StoryEditor

Mimovládky sa sťažujú na štát

06.02.2008, 23:00
Autor:
SITASITA

Bratislava -- Štát porušuje predpisy Európskej únie o účasti občanov pri rozhodovaní o životnom prostredí. Tvrdí to 20 mimovládnych organizácií zaoberajúcich sa ochranou ľudských práv a životného prostredia. Podali preto Európskej komisii sťažnosť na slovenské štátne orgány. Protest podpísali napríklad Greenpeace Slovensko, Lesoochranárske zoskupenie VLK, Slovenská ornitologická spoločnosť či občianske združenie TATRY.
Dôvodom sťažnosti sú zákony o posudzovaní vplyvov na životné prostredie a o ochrane prírody z roku 2007. Podľa mimovládok sú tieto legislatívne zmeny v rozpore s predpismi EÚ i s medzinárodným dohovorom o účasti verejnosti na rozhodovaní. Nová legislatíva zrušila účasť občianskych združení pri povoľovaní množstva činností a stavieb, ktoré môžu byť pre zdravie ľudí a životné prostredie nebezpečné. Úrady sa nemusia pripomienkami občianskych združení zaoberať a ak úrad poruší zákon, nemôže sa združenie domáhať nápravy podaním odvolania alebo na súde. Tieto práva zaručoval zákon z roku 1994.
Právnik Peter Wilfling zo združenia Občan a demokracia tvrdí, že zákon zrušil účasť občianskych združení napríklad pri povoľovaní banskej ťažby, výstavby nových elektrární, skládok, spaľovní nebezpečného odpadu, chemických tovární, cementární, priehrad, kameňolomov, skladov jadrového paliva či chemikálií, výstavby kafilérií a bitúnkov. Medzi konkrétne príklady patria plány na ťažbu uránu v Jahodnej pri Košiciach či zlata v Kremnici, alebo zámer postaviť uhoľnú elektráreň v Trebišove.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 18:17