StoryEditor

Frešovo priznanie: SDKÚ vyslala signál, že v strane je spor

27.09.2014, 09:46
Traja podpredsedovia SDKÚ-DS Viliam Novotný, Ivan Štefanec a Martin Fedor sa dnes vzdali svojich funkcií.

Mimoriadny Kongres SDKÚ-DS sa skončil predčasne. Po tom, ako nebol z pozície lídra zosadený Pavol Frešo, väčšina delegátov rokovanie opustila a kongres ostal neuznášaniaschopný.

Delegáti tak nezvolili nových podpredsedov, nového generálneho manažéra ani nového pokladníka. Tieto posty nateraz ostávajú neobsadené.


Prečítajte si aj: Ich cieľom bolo zosadiť Freša. Po neúspechu však zosadili sami seba


Napriek tomu, že za odvolanie Freša hlasovala väčšina prítomných delegátov, nie však potrebné tri pätiny, si líder SDKÚ-DS nemyslí, že strana je rozdelená. "Nepovedal by som to tak. Za posledný týždeň boli traja vážni kandidáti na predsedu a ja som presvedčený, že takto sa nedá robiť politika," upozornil.


Pavol Frešo sa hneď po tom, ako zostal lídrom strany zúčastnil na brífingu s novinármi. Snímka: HN/Pavol Funtál

Frešo zároveň priznáva, že SDKÚ-DS dnes vyslala signál, že v strane je spor, či bude funkcionárska alebo volebne orientovaná. "Ak by bola skutočná vôľa na moje odvolanie, tak by sa tri pätiny hlasov našli. Skôr si myslím, že to bolo isté maximum vzopätia, ktorého boli funkcionári schopní," podotkol.

Pavol Frešo poukázal aj na iné stredopravé strany. "Nie sme jediní, kto si vysvetľuje, ako postupovať ďalej. Nebral by som to ako mimoriadnu situáciu, verím, že chladná hlava a zdravý rozum zvíťazia," dodal.

Za Frešovo odvolanie dnes hlasovalo len 160 delegátov. Aj keď je to väčšina hlasov, neboli to potrebné tri pätiny. Proti odvolaniu šéfa SDKÚ-DS bolo 48 delegátov a dva hlasy boli neplatné. Krátko nato traja podpredsedovia SDKÚ-DS Viliam Novotný, Ivan Štefanec a Martin Fedor sa vzdali svojich funkcií.

Komentár Daga Daniša

SDKÚ už nie je politická strana. Je to zle organizovaná skupina obchodníkov a priekupníkov v službách Kmotríka, Poóra a Haščákovej Penty. A Frešo už nie je predseda strany. Po sobote je len ,,preceda". Lomidrevo, ktoré si udržalo funkciu. Ale stratilo stranu (resp. atrapu strany). Frešo ostalo samo. Bez tímu v Bratislave, bez regiónov, ktoré sa kompletne vzbúrili.

Mizéria SDKÚ však určite nie je len chyba Freša. Kto z vás si myslí, že stranu by mohol zachrániť nejaký Ondrej Matej, nech vstane. Kto si to nemyslí, nech číta ďalej... Celý komentár čítajte TU.

Frešo zostal vo funkcii

Súčasného lídra SDKÚ Pavla Freša sa na sneme odvolať nepodarilo. Za jeho odvolanie hlasovalo 160 delegátov, 48 bolo proti a dva hlasy boli neplatné, čo nestačilo na jeho zosadenie z funkcie. Proti Frešovi však hlasovala nadpolovičná väčšina prítomných delegátov.

Doterajší podpredsedovia strany Viliam Novotný, Ivan Štefanec a Martin Fedor odstúpili zo svojich funkcií. Ako povedal Fedor, nedošlo totiž k zmenám, ktoré očakávali a on osobne nevidí možnosť ďalej spolupracovať s Pavlom Frešom. "Na kongrese sa ešte nikdy nehlasovalo o dôvere alebo nedôvere  predsedovi strany. Myslím si, že pán predsedseda by si mal uvedomiť obrovské vyslovenie nedôvery a odstúpiť," dodal Fedor, ktorý napriek nevydarenému pokusu o odvolanie Freša zostáva v strane.  


