StoryEditor

Pozorovatelia s pobytom v Štrasburgu spokojní

Slovenskí poslanci sa vrátili z prvého plenárneho zasadania Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu spokojní. Spolu s ďalšími asi 160 pozorovateľmi z kandidátskych krajín boli štrnásti slovenskí zástupcovia rozdelení do politických skupín a výborov. Slovensko má zastúpenie vo všetkých výboroch s výnimkou zahraničného. Podľa podpredsedníčky Národnej rady SR Zuzany Martinákovej však prebiehajú rokovania s poľskými zástupcami, ktorí majú vo výbore dve miesta. Monika Beňová (Smer) upozornila, že zo slovenského rozpočtu nejdú na cesty a pobyt našich zástupcov v Bruseli a Štrasburgu žiadne peniaze. "Slovenský rozpočet to nestojí ani korunu, všetko je hradené z rozpočtu Európskeho parlamentu," zdôraznila. Imrich Béreš (ANO) informoval, že europoslanec dostáva plat poslanca domáceho parlamentu. Za jeden deň na rokovaní dostane europoslanec 257 eur na ubytovanie, stravu a vreckové. Ak sa však nezapíše do prezenčnej listiny alebo sa nezúčastní aspoň na 50 % hlasovaní, krátia sa mu diéty o polovicu, tvrdí Béreš. Slovenskí zástupcovia si pochvaľujú jazykovú toleranciu v EP. Martináková europarlament označila za perfektne vybavený Babylon. Poslankyňa KDH Mária Záborská bola príjemne prekvapená "vážnosťou, s akou sme boli prijatí". Beňová si okrem iného pochvaľovala aj výbornú parlamentnú jedáleň.
Účasť pozorovateľov z budúcich členských krajín vítajú aj mnohí europoslanci. Objavujú sa však aj negatívne hlasy. "Pozvanie pozorovateľov je len vyhadzovaním peňazí daňových poplatníkov, v lepšom prípade parlamentnou turistikou," povedal rakúsky poslanec EP za Slobodných (FPÖ) Wolfgang Illgenfritz pre agentúru APA. K takému konštatovaniu ho viedlo poznanie, že títo pozorovatelia trávia väčšinu času v parlamentných bufetoch namiesto na zasadaniach. "Pozorovateľom z nových krajín sa gastronomické priestory Európskeho parlamentu páčia zrejme omnoho viac než zasadacie miestnosti," dodal Illgenfritz.
Pokiaľ ide o finančnú stránku, pre našich pozorovateľov môžu byť lákadlom príspevky na ubytovanie a stravu, ktoré dostanú navyše k platu od nášho parlamentu. Okrem diét im EP preplatí cestu. Ak slovenský pozorovateľ strávi v parlamente v Štrasburgu či Bruseli mesačne napríklad 15 dní, dostane 3 750 eur (teda vyše 153 000 korún).

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. september 2024 04:22