StoryEditor

Kaliňák: Tender je v poriadku. KDH vedie diskreditačnú kampaň

14.01.2010, 17:05
Autor:
TASRTASR

Výbušnina na popradskom letisku len odštartovala dlhšie pripravované procesy, ktorých cieľom bolo zdiskreditovať ministerstvo vnútra, Policajný zbor a stranu Smer–SD. Uviedol to dnes v Košiciach minister vnútra Robert Kaliňák.

„Médiám sú podsúvané anonymné oznámenia, ktorých autorom nemôže byť nikto iný ako opozícia a najaktívnejším je KDH, ktoré tieto metódy používa už roky. To, čo dnes predviedol denník Pravda v spolupráci s KDH, prekročilo všetky hranice profesionality a obyčajnej ľudskej slušnosti,“ povedal minister. Počudoval sa nad tým, že spomínaný denník uverejnil informáciu o tendri na správu budov na ministerstve vnútra bez stanoviska ministerstva a poslanec Daniel Lipšic (KDH) vzápätí zvolal tlačovú besedu bez toho, aby si to na ministerstve či priamo u ministra overil.

„Spomínaný tender bol absolútne korektný a transparentný, čo potvrdil aj fakt, že voči nemu nevzniesli námietky ani uchádzači, ani Úrad pre verejné obstarávanie,“ poznamenal Kaliňák. Dodal, že ministerstvo vyhlásilo medzinárodnú súťaž na správu viac ako 1600 budov, ktorá obsahuje mnoho služieb. „Ministerstvo vnútra vybralo spomedzi piatich uchádzačov spoločnosť ISS Facility Service, s najlacnejšou ponukou. Zároveň so zmluvou, ktorá bola podpísaná v júni 2009, začal platiť interný predpis, že ak si jednotlivé útvary, dokážu zabezpečiť lacnejšie služby u iných firiem, nie sú povinné postupovať podľa rámcovej dohody,“ dodal Kaliňák.

Následne minister zodpovedal na štyri otázky, ktoré mu na tlačovej konferencii v Bratislave položil poslanec Daniel Lipšic. Na otázku, prečo si víťazná firma dala do predmetu podnikania stavebno-montážne práce až v máji 2008, odpovedal minister, že nevie. „Firma splnila všetky podmienky súťaže a otázky na jej predmet podnikania musia byť kladené predovšetkým jej,“ spresnil šéf rezortu. Na ďalšiu otázku, či boli z tendra vylúčení uchádzači, ktorí nedokázali zabezpečiť strážnu službu, minister uviedol, že žiadny z piatich uchádzačov zo súťaže vylúčený nebol. „Ďalšia otázka je, že prečo bola vybraná táto firma, keď on (Lipšic, pozn. TASR) má informácie, že niektoré vedia veci dodať aj lacnejšie. Prečo sa potom neprihlásili do súťaže, je naša odpoveď,“ uviedol Kaliňák. Na ďalšiu námietku, že zmluva bola rozšírená o stavebno-montážne práce, uviedol, že táto požiadavka bola vyhlásená už na začiatku súťaže.

Potom položil minister vnútra otázky poslancovi Lipšicovi. „Prečo pán Lipšic nezvolal tlačovú konferenciu, aby sa spýtal svojho kolegu ministra za KDH na škandalózne nákupy, napríklad automobilovej techniky, bez výberových konaní. A druhá otázka, prečo nevyzvalo KDH svojho ministra na odstúpenie, keď muselo ministerstvo vnútra platiť za zababraný tender 12-miliónovú pokutu Úradu pre verejné obstarávanie?“ povedal Kaliňák.

01 - Modified: 2024-04-26 20:14:00 - Feat.: - Title: Dolinková rozhodla, že z Rázsoch bude detská nemocnica, ružinovskú prestavajú. KDH ju chce odvolávať 02 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 03 - Modified: 2024-04-25 21:43:50 - Feat.: - Title: KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi, náklady sa nemajú preniesť na pacienta 04 - Modified: 2024-04-25 11:14:44 - Feat.: - Title: KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi 05 - Modified: 2024-04-25 08:40:20 - Feat.: - Title: V Košiciach má vyrásť obchodné centrum za desiatky miliónov eur
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 00:04