StoryEditor

Maďarič: Kaliňáka si odvolať nenecháme

17.01.2010, 12:55
Autor:
TASRTASR

Minister vnútra Robert Kaliňák je podľa ministra kultúry a podpredsedu Smeru-SD Mareka Maďariča veľmi dobrý šéf rezortu, a preto vláda nedovolí, aby bol odvolaný. Vyhlásil dnes Maďarič v diskusnej relácii STV O 5 minút 12.

"Som presvedčený, že Kaliňák významne prospel rezortu vnútra. Ak si opozícia myslí, že kvôli systému, ktorý sme zdedili a kde individuálne zlyhanie odhalilo jeho riziká, si necháme odvolať ministra Kaliňáka, tak to ste na veľkom omyle," povedal Maďarič svojmu partnerovi v relácii, predsedovi KDH Jánovi Figeľovi.

Ten naopak tvrdí, že minister Kaliňák by mal odstúpiť sám. Ak tak ale neurobí, opozícia je pripravená pokúsiť sa vysloviť mu nedôveru v parlamente. Odvolávaniu by mal podľa Figeľa čeliť nielen pre kauzu výbušniny na Popradskom letisku, ale aj pre mnoho iných škandálov. Tvrdí, že ak nie ostatné kauzy, tak tá s výbušninou je už určite na odvolávanie ministra. "Bol to obrovský medzinárodný škandál a navyše sa kopia ďalšie kauzy, takže ak nerezignuje sám, budeme žiadať jeho odvolanie," vyhlásil Figeľ s tým, že to, čo sa stalo v Poprade, resp. v Dubline len zavŕšilo konanie ministra Kaliňáka v rezorte.

Maďarič sa domnieva, že Kaliňák odviedol v rezorte dobrú prácu, čo podľa neho dokazuje fakt, že Slovensko je súčasťou Schengenu alebo že sa znížil počet smrteľných nehôd. Kauzy ako Františkáni, za ktoré by mal Kaliňák podľa opozície tiež odstúpiť, označil Maďarič za škandály médií. Tie ich podľa neho len nafúknu a potom ich chcú prisúdiť Kaliňákovi.

Diskutéri sa dotkli aj otázky zákona o preukazovaní pôvodu majetku súvisiacej s novelizáciou ústavy. "Hľadali sa rôzne cesty a určitá podpora na to, aby mohol platiť. Preto prichádzame s tým, aby sa novelizovala aj ústava," poznamenal Maďarič. Na otázku, prečo s ním Smer-SD prichádza pol roka pred parlamentnými voľbami, odpovedal: "Keďže je to aj v programovom vyhlásení vlády, tak sa snažíme to splniť do konca volebného obdobia." Zákon označil za dobrú normu, ktorá má spoločnosť očistiť od korupcie a klientelizmu a nie je zameraný proti obyčajným ľuďom.

Predseda KDH označil zákon o preukazovaní pôvodu majetku za nekonečnú tému, akou je aj poslanecká imunita. Zdôrazňuje, že túto otázku treba vyriešiť. .....Myslí si, že "tí, ktorí nemajú problém s transparentnosťou," zákon neublíži. Figeľ deklaroval, že v parlamente je jeho strana pripravená zákon podporiť, a to nielen ten z dielne podpredsedu KDH Daniela Lipšica. Nevylúčil teda, že by KDH mohlo podporiť namiesto toho návrh predsedu vlády Roberta Fica. "Predpokladám, že po vyjasnení vecných súvislostí jeden z návrhov podporíme," poznamenal Figeľ s tým, že premiérov návrh však musí spĺňať viaceré požiadavky KDH.

V súvislosti s témou znižovania počtu ministerstiev Maďarič pripustil, že existuje viac možností na zoštíhlenie vládneho kabinetu. Smer-SD prišiel so svojou myšlienkou, ktorú realizuje na spôsob, aký je podľa neho správny a priechodný. "Nehovorím, že neprichádzajú do úvahy aj iné formy zoštíhľovania," reagoval tak na vládou schválený návrh na zlučovanie ministerstiev. Zdôraznil, že tento krok prinesie jednoznačné úspory.

Pripomenul, že vláda schválila svoj záväzok zníženia počtu štátnych úradníkov a v piatok 15. januára presadila novelu zákona o organizácii činnosti vlády a ústrednej štátnej správy. Presun portfólia cestovného ruchu pod ministerstvo kultúry považuje Maďarič za dobrý krok a povýšenie tejto agendy, ktorá prospeje kultúre, ktorá zosilnie a vnesie sa do nej ekonomický rozmer.

Figeľ je presvedčený o tom, že zoštíhľovanie štátnej správy nie je o počtoch rezortov, ale o kompetentných a zodpovedných ministroch. Zároveň kritizoval, že vládny návrh pôjde do parlamentu v skrátenom legislatívnom konaní, čo, ako poznamenal, nesvedčí o serióznosti prípravy. Upozornil tiež na to, že Fond národného majetku môže byť pod ministerstvom hospodárstva. "Nie je potrebné ho ďalej živiť," poznamenal.

Táto téma zásadná pre fungovanie štátnej správy prichádza podľa šéfa KDH na poslednú chvíľu a označil ju za dýchavičné riešenie, keďže je bez dopadovej štúdie. Poukázal tiež na to, že nebola hlbšie prediskutovaná s koalíciou ani verejnosťou. "Považujem to za dobiehanie sľubov, mocenské posilňovanie Smeru-SD vnútri dnešnej koalície a pred voľbami," zdôraznil s tým, že otázne sú i úspory, keďže tento rok sa z dôvodu delimitácie či odstupného očakávajú zvýšené náklady.

01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 03 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 04 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 05 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 10:36