StoryEditor

Fronc: Nový školský zákon sa pripravuje narýchlo

12.07.2007, 17:13
Autor:
TASRTASR

Nový zákon o výchove a vzdelávaní by nemal byť predložený parlamentu bez širokej verejnej diskusie spojenej s konferenciami a diskusiami na rôznych pedagogických fórach. Pre TASR to uviedol podpredseda KDH a exminister školstva Martin Fronc.

"Takýto zákon, to nie je o pretekoch a platí, že práca chvatná je málo platná," reagoval Fronc na vyjadrenie podpredsedníčky SNS Anny Belousovovej, podľa ktorej ministerstvo školstva (MŠ SR) predloží nový zákon o výchove a vzdelávaní už na jeseň. Diskusia k návrhu školského zákona, ktorý chcel Fronc predložiť parlamentu ešte ako minister, trvala podľa jeho slov dva roky. Obáva sa preto, že MŠ SR predloží narýchlo pripravený a nedokonalý zákon, ktorý však potom bude základnou normou pre väčšinu škôl a školských zariadení.

Riaditeľka odboru masmediálnej komunikácie MŠ SR Helena Poláková pre TASR potvrdila, že práce na novom zákone sú v plnom prúde a návrh legislatívneho zámeru zákona je už pripravený. "K návrhu legislatívneho zámeru zákona o výchove a vzdelávaní prebieha odborná diskusia od 26. júna, ktorá potrvá do septembra. Jej vyvrcholením bude odborná konferencia," uviedla.

Účelom zákona o výchove a vzdelávaní bude podľa nej komplexná právna úprava podmienok na zabezpečenie výchovy a vzdelávania v školách a v školských zariadeniach v Slovenskej republike "s cieľom pripraviť ľudí na podmienky informačnej spoločnosti v EÚ". Týkať sa bude výchovy a vzdelávania od materských, základných až po stredné školy, ale aj "záujmového vzdelávania v rámci celoživotného vzdelávania občanov Slovenskej republiky a zabezpečenia odborných služieb v oblasti výchovného a kariérového poradenstva".

Fronc uvažuje, že by opozičné strany mohli na jeseň predložiť parlamentu pôvodný návrh nového školského zákona, ktorý "je vydiskutovaný". Ten by mal výrazne zvýšiť kompetencie pedagogických komisií pri príprave školských programov s cieľom postupne zmeniť spôsob vyučovania. "Školy by dostali väčšiu voľnosť pri vytváraní školských programov, väčšiu možnosť ovplyvňovať ho by dostali aj rodičia a miestna komunita. Študenti si pri inom spôsobe vyučovania budú môcť, čím budú vo vyššom ročníku, viac formovať svoju vzdelávaciu cestu, istým spôsobom si vyberať to, na čo sa budú viac orientovať," povedal Fronc s dodatkom, že legislatíva môže takémuto procesu dať rámec a potom bude záležať na iniciatíve samotných škôl.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. máj 2024 07:34