StoryEditor

V cícerovej natierke nebezpečný jed nenašli, z trhu ju však stiahli

18.08.2015, 16:49
Autor:
SITASITA
Muž ochorel po konzumácii cícerovej nátierky, v ktorej zvyškoch sa laboratórnymi testami zistila baktéria produkujúca botulotoxín.

Analýza Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) nepotvrdila prítomnosť baktérie Clostridium botulinum v produktoch Alfa Bio. Baktériou spôsobujúcou botulizmus sa mal po konzumácii cícerovej nátierky z produkcie tejto spoločnosti nakaziť 43-ročný muž z okresu Banská Bystrica.

Ako dnes TASR informovala samotná spoločnosť vyrábajúca produkty zdravej výživy, prítomnosť baktérie nebola potvrdená ako vo výrobkoch odobratých zo Slovenského misijného hnutia, odkiaľ sa údajne cícerová nátierka dostala k postihnutému pacientovi, tak ani z kontrolnej šarže vo výrobe Alfa Bio. "Potvrdzujú to výsledky uskutočnené na podnet RVPS, ako aj Regionálneho úradu verejného zdravotníctva B. Bystrica. Podozrenie bolo detekované v použitých obaloch odobraných z odpadkového koša v rodine pacienta po viac ako 24 hodinách od konzumácie," uvádza spoločnosť.

Alfa Bio intenzívne spolupracuje so všetkými úradmi na vyšetrení príčin ochorenia pacienta. V záujme bezpečnosti a dôvery zákazníkov spoločnosť sťahuje predmetnú šaržu s dátumom spotreby 21. augusta 2015 z trhu.

Varovanie v Česku

"Varujeme všetkých spotrebiteľov nech uvedenú šaržu nátierky v žiadnom prípade nejedia," povedal hovorca českej Štátnej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie Pavel Kopřiva.

Informáciu SZPI získala prostredníctvom európskeho systému rýchleho varovania RASFF od kolegov zo Slovenska. Vzhľadom k účinnosti botulotoxínu Kopřiva upozornil, že ide o nebezpečnú potravinu, ktorá môže poškodiť ľudské zdravie.

Podozrenie na botulizmus

Ešte včera pritom Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica hlásil prípad podozrenia na botulizmus, ktorý sa vyskytol minulý u 43-ročného pacienta z okresu Banská Bystrica.

Ako informovala vedúca odboru epidemiológie RÚVZ Banská Bystrica Mária Avdičová, pacient ochorel v noci z 11. na 12. augusta, keď začal pociťovať prvé príznaky - ťažobu na žalúdku a nevoľnosť.

Nadránom už mal dvojité videnie, neistú chôdzu, závraty, cítil sa veľmi slabý, mal problémy s prehĺtaním.

Išiel so sprievodom na lekársku službu prvej pomoci, odkiaľ ho poslali na urgentný príjem do Rooseveltovej nemocnice. Tam ho hospitalizovali na neurologickej klinike, kde vyslovili podozrenie na botulizmus na základe typických klinických príznakov.

Upadol do kómy

Pacientov stav sa začal prudko zhoršovať, preto ho preložili na metabolickú jednotku intenzívnej starostlivosti internej kliniky a podali mu tri dávky antibotulinického séra.

Pacient však upadol do kómy a preložili ho na oddelenie anestézie a intenzívnej medicíny. „Ide teda o prípad ochorenia s typickým klinickým obrazom botulizmu a ako faktor prenosu bola pravdepodobne cícerová nátierka, v ktorej zvyškoch bolo detegované suspektné clostridium botulinum“, uviedla Avdičová s tým, že baktéria clostridium botulinum patrí medzi mikrobiálnych pôvodcov otravy z potravín.

Laboratórne testy ho dokázali v obsahu obalov cícerovej nátierky od výrobcu Alfa bio, ktorú pacient konzumoval a ktorá mala dátum spotreby 21. augusta tohto roka.

