Guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír. FOTO: TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

NAKA opäť obvinila guvernéra NBS Kažimíra z korupcie

24.11.2022, 08:05
24.11.2022, 10:21
Autor:
lmlmTASRTASR

V minulosti už pre tento skutok zrušil cez paragraf 363 toto obvinenie generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Národná kriminálna agentúra znovu obvinila guvernéra Národnej banky Slovenska Petra Kažimíra. Dôvodom má byť korupcia. V minulosti už pre tento skutok zrušil cez paragraf 363 toto obvinenie generálny prokurátor Maroš Žilinka. Informáciu priniesol Denník N.

image

Kažimírovi pomohol paragraf 363. Prokuratúra zrušila jeho obvinenie

Potvrdil to aj Kažimírov právny zástupca Ondrej Mularčík, ktorý informoval, že guvernér sa necíti byť vinný a podá sťažnosť.  "Toto vznesenie považujeme za nerešpektovanie rozhodnutia generálneho prokurátora, ktorý zrušil pôvodné obvinenie," reagoval právny zástupca guvernéra NBS. Priblížil, že obvinenie vzniesli na tom istom skutkovom základe ako pred rokom.

Aby nedošlo k zmareniu alebo k sťaženiu objasnenia a vyšetrenia prípadu, polícia bližšie informácie neposkytuje. "V tejto trestnej veci prebieha vyšetrovanie a vykonávajú sa procesné úkony," uviedol Michal Slivka z Prezídia Policajného zboru.

Petra Kažimíra obvinili minulý rok v októbri pre korupciu. Malo ísť o úplatok približne 50-tisíc eur pre vtedajšieho šéfa finančnej správy Františka Imreczeho.

Guvernér NBS odmietol obvinenie z podplácania už v čase jeho vznesenia. "Nemám žiadne informácie a nie som si ani vedomý porušenia zákona, zároveň som nikdy nemal ani žiadny záujem vplývať na akékoľvek konania," reagoval vtedy Kažimír na obvinenie.

Kažimírovi zrušila Generálna prokuratúra  v júni tohto roka obvinenie z prečinu podplácania. Vtedy upozornila, že obvinenie vzniesol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry iba na základe výpovedí jediného spolupracujúceho obvineného, bývalého prezidenta finančnej správy Františka Imreczeho. Na jeho zrušenie využila postup podľa paragrafu 363 Trestného poriadku.

Kažimíra mal v súvislosti s korupciou spomenúť aj stíhaný podnikateľ v IT Michal Suchoba, podľa ktorého ho oligarcha Jozef Brhel mal podplácať v čase, keď šéfoval rezortu financií.

Brhel, Imrecze a Suchoba sú obvinení v rámci akcie NAKA s názvom Mýtnik ako členovia organizovanej skupiny.

Polícia ich podozrieva spolu s ďalšími osobami z trestnej činnosti súvisiacej s machináciami pri verejnom obstarávaní. Dopúšťať sa mali aj korupčnej trestnej činnosti.

     

01 - Modified: 2024-04-15 13:20:55 - Feat.: - Title: Sľubný ekonomický vývoj otvára dvere k zníženiu sadzieb ECB v júni, myslí si Kažimír 02 - Modified: 2024-04-05 21:04:57 - Feat.: - Title: NAKA pokročila v kauze únosu Vietnamca: Obvinila osem ľudí, je medzi nimi aj Ficov bývalý poradca 03 - Modified: 2024-04-05 10:56:31 - Feat.: - Title: Súd zamietol návrh na neodkladné opatrenie v prípade vyšetrovateľov NAKA, informuje rezort Šutaja Eštoka 04 - Modified: 2024-04-04 12:12:00 - Feat.: - Title: Je nevyhnutné otočenie trendu vo verejných financiách, vraví Kažimír. Od vlády očakáva úsporné opatrenia 05 - Modified: 2024-04-04 12:52:17 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Pre Slovensko existuje len jedna cesta
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 09:00