Traja podpredsedovia SDKÚ-DS zľava Viliam Novotný, Ivan Štefanec a Martin Fedor. Snímka: HN/Pavol Funtál

Momentálne majú delegáti prestávku. Po nej by mala teoreticky nasledovať voľba nových podpredsedov. Či k tomu naozaj dôjde je ale otázne. Hovorilo sa totiž, že v prípade, ak sa Freša nepodarí zosadiť z predsedníckej stoličky, nespokojní delegáti odídu z kongresu. V sále by ich tak zostalo len 48. Len toľkí hlasovali v prospech Freša.


Pavol Frešo zostáva lídrom SDKÚ. Snímka: HN/Pavol Funtál

Z toľkého počtu negatívnych hlasov sa Frešo necíti "svetovo". Napriek tomu je podľa vlastných slov presvedčený, že je to pohľad len "funkcionárov odtrhnutých od voličov". "Nie je celkom normálne, aby sa organizovalo niečo, čo nemá podporu a nota bene to ešte zorganizuje tak, že nemá dostatočnú podporu," povedal na krátkom brífingu pre novinárov. K tomu, že niekdajší pravicoví líder v poslednej dobe pod jeho vedenim dostáva aj od voličov len malú dôveru vo volebných prieskumoch sa vyjadrovať nechcel. Frešo je presvedčený, že toto nie je koniec SDKÚ, aj keď Eduard Kukan, ako skúsený politik to tak vníma.

Podľa Freša čím skôr sa treba postarať o to, aby SDKÚ-DS vyslala k voličom zrozumiteľný signál. Funkcionárov bude riešiť v najbližšom čase. „Teraz sa budeme radiť ako ďalej. Strana má štatutára aj poslanecký klub. Je to neštandardná situácia,“ pripustil.

Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo zostáva vo funkcii. Jeho odporcom sa ho dnes na mimoriadnom kongrese v Senici nepodarilo odvolať. Za odvolanie Freša hlasovalo 160 delegátov, 48 bolo proti a dva hlasy boli neplatné. Proti Frešovi však hlasovala nadpolovičná väčšina prítomných delegátov.

Frešo mal odísť sám, tvrdí politológ

Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo mal v danej situácii z funkcie odstúpiť sám, myslí si politológ Ján Baránek o dnešnom neúspešnom odvolávaní lídra SDKÚ Freša na mimoriadnom kongrese strany v Senici. "Zodpovedný predseda strany nepripustí takéto vrenie v strane, lebo toto všetko, čo sa dialo za posledných približne desať dní, bolo vysielanie zlých signálov aj prípadným voličom," povedal pre agentúru SITA Baránek.

Za odvolanie Freša dnes hlasovalo 160 delegátov, 48 bolo proti a dva hlasy boli neplatné. Na odvolanie predsedu strany však boli potrebné tri pätiny hlasov delegátov z 332 pozvaných.

Podľa Baránka SDKÚ na čele s Frešom padlo na hranicu zvoliteľnosti a politológ zatiaľ nevidí dôvod, prečo by sa pod rovnakým vedením malo dostať do "nejakého bezpečnejšieho pásma". "Väčšinou, keď sa takéto veci dejú, mení sa vedenie strany. Keď bolo v podobnej situácii KDH Čarnogurský dobrovoľne odstúpil a prenechal miesto Hrušovskému. To je prirodzený postup, keď má tá strana pud sebazáchovy," komentoval Baránek.

Odvolanie Freša nebude ľahké. Rozhodovať musí aj stranícky súd

Zosadenie Pavla Freša zo stoličky predsedu SDKÚ-DS nebude také ľahké. Členovia kongresu práve riešia dilemu, či ich je vôbec dostatok, aby o tom rozhodli. Pravidlá hovoria, že odvolať môže Freša trojpätinová väčšina. Akurát nevedia, či z prítomných delegátov, alebo všetkých registrovaných. Rozhodne o tom stranícky súd. Po ňom by mali pristúpiť k odvolávaniu predsedu strany. Na dnešný kongres prišlo z 333 delegátov SDKÚ-DS iba 223.

