Minister zdravotníctva Marek KrajčíTASR/J. Kotian
StoryEditor

Hľadáme spôsob, ako mať vakcínu Sputnik čo najskôr na Slovensku, potvrdil Krajčí

13.02.2021, 11:05
Autor:
TASRTASRredred
Minister zdravotníctva Marek Krajčí povedal, že o vakcínu Sputnik je veľký záujem.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí potvrdil, že Slovensko naďalej rokuje s ruskou stranou o dodávke vakcín Sputnik. Krajčí o tom informoval na brífingu v Žiline. Tvrdí, že o túto vakcínu je veľký záujem.

​"Rokujeme a snažíme sa nájsť spôsob, ako mať túto vakcínu čo najskôr na Slovensku. Potom by sme sa rozhodli, ako ju dáme k dispozícii pre občanov." povedal Krajčí.

Minister potvrdil, že ministerstvo zdravotníctva môže vydať povolenie aj pre vakcínu, ktorú ešte neschválila Európska lieková agentúra (EMA), akou je vakcína Sputnik.

Označil to však za jednu z hraničných možností, ktorú zvažujú.

Krajčí na brífingu v Žiline povedal, že záujem o vakcínu proti ochoreniu COVID-19 prejavilo do sobotného predpoludnia viac ako 16-tisíc učiteľov. Krajčí to povedal po otvorení veľkokapacitného očkovacieho centra v Žiline, kde začali očkovať pedagógov.

"Ide o pilotný projekt veľkokapacitného očkovacieho centra, kde Žilinský samosprávny kraj spoločne s mestom za pomoci ambulantných lekárov začali dnes očkovať vakcínou od spoločnosti AstraZeneca našich učiteľov," povedal Krajčí.
Minister zároveň vyzdvihol, že kraj s mestom a lekármi dokázali očkovacie centrum vytvoriť vo veľmi rýchlom čase po tom, ako zdravotníci zistili, že na území Slovenska je vo veľkom zastúpená britská mutácia nového koronavírusu, ktorá sa intenzívne šíri práve medzi populáciou ľudí v strednom veku a aj detí.

"Vzdelávanie detí, hoci je pandemická situácia extrémne náročná, je jednou z priorít štátu," podčiarkol Krajčí.

​Napriek tomu, že sa učitelia mohli na očkovanie prihlásiť len 11. februára večer, do tejto chvíle sa podľa neho prihlásilo viac ako 16-tisíc pedagógov vo všetkých očkovacích centrách, ktoré na tento účel rezort operatívne vytvoril. Učitelia, ktorí majú viac ako 55 rokov, dostanú vakcínu od spoločnosti Moderna, eventuálne Pfizer.

"Od spoločnosti AstraZeneca máme naskladnených 21 800 vakcín, ďalšia dávka bola v karanténe, avšak nám bude uvoľnená. Dobrá správa je, že budeme môcť využiť takéto isté množstvo aj budúci týždeň," ozrejmil ďalej šéf rezortu zdravotníctva. Zaočkovať by sa malo približne 40-tisíc učiteľov.

ŽSK bol jedným z prvých krajov, kde sa začali vytvárať aj testovacie jednotky, pripomenula predsedníčka ŽSK Erika Jurinová (OĽANO). Okrem Žiliny sa podľa nej učitelia v sobotu očkujú aj v Dolnom Kubíne a Liptovskom Mikuláši. "Som presvedčená o tom, že bez trojuholníka vzájomnej spolupráce, výsledky nebudú dobré," ozrejmila.

Vo vakcinačnom centre v Žiline by malo vakcínu v sobotu dostať 570 učiteľov nahlásených do systému. Snahou centra je, aby tam očkovali minimálne tisíc ľudí denne.

Rezort zdravotníctva predpokladá, že možno už od marca by mal štát mať k dispozícii viac vakcín, ako tomu bolo doposiaľ, a to najmä od spoločnosti AstraZeneca, čo ešte nemá potvrdené. "Vláda pracuje aj na doobjednaní ďalších vakcín. Chceme mať pripravený kvalitný plán, ako čo najrýchlejšie očkovať populáciu na Slovensku," skonštatoval Krajčí. Štát má v prípade dostatku vakcín v pláne otvoriť podobné veľkokapacitné centrá v každom krajskom meste. Štát naďalej pracuje aj na zabezpečení vakcíny Sputnik.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 03 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 04 - Modified: 2024-03-15 14:43:29 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti si ešte počkajú. Na jeden z respiračných vírusov u nás vakcínu ešte nemáme 05 - Modified: 2024-03-14 06:08:33 - Feat.: - Title: Záškrt po dekádach zabíja, čierneho kašľu pribúda. Antivaxeri sú ako sekta, tvrdí pediatrička
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 15:33