Sviečky a kvety sú položené pri mieste útoku na Zámockej ulici. FOTO: TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Arcibiskup Orosch sa ospravedlnil rodinám obetí zo Zámockej ulice

07.11.2022, 12:16
Autor:
TASRTASR

Podľa medializovaných informácií sa v obežníku, ktorý dostali kňazi v Trnavskej arcidiecéze, objavilo v príhovore arcibiskupa Oroscha spochybnenie nevinnosti obetí útoku na Zámockej ulici.

Trnavský arcibiskup Ján Orosch sa ospravedlnil rodinám obetí zo Zámockej ulice v Bratislave. Uviedol to v reakcii na medializované informácie z obežníka, ktorý adresoval kňazom Trnavskej arcidiecézy. Úvodník v dokumente chce preformulovať.

image

Oroschove vyjadrenia sú prejavom krutosti a konšpiračnej manipulácie, hovorí ministerka kultúry

"Vzhľadom na reakcie, ktoré vyvolal môj dokument prísne interného charakteru, určený kňazom Trnavskej arcidiecézy, chcem vyjadriť moju blízkosť rodičom obetí na Zámockej ulici v Bratislave," uviedol Orosch vo vyhlásení. Veľmi ho mrzí, keď neúmyselne spôsobil bolesť v dotknutých rodinách a v časti spoločnosti. "Úvodník som nepísal verejnosti ako pastiersky list," povedal.

"Dotkol som sa, opakujem nie verejne, ale interne, otázky vnútornej nevinnosti, keďže všetci sme hriešni," dodal.

Podľa medializovaných informácií sa v obežníku, ktorý dostali kňazi v Trnavskej arcidiecéze, objavilo v príhovore arcibiskupa Oroscha spochybnenie nevinnosti obetí útoku na Zámockej ulici.

Orosch síce tvrdil, že ich vražda ho zasiahla a vrah bol podľa neho plný nenávisti, no priznal, že mu prekáža spojenie "nevinné obete". Prostredníctvom otázok s obeťami strelca nepriamo spojil možnú drogovú závislosť či nemravné konanie.

Voči Oroschovým slovám sa ostro ohradila polícia. Označila ich za hrubú manipuláciu založenú na klamstve, ktorá dehonestuje pamiatku nevinných obetí a navyše podnecuje nenávisť a polarizáciu v spoločnosti.

Vyjadrenia cirkevného hodnostára kriticky komentovali i viacerí politici. Predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) ich označil za veľmi nešťastné a hoci boli súčasťou interného dokumentu, myslí si, že je potrebné i v takom prípade vážiť slová.

 

01 - Modified: 2024-03-28 09:21:34 - Feat.: - Title: Registrované partnerstvá, eutanázia či interrupcie. Prieskum ukázal, že Slováci sú liberálnejší, ako prezentujú politici 02 - Modified: 2024-03-11 13:00:35 - Feat.: - Title: Popieranie rodovej identity vyvoláva obrovský stres. Je to ako klamanie, hovorí psychologička 03 - Modified: 2024-02-16 13:10:44 - Feat.: - Title: Gréci schválili manželstvo pre rovnaké pohlavia. Páry si budú môcť adoptovať aj deti 04 - Modified: 2024-02-05 10:00:00 - Feat.: - Title: Utekajú z krajiny, trpia šikanou a stratou priateľov. Mladí Rusi opisujú, ako sa žije v Putinlande po schválení zákonov proti LGBTI+ 05 - Modified: 2024-01-15 10:54:13 - Feat.: - Title: Súd v Pezinku odsúdil na peňažný trest muža, ktorý schvaľoval útok na Zámockej ulici
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 00:47