StoryEditor

Slosiarik: Rozhodla účasť v Bratislavskom kraji

19.05.2003, 00:00
Rozhovor HN so sociológom Martinom Slosiarikom z agentúry Focus.
Výsledok referenda je pozitívny, ako hodnotíte účasť na ňom?
-- Približne 52-percentná účasť je dôvodom na spokojnosť. Referendum je platné, dosiahli sme, čo sme chceli. V prieskumoch bolo dlhodobo vidno, že podpora integrácie je asi u 70 % dospelej populácie. Pri hodnotení výsledku referenda to vyzerá tak, že doma ostali takmer všetci, ktorí vstup Slovenska do EÚ nepodporujú.
Práve 52 % je veľmi blízko k neúspechu referenda. Kde boli najväčšie nedostatky kampane?
-- Už dávnejšie sme upozorňovali, že výsledok sa bude pohybovať v intervale 53 -- 58 %. Príčiny nízkej účasti spôsobilo niekoľko faktorov. Chýbal nejaký zásadný konflikt, ako sme to pozorovali napríklad na Malte. Nebola organizovaná strana odporcov vstupu. Boli to aj predreferendové vyhlásenia politikov, ktorí hovorili, že ani v prípade neúspechu referenda sa veľa nedeje, pretože konečná ratifikácia je na parlamente. To mohlo pôsobiť demobilizujúco.
Dá sa povedať, ktorý región bol kľúčový pre výsledok referenda?
-- Výrazne nadpriemerná účasť bola v Bratislavskom kraji. Bez účasti ostatných voličov by referendum nebolo platné, ale práve nadštandardná účasť voličov Bratislavského kraja rozhodla.
Objavili sa hlasy o prekvapivo nízkej účasti mladých ľudí a, naopak, vyššej účasti strednej a staršej generácie...
-- Tieto závery sú pre mňa trochu prekvapivé. Neexistujú žiadne objektívne štatistiky, že by to tak bolo. Mohlo to byť spôsobené pozorovaním atypických okrskov, kde je väčšina starších ľudí. Ak by to tak bolo, predpokladám, že tí ľudia neboli dostatočne motivovaní alebo to mohol byť prejav ich nezáujmu.
Čo skupina, ktorá mala neúčasťou na referende vyjadriť svoj nesúhlas s politikou vlády?
-- Tomu veľmi neverím. Z ich strany je to skôr prejav ľahostajnosti a nezáujmu.
Ako výsledok referenda ovplyvnila kampaň Úradu vlády a ako napríklad jej kritika v médiách?
-- Kampaň mala niekoľko nedostatkov a prešľapov. Boli tu niektoré nešťastné vyjadrenia politikov, kauza referendovej piesne. Ak v prieskumoch avizovalo úplnú rozhodnutosť 40 % a pripravenosť ďalších 30 %, efekt kampane je veľmi sporný.
Čo hovoríte na apel troch najvyšších ústavných činiteľov na občanov, aby išli voliť, ktorý prišiel v čase moratória?
-- Ozvali sa hlasy, že samotná mobilizácia na referendum sa môže realizovať počas moratória. Je to precedens a možno sa to dá ospravedlniť len tým, že existoval široký konsenzus o tom, že krajina chce vstúpiť do EÚ.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. jún 2024 07:17