Predseda SNS Andrej DankoHN/Peter Mayer
StoryEditor

Rokovanie so Sulíkom o vláde by bola strata času, vyhlásil Danko

13.03.2016, 09:32
Danko by v tom prípade radšej šiel za prezidentom kvôli úradníckej vláde.

"Nikto na svete nezostavuje vládu v kaviarni," odkázal predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko v relácii televízie TA3 V politike. Po voľbách je podľa neho povinnosť zavrieť ústa, rešpektovať ústavu a zostavovať vládu.

V tomto kole bude Danko podľa jeho slov rokovať s tým, koho pozve Robert Fico (predseda strany Smer - SD), lebo má poverenie od prezidenta Andreja Kisku.

"Ako viete vládu zostaviť s niekým, kto nechce niesť zodpovednosť a nemá štandardnú stranu?" Pýta sa kriticky Danko na adresu niektorých politických strán, ktoré sa dostali do parlamentu. Napríklad v strane Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) vidí veľa ľudí na "jedno použitie" a veľa ľudí, čo majú "hybridné názory". "Nemôže vás niekto opľuť, povedať vám, že ste zlodej a potom si s vami sadnúť," dodal.

Danko sa vyjadril, že má mandát na preskočenie kola, kedy by vládu zostavoval šéf strany Sloboda a solidarita (SaS) Richard Sulík. Považoval by to za stratu času a šiel by za prezidentom kvôli úradníckej vláde.

Rozdeľovanie na ľavicu a pravicu Danko odmieta. "Vlastenectvo je nadčasové, nie je ľavé či pravé, je o človeku," tvrdí. SaS uznal kvalitný ekonomický program, ale vidí aj názorové rozdiely. Napríklad postoje pri referende za rodinu či pri otázke drog.

V západných krajinách je normálne, že pravicové a ľavicové strany spolu tvoria vlády. Predseda SNS Andrej Danko si myslí, že rovnako by to mohlo byť aj na Slovensku. "Prečo by už Slovensko nemohlo prekročiť svoj tieň," uviedol.

Podľa jeho slov ani voliči SNS by nemali mať problém so spoluprácou s Bugárovou stranou. Pre nich by bol väčší problém spájanie s ĽSNS, so stranami, ktoré nemajú štruktúry či stranami, ktoré podporujú LGBTI. "V hierarchii, keď mám ísť od stupňa problémov, je dnes problém spolupráce so Smerom a so stranou Most-Híd na úrovni najmenej rozporuplný," vysvetlil. Bugára zároveň označil za politika, ktorý vie nájsť kompromisy.

Myslí si, že Slováci a Maďari majú tie isté problémy. "Sme tí istí chudáci vzhľadom k Západu," vyhlásil. SNS sa podľa Danka nemôže vyhnúť rokovaniam s Mostom, pritom považuje problém spolupráce s touto stranu, tak ju považuje za najmenej rozporuplná. O šéfovi Mostu sa Danko vyjadril, že je na politickej scéne dlho a ide o typ politika, ktorý vie nájsť kompromis.

Na strane Smeru-SD vidí Danko poučenie z chýb, ktoré sa diali v minulosti. Zároveň uviedol, že Smer-SD by vedel akceptovať aj pravicové prvky. "To je moja podmienka spolupráce," zdôraznil Danko. Tieto voľby ukázali, dodal, že vláda Roberta Fica nemôže byť ďalej v takom zložení, ako bola doteraz.

01 - Modified: 2024-05-20 12:44:16 - Feat.: - Title: SaS pripravuje trestné oznámenie pre množiace sa vyhrážky 02 - Modified: 2024-05-19 13:33:22 - Feat.: - Title: Okrúhly stôl v Grasalkovičovom paláci zmarili hrany politiky. Dankovi prekážal najmä Igor Matovič 03 - Modified: 2024-05-19 11:04:09 - Feat.: - Title: Danko očakával, že okrúhly stôl politických strán nebude. Poďakoval, že Pellegrini "cúvol" 04 - Modified: 2024-05-18 09:29:51 - Feat.: - Title: Čaputová nemá morálne právo zvolávať okrúhly stôl, vyhlásil Danko. SNS čaká na stanovisko Smeru 05 - Modified: 2024-05-20 05:54:06 - Feat.: - Title: Späť na flám: Čo v skutočnosti znamená zrušenie okrúhleho stola
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. máj 2024 17:49