StoryEditor

Nečakaný zvrat. Tipos ochranu nedostane

20.04.2011, 08:20
Aktualizované | Národná lotéria Tipos má vážny problém. Ochranu pred veriteľmi od súdu nedostal.

Okresný súd Bratislava 1 odmietol návrh Tiposu na tzv. reštrukturalizáciu, ktorá ho mala chrániť pred hrozbou miliónových exekúcií. "Proti tomuto rozhodnutiu odvolanie nie je prípustné,“ upozorňuje Obchodný vestník, ktorý oficiálny verdikt súdu zverejnil dnes ráno.

Pôvodne mediálne informácie zo štvrtka 14. apríla hovorili o opaku, že súd návrh spoločnosti prijal. Keďže súd zamietol žiadosť o reštrukturalizáciu, Tipos by mohol prísť o desiatky miliónov eur, na ktoré si robí nárok cyperská firma Lemikon Limited. To by mohlo spôsobiť krach národnej lotériovej spoločnosti.

Tipos podal v zmysle zákona o konkurze a reštrukturalizácii koncom marca návrh na povolenie reštrukturalizácie, Okresný súd Bratislava I rozhodol už v stredu 13. apríla, vtedy však nebolo známe ako súd rozhodol.

"Právny zástupca sa oboznamuje s dôvodmi rozhodnutia Okresného súdu Bratislava I, nakoľko dôvody rozhodnutia neboli v Obchodnom vestníku zverejnené. Informovať budeme po ich naštudovaní," povedal v reakcii pre TASR hovorca Tiposu Rastislav Čépe.

Rozhodnutie muselo byť najskôr zverejnené v Obchodnom vestníku Slovenskej republiky, čo sa stalo až dnes. "Návrh na začatie reštrukturalizačného konania spoločnosti Tipos bol na súd doručený 30. marca. Okresný súd rozhodol o tomto návrhu v zákonnej lehote dňa 13. apríla. V zmysle paragrafu 199 odseku jedna Zákona o konkurze a reštrukturalizácii súd bezodkladne zaslal rozhodnutie do Obchodného vestníka na zverejnenie," odpovedal na záver minulého týždňa na otázku hovorca Krajského súdu Pavol Adamčiak. 

Keďže súd zamietol žiadosť o reštrukturalizáciu, Tipos by mohol prísť o desiatky miliónov eur, na ktoré si robí nárok cyperská firma Lemikon Limited. To by mohlo spôsobiť krach národnej lotériovej spoločnosti..

Najvyšší súd nemal do stredy 13. apríla vykázané doručenie alebo nedoručenie novembrového rozsudku zo strany Tipos, či právnych zástupcov spoločnosti. Potvrdil to vtedy hovorca Najvyššieho súdu Michal Jurči. Na základe novembrového verdiktu musí Tipos firme Lemikon Limited zaplatiť 14,122 milióna eur. Rozsudok bol už doručený ďalším trom účastníkom konania - cyperskej spoločnosti Lemikon Limited, FIVE X a Generálnej prokuratúre. Ak by však na Najvyšší súd bolo doručené neprebratie verdiktu, ten by sa stal právoplatným do troch dní.

Výmena členov senátu, o ktorej rozhodol predseda NS SR Štefan Harabin, nebola porušením základného práva spoločnosti Tipos nebyť odňatý zákonnému sudcovi. Takto rozhodol o sťažnosti lotériovej spoločnosti III. senát Ústavného súdu v stredu 13. apríla. Informovala o tom internetová stránka Ústavného súdu SR.

01 - Modified: 2004-03-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Cesta do NATO bola ťažká i poučná
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. september 2024 10:24