Za zatvorenými dverami sa riešia spory

Za zatvorenými dverami stále prebieha diskusia straníkov. Pre novinárov je podľa Pavla Freša neverejná preto, aby si členovia vyjasnili veci medzi sebou, vo vnútri. Niektorí z nich ale zrejme potrebuju prestávku a vybiehajú zo sály na občerstvenie či cigaretu. 

Frešo sa nevenuje strane
Viacerí členovia strany, ktorých oslovili HN opakovali to isté. Frešo sa nevenuje strane. Naojtvorenejšie to pomenoval podpredseda strany Viliam Novotný, ktorý okrem iného povedal, že ak sa v strane nezmení vedenie, odstúpi zo svojej funkcie. "Myslím si, že Pavol Frešo sa dostatočne nevenuje strane a je to vidieť. Najskôr sme to videli my, funckionári. Potom to videli členovia a už aj voliči," povedal narážajúc na nízke preferencie, ktoré strana v poslednej dobe získava v prieskumoch.


Súčasný líder SDKÚ Pavol Frešo. Snímka: HN/Pavol Funtál

Frešo sa podľa Novotného venuje viac predsedovaniu Bratislavského smosprávneho kraja. SDKÚ ale potrebuje lídra, ktorý sa jej bude venovať 24 hodín denne.

Podľa Evy Babitzovej, ktorá dnes prišla na kongres ako hosť, ale zároveň bude kandidovať na podpredsedníčku SDKÚ, má ešte pravicová stana nádej. "Verím, že sa dnes podarí odvolať Pavla Freša," povedala HN. Ak by sa tak nestalo, v strane aj tak plánuhe zostať. "Nebudem vystupovať zo strany, do ktorej som len pred pár dňami vstúpila," zvôvodnila.

Pozrite si ako sa vyvíjali volebné preferencie strany SDKÚ za posledných päť rokov:

Rozhovor s podpredsedom strany a europoslancom Ivanom Štefancom

Raz vás bolo tento týždeň vidieť po boku Pavla Freša, potom Viliama Novotného. Čo to znamená?
V pondelok som vystúpil po boku Martina Fedora (vystúpil s Pavlom Frešom, poznám. redakcie), ktorý požiadal o moju podporu a má ju. Som rád, že sa rozhodol kandidovať na predsedu v prípade, že bude táto pozícia voľná. Moje stanovisko je nemenné. Som za zmenu na poste predsedu a podporujem Martina Fedora. Včera sme vystúpili s Viliamom Novotným ako podpredsedovia, aby sme komunikovali rozhodnutie prezídia.

Budete teda hlasovať za odvolanie Pavla Freša.
Áno a včera som takisto rokoval za zmenu programu, aby sa tak mohlo udiať. Myslím si, že v súčasnej situácii to stranu posilní. 

Čo vám prekáža na súčasnom vedení strany?
Hlavne nečinnosť predsedu, ktorý od júna neurobil nič. Ešte na poslednom prezídiu sme sa dohodli, že bude kongres do konca júna. Proti vôli podredsedov  a prezídia to Pavol Frešo svojvoľne zmenil a za ten čas neurobil nič. Už len toto je argument pre zmenu predsedu.


Snem SDKÚ sa vyostruje. Ondrej Matej nečakane odišiel

Ondrej Matej, ktorý bol pred pár dňami ešte jedným z kandidátov na predsedu SDKÚ-DS nečakane opustil kongres. Ako povedal, snažil sa dať delegátom ponuku, no neprijali ju a tak  teraz necháva rozhodnutie na nich. "Nie som sklamaný. Verím tomu, že modrá je dobrá a bude pokračovať ďalej úspešne," dodal Matej a odišiel k svojmu autu.

Kukan chce ukončiť pád SDKÚ

Eduard Kukan, bývalý minister zahraničných vecí a dlhoročný európsky poslanec by rád ukončil pád strany SDKÚ-DS. Na čele s ktorým lídrom ale prezdradiť novinárom nechcel. Ako povedal, bude nutné rešpektovať každého predsedu, ktorý bude zvolený demokratickou väčšinou.

