StoryEditor

Vrátený zákon odporúčajú schváliť

09.04.2003, 00:00

Dnes by mali poslanci NR SR rozhodnúť o tom, či prezidentom R. Schusterom vrátený nový zákon o zdravotnej starostlivosti predsa len začne platiť. Na opätovné schválenie ho včera odporučili členovia Výboru NR SR pre zdravotníctvo s tým, že odporúčajú akceptovať niektoré prezidentove pripomienky. Výbor preto prijal jeho návrh ustanoviť v zákone výnimku z platenia poplatkov za recepty aj pre občanov v hmotnej núdzi, ktorých už schválený zákon oslobodzoval aj od poplatkov za pobyt v nemocnici a za návštevu u lekára. Poslanci však neakceptovali návrh, aby od týchto poplatkov oslobodili aj deti nad 6 rokov a boli tiež proti zrušeniu platieb za dopravu.
Hoci generálna riaditeľka legislatívnej sekcie Kancelárie prezidenta SR M. Dreninová pri odôvodnení pripomienok upozornila, že v SR žije 11,72 % občanov v hmotnej núdzi, poslanec M. Urbányi (HZDS) odmietol všetky výnimky. Odporúčal, aby zákon platil pre všetkých a aby za občanov v hmotnej núdzi platila poplatky vláda. Prezidentove pripomienky bezvýhradne podporil poslanec P. Paška (Smer) a upozornil, že ak NR SR zákon schváli, obráti sa Smer na Ústavný súd. Členovia výboru navrhli platnosť zákona od 1. mája.
Minister zdravotníctva Rudolf Zajac na otázku HN, aké pozitíva prinesie nový zákon nízkopríjmovým skupinám občanov, odpovedal: "Za pozitívum pokladám, že zákon priorizuje liečbu tých ochorení, ktorú si občania nemôžu zaplatiť sami a umožňuje nazhromaždiť na ňu zdroje. A tie sa oveľa viac vyskytujú u občanov v hmotnej núdzi." Za najväčšie pozitívum zákona pre všetkých však označil fakt, že zabráni nadbytočnej spotrebe a dovolí lepšie umiestniť zdroje tam, kde sú potrebné.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. júl 2024 00:06