StoryEditor

Úradníkov majú prilákať dobré platy

26.06.2003, 00:00

Obsadenie úradníckych miest, ktoré je z hľadiska integrácie SR do EÚ potrebné obsadiť do konca augusta tohto roku, stále komplikuje nedostatočné finančné ohodnotenie ich významu. Z vytvorených 833 integračných miest bolo k 1. aprílu obsadených 641. O vytvorení 833 miest vláda rozhodla ešte v roku 2001. Najväčšie požiadavky na pridelenie pracovných pozícií vtedy predložili ministerstvá financií (236), životného prostredia (84), pôdohospodárstva (72), práce (68), vnútra (49), hospodárstva (46) a dopravy (31). Úlohou špecializovaných odborníkov malo byť zabezpečenie administratívy nových inštitúcií i rezortov pri implementácii práva EÚ do právnej praxe SR. Na posilnenie prístupového procesu sa neskôr vyčlenili aj prostriedky na prijatie 263 zamestnancov pre prácu na prístupovom procese. Začiatkom tohto roka bolo vytvorených ďalších 718 nových pracovných miest. Z nich malo byť 414 obsadených z vnútorných personálnych rezerv ministerstiev. Na 304 nových systemizovaných miest doteraz neboli vypísané výberové konania. Vicepremiér Pál Csáky ešte vlani konštatoval, že pomalý výber odborníkov spôsobil zákon o štátnej službe, podľa ktorého malo byť každé voľné štátnozamestnanecké miesto obsadené výberovým konaním. Ako vyplynulo z piateho monitoringu obsadzovania týchto miest, ktorý vláde tento mesiac predložil Csáky, výberové konania sa pokúsil urýchliť Úrad pre štátnu službu (ÚPŠS). V marci totiž vydal vyhlášku, podľa ktorej môžu konkurzy robiť vedúci služobných úradov.
Vláda vlani nariadila jednotlivým ministrom, aby iniciovali vnútorný audit rezortov a ústredných orgánov štátu. Ich cieľom malo byť zefektívnenie vnútornej organizačnej štruktúry ministerstiev a jej prispôsobenie fungovaniu v podmienkach členstva v EÚ. Pravdepodobne pre nejasnosti okolo zamerania a termínov sa audity nerealizovali.
Podľa ÚPŠS pomalý výber úradníkov spôsobili samotné ministerstvá nízkym platovým ohodnotením, ktorým demotivovali najmä mladých jazykovo i odborne pripravených uchádzačov. Prostriedky vyčlenené na celkovo 1 813 štátnozamestnaneckých pracovných miest v oblasti integračného procesu sa nečerpali podľa stanovených kritérií. Pracovníci, ktorých vybrali na nové pracovné miesta kľúčového významu, vlani spravidla odmeňovali sumou, ktorá bola priemerne o takmer 6 tis. Sk nižšia, ako stanovených 18 800 korún mesačne. Vedúci služobných úradov preto navrhli vytvorenie štátnozamestnaneckých miest strategického významu, ktoré umožní priznať uvedeným pracovníkom osobitný príplatok vo výške 30 -- 100 % tarifného platu. Vláda s týmto návrhom súhlasila, keď v marci schválila počet štátnozamestnaneckých miest strategického významu  na tento rok. V tejto kategórii sa však ocitlo len 283 systemizovaných miest. Do zoznamu sa dostali najmä pracovníci koordinujúci čerpanie prostriedkov zo štrukturálnych fondov. Koncom apríla navyše vláda schválila zvýšenie ohodnotenia zamestnancov zodpovedných za čerpanie fondov EÚ a zo štátneho rozpočtu na to vyčlenila 50 mil. Sk. Pre systémové riešenie tejto problematiky však bude musieť ÚPŠS pripraviť komplexný návrh na riešenie odmeňovania integračných úradníkov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. júl 2024 14:58