Starosta mestskej časti Bratislava - Nové Mesto a kandidát na primátora Rudolf Kusý. FOTO: TASR/Jakub Kotian 
StoryEditor

Kusý vyzýva Valla, aby sa ospravedlnil všetkým Bratislavčanom

18.10.2022, 09:53
Autor:
redred

Starosta mestskej časti Nové Mesto a zároveň kandidát na post primátora Bratislavy Rudolf Kusý tvrdí, že už niekoľko mesiacov upozorňoval na problémy s výstavbou električkovej trate do Petržalky a s tým ohrozené čerpanie eurofondov.

Podľa vyjadrenia štátneho tajomníka ministerstva dopravy Jaroslava Kmeťa, ktoré poskytol portálu Topky, sa ukazuje, že Bratislava nestihne vyčerpať do konca roka 2023 sumu 100 miliónov eur, určených na dokončenie električky do Petržalky.

Aktuálny primátor Bratislavy Matúš Vallo deklaroval, že trať do Petržalky má byť rozfázovaná na dve programovacie obdobia, čo by znamenalo, že zo sumy 100 miliónov eur sa minie nejaká časť a zvyšok by sa čerpal z ďalších eurofondov.

Okrem týchto finančných prostriedkov mal mať aktuálny primátor s ministerstvom dopravy a výstavby dohodnutých aj ďalších 240 miliónov eur pre električkovú infraštruktúru v Bratislave. Ako uviedol štátny tajomník ministerstva dopravy Jaroslav Kmeť, rezort dopravy žiadosť o nenávratný finančný príspevok od hlavného mesta zatiaľ neeviduje.

„Do konca mesiaca ministerstvo očakáva žiadosť o nenávratný finančný príspevok od hlavného mesta. Obidva tímy aj ministerstva dopravy, aj mesta Bratislava aktívne spolupracujú na príprave žiadosti tak, aby bola kompletná, aby s ňou v budúcnosti neboli problémy. Dá sa očakávať, že žiadosť príde do konca mesiaca, aby Bratislava dostala peniaze, ktoré už minula na stavbu električkovej trate do Petržalky,“ uviedol štátny tajomník a informoval, že mesto má šancu vyčerpať 100 miliónov eur do konca budúceho roka 2023.

Zároveň poukázal na fakt, že mesto zrejme tieto finančné prostriedky vyčerpať nestihne. „Tých sto miliónov sa určite nestihne vyčerpať, to deklaruje aj mesto s tým, že stihne vyčerpať možno 70, 50, alebo 30 percent, to bude definované až v tej žiadosti,“ informoval Kmeť a doplnil, že aj spomínaných 240 miliónov eur, ktoré majú podľa slov aktuálneho primátora patriť mestu Bratislava, sú určené pre celé Slovensko.

Na otázku, či je reálne, že Bratislava o tieto peniaze príde, reagoval: „Je tu určité riziko, lebo tieto peniaze nie sú dedikované len pre Bratislavu, ale sú pre celé Slovensko. Je to operačná os číslo 3 v tomto období, v budúcom období ešte ani nemáme schválený Operačný program Slovensko, takže ťažko hovoriť, aká výška financií bude prisúdená Bratislave alebo na projekty verejnej osobnej dopravy,“ uviedol Kmeť.

Kusý tvrdí, že primátor Vallo všetky jeho varovania odmietal, spustil proti nemu dehonestujúcu kampaň a nazýval ho klamárom.

„Vyjadrenie štátneho tajomníka potvrdilo, že moje obavy boli celý čas opodstatnené. Matúš Vallo zaťal do rozpočtu mesta poriadnu sekeru. Nová električka, ktorá mala slúžiť viac ako 100-tisíc Petržalčanom, tak nebude opäť v sľubovanom čase, pretože mesto bude musieť hľadať financie inde. A Bratislave stále hrozí, že príde až o 100 miliónov eur, ktoré potom budú chýbať v rozpočte,“ skonštatoval Kusý.

Kusý vyzýva aktuálneho primátora Valla, ktorý podľa jeho slov v posledných týždňoch opakovane klamal, aby sa ospravedlnil: „Vallo opakovane v posledných týždňoch klamal. Jeho sociálne siete sú plné vyhlásení, ktoré sú v priamom rozpore s konštatovaním ministerstva dopravy. „Vyzývam Matúša Valla, aby verejne vystúpil a ospravedlnil sa mi za očierňujúcu kampaň a všetkým Bratislavčanom za zbabranú dostavbu petržalskej električky.“ 

01 - Modified: 2023-10-19 11:54:52 - Feat.: - Title: V prípade obvineného exstarostu Kusého stále pokračuje vyšetrovanie 02 - Modified: 2022-11-28 13:41:40 - Feat.: - Title: Exstarosta Rudolf Kusý zostáva stíhaný na slobode, rozhodol Najvyšší súd 03 - Modified: 2022-11-21 14:35:43 - Feat.: - Title: Dobrá voľba a Umiernení pozastavili členstvo Kusého v strane 04 - Modified: 2022-11-21 13:03:09 - Feat.: - Title: Podozrenie z korupcie bývalého starostu Kusého je odôvodnené, tvrdí súd v Pezinku 05 - Modified: 2022-11-25 22:59:49 - Feat.: - Title: Expolitik opísal údajné stretnutia s Kusým. Najprv mali ponúkať úplatok 100-tisíc eur, potom sumu zvýšili
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 05:40