StoryEditor

Ľudia pochybujú o Sulíkovi a Bugárovi

07.06.2010, 00:00

Ľudia najmenej veria novým politickým stranám v tom, že dokážu prekročiť brány parlamentu. Túto métu podľa ich vlastných sympatizantov s najväčšou pravdepodobnosťou nedosiahnu SaS Richarda Sulíka a Most-Híd Bélu Bugára. Vyplynulo to z exkluzívneho prieskumu, ktorý pre HN v máji uskutočnila agentúra Focus.

 

"Je to preto, že voliči SaS vnímajú stranu ako novú, nevedia presne, čo majú čakať,“ zanalyzoval sociológ agentúry Focus Ivan Dianiška. No a takmer rovnako je na tom aj Bugárov Most. "Pri oboch stranách je otázne aj to, či ich sympatizanti na poslednú chvíľu nedajú hlas niekomu mu inému,“ dopĺňa Dianiška.

Zsolt Simon nevidí výsledky prieskumu tragicky. Spolieha sa ešte na posledné dni kampane, ktorá je zameraná na presviedčanie. "Veľa ľudí formuje svoj názor, koho voliť, v týchto posledných dňoch,“ povedal podpredseda Mostu.

Dianiška z Focusu k obom nedávno založeným stranám ešte dodal, že ľudia sa ich môžu báť voliť aj z prostého dôvodu - aby neprepadol ich hlas v prípade, že prah parlamentu neprekročia.

Prekvapením prieskumu bolo KDH Jána Figeľa. Táto strana má podľa analytikov jedno z najstabilnejších voličských jadier vôbec. Avšak v našom prieskume vyšlo, že ľudia považujú za tretie najohrozenejšie pri vstupe do parlamentu práve Figeľovo hnutie.

Sociológ Dianiška tento jav pomenoval ako slabšia orientácia. "Vyšlo to preto tak, že majú voličov s vyšším vekom, tí ľudia nie sú takí zorientovaní v tom, kde tá ich strana stojí, aké má šance.“ Figeľovej strane však aj napriek tomu hrá do karát fakt, že títo ľudia KDH veria a budú ju nakoniec voliť. Je to strana "zvykovej“ voľby.

Na verné jadro voličov sa spolieha aj podpredsedníčka KDH Mária Sabolová. "Stabilní voliči prídu voliť a v kampani vnímam aj ľudí, ktorí doteraz nevolili KDH a teraz o tom uvažujú. Naše preferencie budú lepšie ako v posledných voľbách.“

V prieskume sme sa pýtali aj nerozhodnutých voličov, ktorej strane dajú svoj hlas, ak by si museli nejaký subjekt vybrať. Najčastejšie by volili Smer-SD, ale aj SaS a ako tretia skončila SDKÚ-DS. Nasledujú KDH a Most-Híd. "Toto potvrdzuje fakt, že SaS a Most by ľudia aj volili, ale nie sú si istí,“ osvetľuje analytik.

Nevoliči zas vyberali najmä Paliho Kapurkovú s 10 percentami. Až za touto malou stranou s jediným členom nasledujú Smer a SaS. "Keď museli povedať, koho by volili, tak volia radšej nejakého srandistu,“ tvrdí Dianiška.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. september 2024 14:27