TASR/AP
StoryEditor

Pápež František oficiálne potvrdil návštevu Slovenska, príde v septembri

04.07.2021, 12:51
Autor:
TASRTASR
Návšteva pápeža Františka bude v poradí štvrtou apoštolskou návštevou Svätého Otca na Slovensku.

Pápež František v septembri navštívi slovenské mestá Bratislava, Prešov, Košice a Šaštín. V nedeľu to oznámil hovorca Vatikánu Matteo Bruni, uviedol informačný portál Svätej stolice Vatican News. Pred návštevou Slovenska zavíta aj do maďarskej Budapešti.

"(Pápež sa) od 12. do 15. septembra 2021 odoberie na Slovensko, kde navštívi mestá Bratislava, Prešov, Košice a Šaštín. Program cesty bude časom zverejnený," píše sa vo vyhlásení.

Samotný pápež František návštevu oboch krajín potvrdil v nedeľu pri príhovore a modlitbe Anjel Pána vo Vatikáne. Na Slovensko pápež príde na pozvanie prezidentky Zuzany Čaputovej.

"Som rád, že môžem oznámiť, že od 12. do 15. septembra, keď Pán Boh dá, pôjdem na Slovensko, aby som prišiel na pastoračnú návštevu," uviedol pápež, ktorý zároveň poďakoval všetkým, ktorí cestu pripravujú. Pápež pritom osobitne pozdravil slovenských pútnikov na vatikánskom Námestí svätého Petra, tí tam prišli so zástavami.

Pápež aj tlačový odbor Svätej stolice zároveň potvrdili, že pred návštevou Slovenska hlava katolíckej cirkvi 12. septembra zavíta do maďarskej metropoly Budapešť "pri príležitosti svätej omše na záver 52. medzinárodného eucharistického kongresu".

Štvrtou v poradí 

Pápežovo rozhodnutie navštíviť Slovensko v nedeľu privítala aj prezidentka Zuzana Čaputová a šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok, podľa ktorého ide o významný moment pre vzťahy Slovenska so Svätou stolicou a "pre všetkých ľudí hlásiacich sa ku kresťanským a humanistickým princípom".

"Pre Slovensko je veľkou cťou, že k nám Svätý Otec príde na trojdňovú apoštolskú návštevu, ktorá bude mať oficiálny i pastoračný charakter," uviedol Korčok, ktorý sa v minulosti s pápežom už stretol vlani v decembri počas prezidentskej návštevy vo Vatikáne.

Korčok verí, že návšteva pápeža Františka "bude pre všetkých občanov našej vlasti povzbudením a posolstvom blízkosti, podpory a nádeje".

Návšteva pápeža Františka bude zároveň v poradí štvrtou apoštolskou návštevou Svätého Otca na Slovensku.

Na pozvanie prezidentky 

Prezidentka Zuzana Čaputová verí, že prítomnosť pápeža Františka na Slovensku bude posolstvom zmierenia a nádeje v zložitých časoch, ktoré žijeme.

"Som veľmi rada, že pápež František prijal pozvanie a dnes potvrdil svoju návštevu Slovenska v septembri tohto roka. Keď som sa s ním v decembri vo Vatikáne stretla, hovoril mi o tom, ako mu je Slovensko srdcu blízke," spresnila prezidentka s tým, že tieto jeho slová potvrdzuje skutočnosť, že sa na Slovensku plánuje zdržať dlhšie.

"Som veľmi rada, že pápež František dnes oznámil, že navštívi Slovensko od 12. do 15. septembra 2021. Od poslednej návštevy pápeža na Slovensku uplynulo takmer 20 rokov a mnohí z nás majú ešte v živej pamäti návštevu Svätého Otca Jána Pavla II, ako veľkú posilu po dlhom období totalitného režimu. Aj teraz prichádza pápež v mimoriadne náročnom čase pandémie, kedy spolupatričnosť, vzájomná pomoc, súcit a láskavosť sú dôležitejšie ako kedykoľvek predtým. Sám pápež vyzýva k láske a ku “globalizácii nádeje”, no zároveň upozorňuje, že z morálneho hľadiska sa každý má dať zaočkovať, pretože očkovaním, podľa jeho slov, rozhodujeme nielen o svojom živote, ale aj o životoch druhých. Jeho posolstvo je aj pre Slovensko v tomto období veľmi aktuálne," reagovala na správu predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová.

Prítomnosť pápeža Františka na Slovensku bude pre všetkých povzbudením v ťažkých časoch pandémie. Verí v to líder opozičnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini.

"Pozvanie som mu v mene všetkých Slovákov tlmočil aj ja už pred dvoma rokmi v decembri 2019, keď sa mi dostalo cti byť na stretnutí s ním takmer hodinu a následne sa s ním stretla celá naša delegácia vrátane zástupcov médií," pripomenul expremiér.

"V tejto neľahkej dobe prinesie aj k nám trochu upokojenia, súdržnosti a nádeje," napísal líder Sme rodina Boris Kollár na sociálnej sieti.

Pápež Ján Pavol II. navštívil Slovensko spolu trikrát, v roku 1990 počas návštevy Česko-Slovenska zavítal do Bratislavy, v ére samostatnosti na Slovensko pricestoval v roku 1995, keď prišiel do Bratislavy, Nitry, Šaštína, Košíc, Prešova, Levoče a Tatier. V roku 2003 pricestoval do Banskej Bystrice, Rožňavy a Bratislavy.

01 - Modified: 2024-04-14 13:01:12 - Feat.: - Title: Pápež František varoval pred špirálou násilia na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-04-12 13:41:45 - Feat.: - Title: Pápež v septembri absolvuje svoju najdlhšiu cestu a navštívi ázijské krajiny 03 - Modified: 2024-04-09 05:22:34 - Feat.: - Title: Pápež František sa stretol s príbuznými rukojemníkov zadržiavaných Hamasom 04 - Modified: 2024-04-08 14:32:06 - Feat.: - Title: Pápež sa vo Vatikáne stretol s rodinami rukojemníkov, ktorých drží Hamas v Gaze 05 - Modified: 2024-04-03 13:34:05 - Feat.: - Title: Pápež si na audiencii uctil pamiatku padlého ukrajinského vojaka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 23:25