StoryEditor

Úpadok lotérie je stále v hre

04.04.2011, 00:00
Autor:
mrmrhabhab

Aj keď šéf Tiposu Miloš Ronec je presvedčený, že štátna lotéria do konkurzu nepôjde, táto možnosť je podľa odborníkov stále v hre. Po tom, ako súd reštrukturalizáciu povolí, čakajú totiž Tipos dva možné scenáre. "Buď bude súdom potvrdený reštrukturalizačný plán, alebo schválený a potvrdený nebude a Tipos automaticky pôjde do konkurzu," uviedol pre HN právnik z advokátskej kancelárie e/n/w/c Radovan Pala.

Na spomínanom pláne sa totiž podľa právnika budú musieť dohodnúť veritelia s dlžníkom, teda s Tiposom. Ide o postup, ako sa budú vyplácať pohľadávky jednotlivým veriteľom. "Jednotlivé veriteľské skupiny, ktoré sa vytvoria, budú odsúhlasovať, aké percento z pohľadávok im bude vyplatené, pričom v zásade aspoň čiastočne budú uspokojení všetci veritelia, ktorí si riadne prihlásia pohľadávky," pokračoval Pala.
Plusom pre Tipos je, že odo dňa reštrukturalizácie už nebudú rásť úroky z omeškania. Spoločnosť však podľa Palu bude musieť obmedziť svoju činnosť na bežné úkony, úkony nad tento rámec musí schváliť správca. Lotériovka môže napríklad s cieľom uspokojiť pohľadávky v rámci plnenia plánu predávať vlastný majetok. "Môže požiadať aj o nový úver, takže pokojne sa môže stať, že štát Tiposu požičia ďalšie peniaze, ak sa tak dohodnú," uzavrel právnik.

Tipos nedávno podal na súd návrh na povolenie reštrukturalizácie spoločnosti, aby sa ochránil pred vyplatením 14 miliónov eur, ktoré Lemikonu priklepol Najvyšší súd SR vlani v novembri. Odkedy štátna lotéria tento krok urobila, snažíme sa spojiť aj so zástupcami firmy Lemikon a žiadame ich o reakciu. Na naše otázky nám ich právny zástupca Tomáš Rybař neodpovedá.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. september 2024 10:23