StoryEditor

Berényi: Komisii sme tlmočili výhrady voči jazykovému zákonu

18.01.2010, 17:58
Autor:
TASRTASR
Strana maďarskej koalície (SMK) dnes tlmočila Benátskej komisii svoje výhrady k diskutovanému jazykovému zákonu. Ako pre TASR uviedol zástupca predsedu SMK József Berényi, komisiu najviac zaujímalo používanie jazyka národnostných menšín pred úradmi, ale aj to, ako sú zorganizované školy s vyučovacím jazykom národnostných menšín.

"My sme ich informovali o tom, ako vnímame medzinárodné záväzky SR a jazykový zákon vrátane vládnej vyhlášky ohľadom implementácie," priblížil Berényi. Dodal, že na margo jazykového zákona SMK pred komisiou uviedla, že je to "reštriktívny zákon, ktorý nepomáha používaniu jazyka národnostných menšín, ale práve naopak".

Výhrady voči právnej norme komisii tlmočil aj predseda strany Most-Híd Béla Bugár. Ako pre TASR uviedol, odpovedal najviac na otázky týkajúce sa zmien v používaní jazyka národnostných menšín vplyvom jazykového zákona. "Či zákon určitým spôsobom mení pôvodný zákon o používaní jazyka národnostných menšín," priblížil Bugár s tým, že komisia sa tiež pýtala na to, ako jazykový zákon vnímajú samotné menšiny.

Berényi aj Bugár sa zhodujú v tom, že komisia, ktorej úlohou bude zaujať stanovisko k zákonu o štátnom jazyku a jeho vykonávaciemu predpisu, prišla na Slovensko najmä zbierať informácie od všetkých dotknutých strán. Kedy zverejní prvé výsledky, sa vyjadriť nevedeli. Podľa Berényiho to však chvíľu potrvá. "Ako poznám mechanizmus Benátskej komisie, tak najskôr v marci by mali napísať posudok. Skôr nie," povedal.

S komisiou sa dnes stretol aj minister kultúry SR Marek Maďarič. Ako TASR informoval hovorca rezortu Jozef Bednár, minister poskytol zástupcom Benátskej komisie základné informácie o zákone o štátnom jazyku, vysvetlil podstatu a hlavný cieľ novely zákona a takisto odpovedal na ich otázky.

Traja zástupcovia Európskej komisie pre demokraciu prostredníctvom práva, známej ako Benátska komisia, pricestovali dnes na dvojdňovú návštevu Slovenska. Okrem rokovania s ministrom kultúry Maďaričom a predstaviteľmi strán SMK a Most-Híd sa majú stretnúť aj so zástupcami viacerých národnostných menšín a s občianskou spoločnosťou.

Delegácia sa v utorok (19.1.) stretne s vicepremiérom Dušanom Čaplovičom a bude rokovať na Ministerstve zahraničných vecí SR. Diskutovať o jazykovom zákone má aj na Ministerstve školstva SR. O právny názor ich ešte v septembri požiadala Slovenská republika.

Benátsku komisiu tvoria medzinárodne uznávaní odborníci v oblasti medzinárodného a ústavného práva, zvyčajne akademici, sudcovia ústavných či najvyšších súdov, ktorí svoju funkciu vykonávajú ako nezávislí experti.

01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 03 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 04 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 05 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 10:42