On sám si však na čele strany predstavuje lídra, ktorý nie je skompromitovaný, má charizmu a moderné zmýšľanie. "Je potrebné, aby tento kongres ukončil ten pád, tieto teatrálne vystúpenia, ktoré veľmi poškodili strane. Každý by mal začať normálne pracovať, aby sa nemusel hanbiť sám pred sebou," dodal Kukan.

Fedor: SDKÚ potrebuje človeka s chladnou hlavou. A to som ja

Aké sú momentálne nálady v strane?
Nebudem tajiť, že panuje isté napätie. Verím, že sa nám to na tomto kongrese podarí kultivovanou formou vyventilovať a rozhodnúť sa. 

V rámci jedného týždňa ste vystúpili najskôr na tlačovke Pavla Freša, potom zrazu na tlačovke Viliama Novotného. Aký signál sa tým snažíte vyslať predsedovi Frešovi?
Signalizuje to pokus o zmier, dohodu a jednotu vo vnútri strany. 

Ako teda budete vy osobne hlasovať?
Budem hlasovať v súlade s odporúčaním najvyššieho straníckeho orgánu. To je - hlasovať za odvolanie Pavla Freša a zvolenie nového vedenia. Celý rozhovor s Martinom Fedorom nájdete TU.

Najmenšie šance má Peter Slávik

Šance Petra Slávika, ďalšieho kandidáta na predsedu niekdajšieho lídra na pravom politickom spektre, sú na zvolenie najmenšie. Napriek tomu na dnešný kongres prišiel s úsmevom na tvári a vierou, že minimálne nádej na zvolenie má.

"Pokiaľ táto strana je zodpovedná, tak moje šance sú reálne," povedal HN. Ako dodal, urobil si niekoľko výjazdov po Slovensku. Spomenul diskusiu v Košiciach, kde vraj mala jeho vízia nového smerovania strany úspech a odchádzal odtiaľ s potleskom. "Nepáči sa mi, že strana má málo percent a nie je tak účastná na správe tohto štátu, ako by mala byť," povedal Slávik s tým, že spraví všetko preto, aby zdvihol voličské preferencie nahor.


Osobnosti hodnotia mocenský boj vo vnútri SDKÚ pred kongresom strany. V Porote HNtv.


Frešov príhovor

Frešo sa prihovoril členom a delegátom strany. Otvorene hovorí, že tento kongres bude o tom, kam bude smerovať SDKÚ-DS a či sa odvolá predseda. Podľa vlastných slov si uvedomuje, že mnohí majú obavy o stranu a z existenčných problémov. Uznal, že strana má viaceré chyby, ale aj konkurentov.

"Dnes budete počúvať o dvoch koncepciách vedenia strany. Jedna koncepcia, s ktorou som predstupoval pred vás, je o tom, že sa treba venovať každým ďalším voľbám. Druhou koncepcia je viac funkcionárska," povedal Frešo.

Dôkazov na to chce predložiť viacero. Pred novinármi spomenul to, že behom týždňa sa objavili až traja kandidáti na post predsedu. Na záver prejavu Frešo pripomenul, že kvôli vnútrostaníckym šarvátkam padla vláda Ivety Radičovej. "Môžeme mať najlepšie osobnosti, ale keď nedokážeme držať spolu, budeme neúspešní," uzavrel svoj prejav.

Slovensko je moderné vďaka SDKÚ, vyhlásil Kaník

Skončí dnešný kongres odvolaním súčasného predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša?
Kongres rozhodne, ako to nakoniec dopadne. Ja som za to, aby sme vyšli ako zjednotená a pevná strana, ktorá bude mať nové vedenie schopné robiť novú, aktívnu, dôraznú, jednoduchú a čitateľnú politiku pre našich voličov. Ako strana, ktorá sa zviaže s hodnotami, na ktorých vždy stála. Celý rozhovor s Ľudovítom Kaníkom nájdete TU.

