StoryEditor

Akcia Matrioška a Kaťuša: Padli obvinenia zo špionáže pre Rusov. Medzi zadržanými bol aj bývalý Sujov asistent

15.03.2022, 09:58
Autor:
redredTASRTASR
V rámci akcií boli zadržané štyri osoby, z ktorých dve boli obvinené. Jednu osobu pritom policajti navrhli stíhať väzobne. Obvinenie sa týkajú aj podozrenia zo zločinu prijímania úplatku.

Bývalý funkcionár vojenskej akadémie v Liptovskom Mikuláši Pavel Bučka z Liptovského Hrádku je podozrivý z dlhodobej spolupráce s ruskou vojenskou rozviedkou, ktorej mal odovzdávať mimoriadne citlivé dokumenty. Pre obavu z pokračovania v trestnej činnosti mu navrhli väzbu.

Policajný prezident Štefan Hamran a špeciálny prokurátor Daniel Lipšic o tom informovali na utorkovej tlačovej konferencii. V súvislosti s vyšetrovaním vyzvedačstva a korupcie prepojenej s Ruskou federáciou zadržala polícia tiež Bohuša Garbára z Košíc, Jozefa Mihalčina z Vranova nad Topľou a Bohuša M. z Ružomberka.

Podľa informácií Denníka N má ísť v prípade Mihalčina o bývalého asistenta poslanca Miroslava Suju (Republika). Suja sa v tejto súvislosti vyjadril, že so svojim niekdajším asistentom sa stretol len raz či dvakrát. "Mal som ho ako odborníka na energetiku. Rozišli sme kvôli jeho zdravotným problémom," priblížil opozičný poslanec. 

Dodal, že mu "nemal prečo neveriť, pretože pán Mihalčin bol bol predtým v štátnej volebnej komisii." Suja zároveň zdôraznil, že si od neho nepýtal žiadne tajné informácie, pričom tými podľa vlastných slov nedisponuje ani on sám. 

Hrozia im vysoké tresty

Obvinenému Pavlovi Bučkovi a Bohušovi Garbárovi hrozí podľa Lipšica v aktuálnom štádiu trestného stíhania pre obvinenia z vyzvedačstva a korupcie trest odňatia slobody od štyroch do 13 rokov.

Obidvaja obvinení sa k skutkom priznali. Ako upozornil špeciálny prokurátor, prebiehajú ďalšie úkony a budú sa preverovať majetkové profily.

Pavel Bučka poskytoval ruským spravodajským službám informácie od roku 2013. Týkali sa záujmov NATO a Ozbrojených síl. Priznal určitú sumu, ktorú za informácie prijal. Zadržali ho v rámci akcie Kaťuša.

Pri domových prehliadkach zaistila polícia USB kľúče, počítače s citlivými a utajovanými skutočnosťami, podrobné poznámky o plánoch spojenia a schôdzkach, ale aj vymieňané dokumenty.

Bohuš Garbár mal pôsobiť ako dopisovateľ dnes už štátom zablokovaného webu Hlavné správy. Obvinili ho pre vyzvedačstvo a prijímanie úplatku, k skutkom sa priznal. Približne od apríla 2021 spôsobil ako spravodajský agentúrny kontakt pre spravodajských dôstojníkov vojenskej rozviedky GRU Ruskej federácie.

Jej dôstojníci mali pôsobiť pod krytím diplomatickej misie ruskej ambasády. Pri domovej prehliadke uňho polícia zaistila USB kľúče, nosiče, počítače, poznámky o plánoch spojenia, plány o podrobnej schôdzkovej činnosti so spravodajským dôstojníkom ruskej spravodajskej služby GRU, ale aj časť finančných prostriedkov.

Mal získavať utajené informácie

Jozef Mihalčin a Bohuš M. mali byť zdrojmi informácií pre Bohuša Garbára. Ani jedného neobvinili, prepustili ich na slobodu. Garbár sa mal prostredníctvom Mihalčina snažiť získavať citlivé informácie z prostredia parlamentu, najmä utajované skutočnosti napríklad z výročných správ spravodajských služieb.

Bohuš M. je bývalým príslušníkom Slovenskej informačnej služby, kde pôsobil až do konca roka 2021. Aj prostredníctvom neho sa snažil Bohuš Garbár získavať utajené informácie. Pri domovej prehliadke uňho zaevidovali dva notebooky, USB kľúče, počítačovú techniku, služobný preukaz príslušníka Policajného zboru a strelivo.

"Prikladáme týmto prípadom mimoriadny dôraz aj preto, lebo v súčasnosti Ruská federácia kvalifikovala Slovenskú republiku ako nepriateľský štát," podotkol Lipšic. Odmeny sa mali pohybovať rádovo v desiatkach tisíc eur.

Hamran nevylúčil, že neskôr môžu byť obvinené ďalšie osoby. Ako pripomenul, spravodajskí dôstojníci vojenskej rozviedky Ruskej federácie sú vyňatí z pôsobnosti orgánov činných v trestnom konaní.

Špeciálny prokurátor ocenil prácu Vojenského spravodajstva, na základe ktorej sa začali trestné konania. Nevylúčil ani nepotvrdil pravosť medializovaného videa v súvislosti s prípadom. Podľa Hamrana sa zatiaľ nepotvrdilo, že by bol únik z policajného prostredia, ďalej to však preveria.

01 - Modified: 2022-03-14 15:50:22 - Feat.: 0 - Title: Pre špionáž v prospech Moskvy zadržala NAKA troch mužov. Vyhostili sme ruských diplomatov 02 - Modified: 2022-03-15 13:30:50 - Feat.: 0 - Title: NAKA zadržala pre proruskú špionáž tri osoby. Jedna z nich je prepojená s dezinformačným webom Hlavné správy
01 - Modified: 2024-03-21 10:58:30 - Feat.: - Title: Nové obvinenie v kauze Gorila vnímame ako pomstu Lipšica, tvrdí Haščákov obhajca 02 - Modified: 2024-03-20 10:31:03 - Feat.: - Title: Šéf úradu vlády sa bráni voči obvineniam: Ide o osobnú pomstu Lipšica 03 - Modified: 2024-03-20 09:14:12 - Feat.: - Title: Zastavme korupciu: Zrušenie ÚŠP bude mať negatívny dosah na boj s kriminalitou 04 - Modified: 2024-03-19 14:09:26 - Feat.: - Title: Špeciálny prokurátor Lipšic zamietol sťažnosti obvinených z kauzy Vírus. Figuruje medzi nimi aj exšéf SZĽH 05 - Modified: 2024-03-18 13:04:16 - Feat.: - Title: Lipšic a ďalší prokurátori z ÚŠP sa dozvedeli, kde na generálnej prokuratúre skončia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 16:45