StoryEditor

Smer podal dva návrhy na mimoriadne schôdze, chce odvolať Mikulca a hovoriť o energiách

24.08.2021, 16:42
Autor:
TASRTASR
Iniciovanie schôdzí podporili aj nezaradení poslanci pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase-SD.

Opozičný Smer-SD podal v utorok dva návrhy na iniciovanie mimoriadnej schôdze. Oba podpísalo 31 poslancov Národnej rady.

Smer chce odvolávať ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO), cez druhý návrh chce diskutovať o cenách energií v roku 2022 a o postupe Slovenska po dokončení plynovodu Nord Stream 2. Informoval o tom predseda strany Robert Fico.

Podľa rokovacieho poriadku parlamentu musí predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) schôdze zvolať do siedmich dní od podania návrhu.

Smer-SD tvrdí, že Mikulec sa mal stretávať s členom bratislavskej skupiny takáčovcov Matejom Zemanom v jeho byte, kde mali preberať koordinovanie výpovedí.

Strana ministrovi vyčíta aj to, že mal prerušiť policajný zásah voči Zemanovi a ďalším dvom svedkom. Rovnako hovorí o podozreniach z korupcie. Mikulec už obvinenia odmietol, reagoval, že Zemana nepozná a nikdy ho nestretol.

Ak sa mimoriadna schôdza uskutoční a koalícia nebude robiť obštrukcie, strana podľa Fica stiahne podpisy spod návrhu na Mikulcovo odvolávanie, ktoré sa pre neuznášaniaschopnosť pléna presunulo z júla na september.

Zvyšovanie cien energií

Smer-SD v rámci druhého návrhu pripravil uznesenie, v ktorom od vlády žiada predložiť vecný a časový harmonogram krokov, ktoré kabinet podnikne v priebehu mesiaca september, "s cieľom podstatne eliminovať ťažké sociálne dosahy výrazného zvýšenia cien tepla, plynu, elektriny pre slovenské domácnosti a malé a stredné podniky v roku 2022".

Od vlády tiež chce, aby stanovila postup pri ochrane záujmov Slovenska v súvislosti s ukončením projektu Nord Stream 2.

Schôdze podporí aj Hlas

Podľa Fica sa dá očakávať, že koaliční poslanci neschvália program a schôdza sa hneď skončí.

Iniciovanie schôdzí podporili aj nezaradení poslanci pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase-SD.

"Strana Hlas-SD je presvedčená, že vláda svojím zlyhaním pri riadení štátu, antisociálnou politikou a neschopnosťou ekonomicky pomôcť ľuďom v ich zložitej situácii sa musí zaoberať témou rastu energií, ktoré budú mať priamy dosah na kvalitu života každého jedného človeka," uviedla v stanovisku hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.

Strana tiež žiada odchod Mikulca a policajného prezidenta Petra Kovaříka. Rezort vnútra je podľa nej zneužívaný na politickú pomstu a nachádza sa pod vedením Mikulca a Kovaříka v morálnom a odbornom rozklade.

"Navyše, Roman Mikulec svojou neprofesionalitou a morálnymi zlyhaniami počas svojej kariéry nemá dôveru ani väčšiny vládnych poslancov v parlamente," dodala hovorkyňa.

01 - Modified: 2024-04-24 14:23:39 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu Šikuta reaguje na Fica: Ide o politický útok. Je nemysliteľné vydať celú databázu 02 - Modified: 2024-04-24 13:50:36 - Feat.: - Title: Fico: Je podozrivé, že všetky citlivé kauzy posudzoval Klimentov senát 03 - Modified: 2024-04-24 11:20:36 - Feat.: - Title: Vláda hasí veľký problém. Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku až do 100-tisíc eur, oznámil Fico 04 - Modified: 2024-04-24 07:47:18 - Feat.: - Title: Minister Blanár považuje za nevyhnutné vrátiť mier do slovníkov diplomacie 05 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 10:32