StoryEditor

Na Slovensko príde po prvý raz taliansky premiér Prodi

03.07.2007, 15:28
Autor:
SITASITA

Taliansky socialistický premiér Romano Prodi príde 18. júla na prvú oficiálnu návštevu Slovenska od nástupu do funkcie v máji 2006. Robert Fico bol oficiálne v Taliansku 3. októbra 2006. S Prodim bude v Bratislave rokovať o prehĺbení dvojstrannej spolupráce, predovšetkým však o témach Európskej únie po júnovom summite. Povedia si názory aj na medzinárodné dianie. Návštevu Prodiho v stredu bude schvaľovať vláda. Potvrdí aj pracovnú cestu premiéra Fica do Chorvátska, kde bude tento piatok a sobotu.
V správe o dlho očakávanom stretnutí slovenského a maďarského premiéra sa vláda dozvie, že R. Fico ocenil konštruktívny prístup maďarskej strany pri príprave stretnutia, vyjadril radosť nad jeho uskutočnením a možnosťou pozitívne posunúť spoločné otázky. Pripomenul, že okrem kontroverzného prípadu Hedvigy Malinovej nikto nezaznamenal na Slovensku sťažnosti podobného charakteru. Zdôraznil, že je dôležitá legislatíva v tejto oblasti a nie výroky politikov, porovnávaním ktorých by sme sa nikam nedostali.
Ferencovi Gyurcsányovi Fico priznal, že ho niekedy stojí nemalé úsilie zdržať sa komentára, ale vo verejných vyhláseniach bude umiernený a korektný. "Človek je citlivý, cíti sa zraniteľný, emotívne a často reaguje na akýkoľvek podnet. Niekedy jedna veta zmarí niekoľkomesačné úsilie a prácu, pretože v politike sa počíta každé vypovedané slovo." Aj on má niekedy nutkanie urobiť verejné vyhlásenie, najmä po výrokoch niektorých predstaviteľov SMK. Navrhuje preto v podobných prípadoch telefonickú konzultáciu s maďarským partnerom. Zároveň ocenil filozofiu Gyurcsánya, že bilaterálne vzťahy sa neobmedzujú iba na menšinové otázky.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
14. máj 2024 01:35