StoryEditor

Do Bystrice prišli Noční vlci, Kotleba vyvesil na župe ruskú vlajku

05.05.2016, 17:25
Autor:
dlmdlm
Delegácia samosprávneho kraja prišla do areálu Múzea SNP položiť kytice spoločne s Nočnými vlkmi.

Členovia kontroverzného ruského motorkárskeho klubu Noční vlci sa v rámci svojej jazdy do Berlína zastavili aj v Banskej Bystrici. Vence padlým vojakom položili na poludnie v Pamätníku SNP a k obelisku na Námestí SNP.

Ruských motorkárov sprevádzali aj kolegovia z iných krajín vrátane Slovenska. Predtým ich nevpustili do Poľska. Do Banskej Bystrice dorazili krátko predpoludním zo Svidníka, kam v stredu z bratislavského Slavína prišli k pamätníku Červenej armády. Noční vlci si podľa vlastných slov jazdou z Moskvy do Berlína pripomínajú porážku nacistického Nemecka v Druhej svetovej vojne.

Z Banskej Bystrice odchádzajú ruskí motorkári popoludní do Uhrovca k pamätníku na Jankovom vŕšku a vo štvrtok večer skončia Turčianskych Tepliciach. V piatok sa vracajú do Bratislavy na návštevu veľvyslanectva Ruskej federácie, potom vyrazia na cestu do Viedne.

S podporou župy

Na  Úrade Banskobystrického samosprávneho kraja, kde sedí župan Marian Kotleba, veje v tejto súvislosti už od rána prezidentská vlajka Ruskej federácie. Delegácia samosprávneho kraja dokonca prišla do areálu Múzea SNP položiť kytice spoločne s Nočnými vlkmi.

"Dnešný deň bol pre ruskú komunitu v BBSK výnimočný tým, že do Banskej Bystrice zavítala delegácia ruských motorkárov. Vyvesením zástavy sme si chceli uctiť historické priateľstvo medzi Slovákmi a Rusmi a takisto vyjadriť podporu ďalšiemu zlepšovaniu vzťahov medzi našimi národmi," vyjadril sa k vyveseniu vlajky riaditeľ Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja Milan Uhrík.

BBS ruská vlajka archív

Okupačná handra

Od. 1. mája 2004 sa však súčasťou vlajkovej výzdoby používanej v Slovenskej republike stala aj vlajka Európskej únie. Banskobystrický župan Marian Kotleba nazval už dávnejšie vlajku EÚ modrou handrou a oznámil, že ju dal odstrániť z výzdoby na úrade. 

„Tieto okupačné modré handry by nám už nemali pripomínať, že sme načisto stratili svoju národnú a štátnu nezávislosť,“ s týmito slovami vystúpil zakladateľ Ľudovej strany Naše Slovensko na oslavách 75. výročia vzniku Slovenskej republiky z roku 1939, ktoré sa konali v sobotu 17. marca 2014 na Svätoplukovom námestí v Nitre.

Hovoril aj o dôvodoch, prečo v Banskej Bystrici odstránili vlajku EÚ. „Ani Hitler si nedovoľoval to, čo dnes Európska únia. Nemecká vlajka viala len na veľvyslanectve Nemecka v Bratislave a na žiadnych iných úradoch v krajine. Preto sme obnovili vlajkovú výzdobu na Úrade Banskobystrického samosprávneho kraja a odstránili sme okupačnú európsku vlajku a nahradili ju slovenskou,“ povedal pred dvomi rokmi Kotleba.

01 - Modified: 2016-05-04 15:00:47 - Feat.: 0 - Title: Noční vlci dorazili do Bratislavy. Uctili si vojakov Červenej armády
01 - Modified: 2024-04-28 08:45:28 - Feat.: - Title: Ruská polícia prerušila metalový koncert, hudobníkov obvinila z propagácie nacizmu 02 - Modified: 2024-04-28 08:50:00 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zo zabitia dvoch Ukrajincov podozrieva ruského občana 03 - Modified: 2024-04-28 06:45:58 - Feat.: - Title: Rusko údajne zostrelilo nad svojím územím 17 ukrajinských dronov 04 - Modified: 2024-04-28 06:40:00 - Feat.: - Title: "Treba niečo zmeniť tu a teraz." Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej výroby a investícií 05 - Modified: 2024-04-28 06:10:00 - Feat.: - Title: Ruský dronový útok poškodil hotel v ukrajinskom Mykolajive. Rusi hovoria o ubytovaných žoldnieroch
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 11:01