StoryEditor

Matovič kritizuje Gröhlinga pre platy učiteľov, ten namieta navrhované krúžkovné

13.06.2022, 14:32
Autor:
TASRTASR

Minister financií podľa vlastných slov potrebuje pomoc od učiteľov, aby Branislavovi Gröhlingovi vysvetlili, že má byť ministrom školstva a nie "ministrom liehu, hazardu a extrémne bohatých firiem"

Minister financií Igor Matovič verí, že učitelia pri proteste vyvinú tlak na ministra školstva Branislava Gröhlinga a ten prestane blokovať zvýšenie niektorých daní, z ktorých zisk by sa mohol využiť na lepšie platy v školstve.

Gröhling namieta Matovičove opatrenia

Gröhling namieta navrhované opatrenia v Matovičovom protiinflačnom balíku. Trvá na tom, že najprv treba riešiť platy učiteľov, až potom napríklad krúžkovné.

Cesta na zvýšenie platov v školstve podľa Matoviča vedie cez zvýšenie niektorých daní, ako je daň z liehu, hazardu či z mimoriadneho zdanenia najbohatších firiem.

Tvrdí, že ponúkol svoju účasť aj na avizovanom proteste učiteľov, no organizátori by uvítali neúčasť politikov. Matovič podľa vlastných slov potrebuje pomoc od učiteľov, aby Gröhlingovi vysvetlili, že má byť ministrom školstva a nie "ministrom liehu, hazardu a extrémne bohatých firiem". Práve pre tieto oblasti sa Gröhling podľa Matoviča "hádže o zem" a blokuje koaličné rokovanie.

Myslí si, že poslanci Národnej rady by mali prelomiť veto prezidentky Zuzany Čaputovej pri protiinflačnom balíku, ktorý obsahuje okrem iného aj príspevky na krúžky. Nevidí problém v tom, aby o legislatívnej zmene a jej prijímaní rozhodol následne Ústavný súd.

Zvýšenie platov stojí 180 miliónov eur

Naopak, strana SaS a Gröhling vidia cestu práve v neprelomení veta. Poslanci majú podľa Gröhlinga príležitosť ušetriť stovky miliónov eur.

"Prezidentka veľmi správne pomenovala výhrady k voľnočasovým poukazom, pretože keď nemáme zabezpečený hlavný čas detí, nemôžeme riešiť krúžkovné, navyše bez akýchkoľvek pripomienok a medzirezortného pripomienkového konania," podotkol.

Poznamenal, že napríklad poukazy majú stáť 400 miliónov eur za rok, pričom desaťpercentné zvýšenie platov učiteľov stojí ročne 180 miliónov eur.

Pripomenul, že školy bojujú so zvyšovaním cien energií, rekonštrukciami i nárastom počtu žiakov od septembra. "O všetky tieto financie sme ministerstvo financií žiadali. Na toto všetko, ako aj na platy nepedagogických pracovníkov v školstve by bolo vhodné využiť tieto financie. Pretože dôležitý je základ," podčiarkol minister školstva. Pri navrhnutom krúžkovnom vidí aj ďalšie problémy, ako sú kontrola či register a ďalšie.

 

01 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 02 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 03 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať 04 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 05 - Modified: 2024-03-28 09:22:08 - Feat.: - Title: Bratislavskí učitelia dostanú viac, školské odbory s tým spokojné nie sú
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 11:35