Zvyšky z obalov koložvárskej kapusty vegetariánskej, ktorú pacient tiež konzumoval, boli negatívne, rovnako ako vyšetrenie obsahu cícerových nátierok odobratých v originálnom balení tej istej šarže. „Keďže uvedená potravina je tesne pred dátumom spotreby a v predajniach sa už pravdepodobne nenachádza, môžu ju mať zakúpenú spotrebitelia. Aj touto cestou informujeme a vyzývame obyvateľstvo, aby túto nátierku už nekonzumovali“, upozornila Avdičová.

Patrí medzi známe jedy

Botulizmus vzniká ako následok pôsobenia botulotoxínu na ľudský organizmus. Kmene baktérie clostridium botulinum produkujú neurotoxín označovaný ako botulotoxín, ktorý patrí medzi najsilnejšie známe jedy. Vyvoláva ťažkú, život ohrozujúcu otravu jedlom. Baktéria clostridium botulinum je vo forme spór bežne rozšírená v prírode – v pôde, vode, na koreňovej a inej zelenine.

Nachádza sa aj v tráviacom systéme zvierat, odkiaľ môže byť vylučovaná do prostredia. Prenos baktérií na potraviny sa môže uskutočniť pri výrobe, skladovaní či príprave jedla. Rizikové sú najmä potravinové konzervy bohaté na bielkoviny, ktoré obsahujú mäso, mäsové výrobky, ryby alebo strukoviny.


Stanovisko spoločnosti Lunter:
Spoločnosť ALFA BIO s.r.o má certifikovaný systém bezpečnosti potravín podľa štandardov normy ISO 22 000. Výrobné záznamy danej šarže boli preverené  Regionálnou veterinárnou a potravinovou správou, ktorá nezistila žiadne nedostatky. Doposiaľ neboli predložené žiadne relevantné dôkazy o tom, že otravu spôsobila Cícerová nátierka. Vzorky nátierky odobraté RVPS boli odoslané do Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu. Protokoly o výsledkoch mikrobiologických skúšok nátierky danej šarže predložíme zajtra po ich doručení. Tlačová správa možno aj účelovo neuvádza, že dotknutá osoba v ten istý deň požila aj huby a pracuje vo firme, ktorá zváža biologický odpad z ambulancií.

V čom vidí spoločnosť príčinu týchto podozrení?

Len v tom, že dotknutá osoba okrem iného konzumovala v ten istý deň aj naše dva výrobky.

Okrem našich výrobkov dotknutá osoba konzumovala:

Raňajky: Vajíčka s chlebom

Obed: Huby – Kuriatka na smotane

Večera: Cícerová nátierka 3 ks

Aké kroky teraz vyvodí spoločnosť?

Výsledky mikrobiologických testov vykonaných v akreditovanom laboratóriu boli jednoznačne negatívne. Regionálna veterinárna a potravinová správa nezistila žiadne pochybenia pri dodržiavaní systému bezpečnosti potravín – HACCP a správnej výrobnej praxe – GMP. Prioritou spoločnosti ALFA BIO s.r.o je výroba nielen zdravých potravín, ale aj ich trvalá bezpečnosť a kvalita, ktorej podriaďujeme všetky procesy v spoločnosti.

Došlo k nejakému pochybeniu?

V našej výrobe k pochybeniu jednoznačne nedošlo. Potvrdzuje to aj šetrenie Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy.

01 - Modified: 2007-08-24 12:05:00 - Feat.: 0 - Title: Rusko znížilo dodávky ropy do Nemecka kvôli sporu s Lukoilom
01 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 02 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 03 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 04 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 05 - Modified: 2024-04-03 11:19:10 - Feat.: - Title: Dvaja Matovičovi poslanci sa vybrali na nákup do Poľska. Potraviny sú u nás o 50 percent drahšie, tvrdia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 13:17