Kongres sa začal hymnou

Kongres SDKÚ-DS sa začal hymnou Slovenskej republiky. Po úvodnom predstavení vedenia strany. Následne odhlasovali, že dnešok sa bude držať programu, ktorý včera narýchlo schválilo predsedníctvo strany. Aj keď Pavol Frešo tak ešt pred pár dňami vyhlasoval, že sa nechce vzdať svojej predsedníckej stoličky, členovia o tompredsa len budú hlasovať.

V prípade, že sa Ondrejovi Matejovi podarí odvolať súčasného lídra SDKÚ-DS Pavla Freša, tak nebude kandidovať na jeho post. V piatok večer sa na tom dohodlo prezídium strany. Kandidátom by tak bol Martin Fedor. Vixliam Novotný zároveň vyhlásil, že ak by Pavol Frešo zostal vo svojej funkcii, tak on skončí ako podpredseda strany.

Frešo čelí odvolávaniu

Niečo viac ako dva roky po nástupe do funkcie predsedu SDKÚ-DS bude dnes Pavol Frešo čeliť návrhu na odvolanie. O jeho budúcnosti v kresle straníckeho šéfa rozhodnú delegáti mimoriadneho Kongresu SDKÚ-DS v Senici.

Návrh na odvolanie Freša sa dostal do programu kongresu po piatkovom (26.9.) predsedníctve. Zároveň padla dohoda, že po prípadnom Frešovom odvolaní bude nasledovať voľba nového lídra, ako aj podpredsedov strany a nového generálneho sekretára SDKÚ-DS.


Prečítajte si aj: Tri scenáre, ako môže dopadnúť snem SDKÚ


Ak bude Frešo odvolaný, na jeho miesto bude kandidovať súčasný podpredseda strany Martin Fedor. Ten sa ešte tento týždeň postavil na tlačovej konferencii vedľa Freša a spolu oznámili, že Fedor bude v roku 2015 kandidovať na post volebného lídra. Dnes je to inak.

"Neskrývame, že v strane je napätie a ak mám pomôcť zjednoteniu strany a jej posunu dopredu, tak v tom je moja ambícia," vysvetlil. Či má Fedor potrebnú podporu, nepovedal. "Som rád, že sme našli spoločnú reč na prezídiu," deklaroval.

Či bude kandidovať aj stranícky pokladník Ondrej Matej, ktorý svoj zámer uchádzať sa o líderstvo v SDKÚ-DS oznámil tento týždeň, jasné nie je. "Každý môže kandidovať," povedal podpredseda Viliam Novotný, ktorý stál pôvodne pri Matejovi.

Byť dnes členom SDKÚ je prejavom statočnosti, tvrdí Babitzová

Skúsená manažérka, ktorá dlhé roky viedla najpočúvanejšie slovenské rádio, sa rozhodla vzdať lukratívneho postu a ponúknuť svoje služby SDKÚ-DS. V tíme Ondreja Mateja, Viliama Novotného a Ivana Štefanca chce na dnešnom kongrese kandidovať na post podpredsedníčky strany.


Eva Babitzová. Snímka: TASR/M. Svítok

Podľa Evy Babitzovej strana s veľkou históriou stráca dych, stále sa však môže oprieť o svojich členov v regiónoch a s novými ľuďmi postaviť novú stratégiu. Na otázku, čo spôsobilo súčasné problémy SDKÚ-DS, poznamenáva, že vlastne všetko už bolo v správach.

Vie to každý v tejto krajine, kto číta noviny. Pripustenie situácie, že padla vláda Ivety Radičovej, čo bolo obrovským sklamaním pre pravicových voličov, odchod osobností a postupné vyprázdňovanie strany. Nielen v personálnej otázke, ale aj v schopnosti presadzovať záujmy svojich voličov. Stav SDKÚ-DS je verejne známy,“ povedala v exkluzívnom rozhovore pre TASR Eva Babitzová.

 

01 - Modified: 2006-10-27 16:03:00 - Feat.: 0 - Title: SMK jednoznačne odmieta Ficove tvrdenia v kauze poskytovania dotácií
01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 03 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 04 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 05 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 11:30