TASR/František Iván
StoryEditor

Dopravcovia trvajú na svojich požiadavkách, opäť hrozia štrajkom

27.01.2020, 09:01
Autor:
TASRTASR
Podľa ministerstva dopravy sú požiadavky dopravcov nesplniteľné.

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) sa na nedeľňajšom (26.1.) mimoriadnom zasadnutí valného zhromaždenia rozhodla ukončiť akúkoľvek spoluprácu so Združením cestných dopravcov SR (Česmad).

UNAS zároveň očakáva od Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR do pondelka 16.00 h odpoveď na návrhy zliav na mýte a od Ministerstva financií SR spracovanie predloženého návrhu na zmenu dane z motorových vozidiel. V opačnom prípade hrozí únia štrajkom, informovala UNAS vo vyhlásení zaslanom médiám.

​"Únia sa dištancuje od akýchkoľvek vyhlásení a podpisov zmlúv s Ministerstvom financií a Ministerstvom dopravy a výstavby Slovenskej republiky, ktoré odsúhlasil a podpísal Česmad Slovakia. Od dnešného dňa jedná Únia autodopravcov Slovenska samostatne," uviedli dopravcovia v reakcii na zmierlivejší postoj zástupcov združenia Česmad k návrhom na zľavy z mýtneho a cestnej dane pre domácich dopravcov ponúknuté v minulom týždni MDV.

Podľa ministerstva dopravy sú požiadavky UNAS nesplniteľné a Slovensko by sa podľa ministra dopravy Árpáda Érseka (Most-Híd) schválením tohto návrhu dostalo aj do rozporu s európskymi pravidlami.

Česmad v stredu (22.1.) prijal návrh rezortu financií na úpravu dane z motorových vozidiel. Ten spočíva v zrušení malusov na vozidlá, ktoré majú viac ako 13 rokov.

​Aj autá, ktoré sú najstaršieho dáta, by tak mali mať minimálne nárok na 20-percentnú zľavu. Združenie je zároveň pripravené prijať návrh rezortu dopravy na zľavy zo sadzieb mýta od prvého kilometra. Na konci roka by sa malo spočítať, do ktorej zľavy kamión patrí, a podľa toho sa spätne aplikuje zľava od prvého kilometra.

Podľa hovorkyne Ministerstva financií (MF) SR Alexandry Gogovej rokoval Érsek v pondelok o aktuálnom stave v kamiónovej doprave s ministrom financií Ladislavom Kamenickým (Smer-SD). O konkrétnych návrhoch budú ministri v stredu (29. 1.) informovať Vládu SR.

"Ministerstvo financií aktuálne kvantifikuje dopady návrhu, ktorý rezortu predložilo združenie UNAS, a v ktorom autodopravcovia navrhli úplne nový systém výpočtu dane z motorových vozidiel," uviedla Gogová.

​Rovnako aj rezort dopravy podľa hovorkyne prepočítava a vyhodnocuje posledný doručený návrh UNAS.

"Je dôležité pripomenúť, že nie je dôvod vyvíjať nátlak a prijať extrémne rýchlo unáhlené riešenie v priebehu niekoľkých hodín či dní. Daň z motorových vozidiel za rok 2020 bude splatná koncom januára 2021 a rovnako tak zľavy z mýta je možné uplatniť až od začiatku júla tohto roka," upozornila Gogová. Na nájdenie optimálneho riešenia je podľa nej dostatok času.

01 - Modified: 2024-03-15 10:52:33 - Feat.: - Title: V smere na hraničný priechod s Ukrajinou čaká vyše tisíc kamiónov 02 - Modified: 2024-02-26 12:08:36 - Feat.: - Title: Dohoda medzi Európskou úniou a Ukrajinou o cestnej nákladnej doprave je zle nastavená, upozorňujú dopravcovia 03 - Modified: 2024-02-24 13:02:17 - Feat.: - Title: Vstup kamiónov zo Slovenska na Ukrajinu cez Maďarsko je zastavený. Poľská blokáda pokračuje 04 - Modified: 2024-02-23 13:33:17 - Feat.: - Title: Polícia na hranici s Ukrajinou vybavila stovky kamiónov, ďalšie čakajú v kolóne. Poľský protest pokračuje 05 - Modified: 2024-02-19 14:06:06 - Feat.: - Title: Okamžité vyplatenie priamych platieb či úľavy sociálnych odvodov. Protestujúci farmári si stanovili podmienky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 01:28