúšťaní úradníkov. Dankov minister chce priberať nových
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 21:44